Cuma, Aralık 01, 2006

Genişleme yuvası ne demek?

"Genişleme yuvası" terimini mobil dünyada sıkça duyabilirsiniz? İyi ama nedir bu genişleme yuvası?

Genişleme yuvasının İngilizce karşılığı expansion slot'dur. Bilgisayarlarda, özellikle de mobil cihazlarda genişleme yuvaları sıkça kullanılır. Genişleme yuvalarına takılacak özel kartlar veya diskler sayesinde cihazın hafızası veya özellikleri arttırılabilir, ya da yeni içeriklere ulaşılabilir. Mobil Yazılar: http://mobilyazilar.blogspot.com/

PC dünyasına girmeden, mobil cihazlar açısından bakalım. Laptoplar ve cep bilgisayarları ortaya çıktığından beri bir çok genişleme yuvası kullanılmıştır. Cihaza özel yuvalardan, PCMCIA, CompactFlash, MemoryStick ve SD/SDIO yuvalarına kadar birçok çeşidi vardır. Kimileri sadece alete özellik eklemek için kullanılır, kimileri sadece hafıza eklemek için, kimileri de iki amaç için de kullanılabilir.

Genişleme yuvası niçin önemlidir? Çünkü esneklik sağlar. Cihazın kendi hafızası ile sınırlı kalmamanızı sağlar. Hatta cihazın kendi özellikleriyle: Örneğin bazı cep bilgisayarlarına telefon özelliği genişleme yuvalarına takılacak özel kartlarla sağlanabilir.

Ne kadar genişleme yuvası olursa o kadar iyi mi? Hem iyi, hem kötü olabilir. Elbette imkanların daha çok olması daha iyidir, ama daha fazla yuva, daha büyük cihazlar anlamına gelir. Ayrıca eski tip yuvalar için uygun kartlar bulamayacağınız için gereklilikleri de kalmamıştır. Örneğin cep bilgisayarlarında eskiden PCMCIA yuvaları sık kullanılırdı, sonra CF ve SD standartlarına geçildi, artık SD ve daha küçük boyutlarda SD kartlar için yuvalar kullanılmaktadır. Örneğin bir zamanlar Handspring'in SpringBoard yuvaları için pek çok hafıza ve özellik kartı geliştirilmişti, ama artık hem onları kullanan cihazlar hem de kartları piyasadan silindi.

Hangi genişleme yuvası daha iyi? Ekim 2007 itibariyle SD/SDIO/SDHC yuvaları birçok cihazda desteklenmekteydi. Ayrıca miniSD ve microSD yuvaları da oldukça popüler.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: