Pazar, Mart 16, 2008

Sen tüketiciyi ciddiye almazsan, o da seni ciddiye almaz!

Yıllar önce databanklarımızda Türkçe karakterler olmadığı için ı'ları i, ş'leri s yazar, bununla da yetinirdik. Yıl 2008, mobil cihazların içinde yok yok, ama biz yine aynısını yapıyoruz.

Nedir bu şirketlerin derdi Allah aşkına? Hiçbir PDA işletim sisteminde Türkçe desteği yok. İlla ki Türkçeleştirme yazılımı satın almanız gerekiyor. Hiç değilse Türkiye'ye getiren firmalar Türkçe desteği eklese diyoruz, onlar da bunu kimi zaman yapıyor, kimi zaman unutuyorlar.

Telefonlara bakıyorum, Türkçe ile hiçbir sorunları yok. Peki ben sıradan bir kullanıcıya "Kusura bakma, bu bir akıllı-telefon, ama bunda Türkçe yazamayacaksın" nasıl diyeceğim? Bu çok saçma değil mi?

Türk firmaları cihazlara Türkçe desteği eklemeyi unutmasalar çok iyi olacak. Yoksa müşteri kitleleri bizim gibi teknoloji manyakları ile sınırlı kalmaya mahkum.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

2 yorum:

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Aynı sorun iPhone'da da var. Gerçi iPhone resmen Türkiye'ye gelmediği için şu an Türkçe desteği olmaması normal.

Fakat bizimkilerin pratik zekası devreye girmiş ve iPhone'un Rusça dil desteğini değiştirerek Türkçeleştirmeyi başarmışlar :)

http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/01/iphone-trke-klavye.html

z dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,

Sanırım henüz Türkiye'de resmi olarak satılmayan Internet Tablet'ler için de benzer bir çözüm uygulanıyormuş.

Ama insanlar tipime bakarak teknoloji ile ilgilendiğimi anlayabilse bile, ben artık hacklerle falan uğraşmaktan sıkıldım. "Just Works" bir sistem istiyorum. Son zamanlarda Palm, Windows Mobile ve Internet Tablet forumlarında gördüğüm bazı yorumlar var. Şöyle diyolar: "Bir iPod Touch aldım, çok memnunum. Geri dönemem".

Sanırım ben de o yöne doğru ilerlemekteyim. Ama bir yandan da bakıyorum, JailBreak olmadan iPhone'un sınırlarını aşmak mümkün değil.

Hacklere mahkumuz galiba.

Bu arada verdiğiniz linki tıklanabilir bir link yapalım isterseniz: iPhone Türkçe klavye desteği

İlginizi çekebilir: