Perşembe, Mayıs 02, 2013

HD, Full HD nedir? 720p ile 1080p arasındaki farklar nelerdir?

720p, 1080p, HD, Full HD nedir, aralarında ne fark vardır? Bu ifadeler çözünürlük belirtir. Farklı yerlerde kullanılabilir: Video çekim çözünürlüğü, bilgisayar ekranı çözünürlüğü, telefon ekranı çözünürlüğü gibi.

HD (High Definition), ya da 720p, 720x1280 piksel çözünürlüğü ifade etmek için kullanılır. Aslında şahsen bu çözünürlüğe HD denmesini yanlış buluyorum ama, yaygın olarak kullanılıyor. Full HD, ya da 1080p ise, gerçek HD çözünürlüktür. Yani 1920x1080 piksel.



Kameralarda, fotoğraf makinelerinde, cep telefonlarında “HD kamera” ya da “HD video çekimi” yazıyorsa, muhtemelen 720p çözünürlükten bahsediliyordur. Bu çözünürlük pek çok şey için yeterli olmakla birlikte, gelecek yıllarda da keyifle izleyebileceğiniz videolar için yeterli gelmeyebilir. Düşünün, zamanında VCD dediğimiz videoları keyifle izliyorduk. YouTube bile yıllar önce VCD’lerden daha kaliteli görüntü vermeye başladı. Sonra DVD dönemi geldi. O zaman için müthiş yüksek bir çözünürlük sunuyordu DVD’ler. Şimdi ise eski DVD’lerimden hiçbirini izleyesim gelmiyor. Ailenizin bir videosunu çektiğinizde, bu videonun uzun ömürlü olmasını isterseniz Full HD / 1080p çekim yapmanız daha mantıklı olacaktır.



Tabi her HD’yim diyen kamera 1080p çekim yapmıyor olabilir. “Full HD” ve “1080p” ifadelerini özellikle aramanız lazım. Bununla birlikte, her Full HD kamera da aynı kaliteyi vermez. Tamam, çözünürlük yüksek olabilir, ama görüntü kalitesi pek çok farklı şeye bağlıdır. Kimi zaman görüntü bulanık olabilir, kimisinde takılmalar olabilir, kimisinde noise seviyesi çok yüksektir... Örneğin HTC Flyer tabletim HD / 720p video çekebildiğini iddia ediyor. Ama çektiği videolarda görüntü bulanık, rakiplerine göre çok daha düşük kalitede. Dolayısıyla, kalıcı, yüksek kaliteli videolar çekebilmek istiyorsanız araştırma yapmadan hiçbir kamerayı ya da telefonu almayın.



Ekranlar söz konusu olduğunda? LCD ve LED TV’ler, bilgisayar monitörleri HD, Full HD, HD Ready, 1080p gibi ifadelerle satılıyorlar. Televizyon alacaksanız dikkat etmeniz gereken iki şey var. Bir kere, HD Ready demek, HD demek değil. O cihazları listenizden çıkarın. Yine, HD kısaltması üreticiler tarafından yanıltıcı olarak kullanılabildiği için, Full HD ifadesini görmeden hiçbir cihazı satın almayın derim.

Harici bilgisayar ekranlarında Full HD’den aşağısına razı olmayın. Dizüstü bilgisayarlarda ise her zaman Full HD çözünürlük gerekmez, ama şartlar eşit olduğunda elbette Full HD ve üstü tercih edilmelidir.

Bu Full HD / 1080p modası cep telefonlarına da sıçradı. Ekranı küçük olan telefonlar için son derece gereksiz, ancak ekran büyüdükçe yüksek çözünürlük işe yaramaya başlayacaktır. Küçük yazı karakterleri daha net görünür, pikseller seçilemez olur, ekrana bakmak keyif verir. Daha küçük ekranlı telefonlarda ise 720p çözünürlük yeterlidir.

Gelecek ne gösterecek? 4K / 2160p, 8K / 4320p UltraHD televizyonlar geliştirilme aşamasında. Gerek var mı? Eminim zamanı geldiğinde herkes UltraHD televizyonların ne kadar gerekli olduğunu konuşuyor olacaktır.

Güncelleme: UltraHD tahmin ettiğimizden daha hızlı girdi hayatımıza. Bu arada, telefonların ekranları da 1080p'yi aştı, QHD olmaya başladı. Samsung Galaxy S6 ve LG G3 bu tür telefonlardan bazıları. Bu konuda yazdım, okumak isterseniz tıklayın: QHD ne demek?

İlgili:
qHD ve QHD ne demek? Aralarında ne fark var?


Fotoğraf: Kalense Kid. Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: