Salı, Mayıs 22, 2007

Başka sitelerden yazı araklamanın püf noktaları

Başka bir sitede çok güzel bir makale gördünüz. Bu makaleyi bir şekilde kendi sitenizde, kendiniz yazmışsınız gibi yayınlamak istiyorsunuz. İşte işin püf noktaları.

Adım 1: Özellikle blog türü sitelerden, beğendiğiniz bir yazıyı seçin. Blog olsun ki "Aa orjinal bi eser miydi ben 'öyle bişi' sandımdı" diyebilesiniz.

Adım 2: Yazıyı kopyalayın ve kendi sitenize yapıştırın. Başlığını değiştirebilirsiniz, böylece farklı bir yazıymış gibi gözükebilir. Başlığı değiştirmek yetmediyse, yazıyı biraz kırpın. Gereksiz gördüğünüz yerleri silin. Yazının orjinal kaynağını ele verebilecek parçalar en tehlikelileridir, hemen kurtulun onlardan.

Adım 3: Artık yazıyı yayınlamaya hazırsınız. Çekinmeden yayınlayın.

Adım 4: Şimdi yayınlama sonrası süreçteyiz. Yazının orjinal sahipleri size şikayet mesajları gönderebilirler. Sitenizde iletişim bilgileri bulunmamasına dikkat edin, bir email adresi olsa da yanlış olsun, kimse size ulaşamasın.

Yorum sisteminiz varsa yorumları önceden moderasyona alın, ya da şikayet içerenleri silin.

Adım 5: Size bir şekilde ulaşırlarsa, yanlışlık olmuştu falan gibi sözler ile geçiştirin. Sakın yazıyı kaldırmaya kalkışmayın. Nasıl olsa sitenizde her makalenin altında "Hepsi bizim malımızdır, izinsiz alamazsınız" yazıyor. Makale güncelliğini yitirene kadar ondan faydalanırsınız, ve ziyaretçileriniz hiç süphelenmez; hatta belki orjinal yazının sizden kopya olduğunu bile söylerler birkaç forumda.

Olmadı "Siz paylaşıma karşı mısınız" diye karşı saldırıya da geçebilirsiniz. "Bizim bu işten bi gelirimiz yok" diyebilirsiniz. "Bi yanlışlık olmuş işte amma abarttın" diyebilirsiniz. "Alıntıdır yazdık ya neyine yetmiyo" diyebilirsiniz.



GÜNCELLEME: Bu yazının devamında Mobil Yazılar'a ait bir yazıyı kendi sitesinde yayınlayan birilerini örnek olarak veriyordum. Üzerinden uzun zaman geçmesine ve şikayetlerime rağmen kaldırmamışlardı. Bugün bir özür mail aldım, ve yazımı sitelerinden kaldırdılar.

Kendilerine halen kırgın olsam da "yanlışlık olmuş" diyorlar ve ben sanırım buna inanıyorum. En azından inanmak istiyorum. Bu işi daha fazla uzatmaya gerek görmüyorum, bu yüzden ilgili bölümleri siliyorum.

Teşekkürler.

Not: Merak etmeyin yazının ilk halini hâlâ saklıyorum :)

6 yorum:

SrcnCkr dedi ki...

Bu durumdan herkes şikayetçi olsa gerek. Bende dahil. ASP ve CSS üzerine yazmış olduğum bir çok sitede kaynak belirtilmeden yayınlanıyor. Aynı şekilde iletişim kurduğumda kaynak belirtiliyor ama siteden silinmesini istememe rağmen silinmiyor.

Yakalıp dövemiyorsun ki böylelerini. Ziyaretçide hissedemiyor, bilsede mecbur benim ortamımım oldu burası deyip giriyor (çünkü bunu genelde forumlar yapıyor)

Geçmiş olsun, inşallah böyle kişiler azalır gün geçtikçe (Temennime kendimde inanmadım ya)

Adsız dedi ki...

birde şöyle bir yer var
utancduvari.blogspot.com

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Blogunu RSS ile takip ediyorum, gerçekten kaliteli yazılar yazıyorsun, bu sinir bozucu durum insanın şevkini kırıyor, ben de tamamen kişisel tatmin ile yazıyorum
emek veriyoruz, özeniyoruz, sonra birileri geliyor emek hırsızlığı yapıyor, maalesef önüne geçmenin imkanı yok, toplum olarak çöküşün sanal dünyaya yansıması da bu oluyor sanırım.

z dedi ki...

Desteğiniz için hepinize teşekkür ederim.

z dedi ki...

Bugün bir özür mail aldım, ve yazımı sitelerinden kaldırdılar.

Kendilerine halen kırgın olsam da "yanlışlık olmuş" diyorlar ve ben sanırım buna inanıyorum. En azından inanmak istiyorum. Bu işi daha fazla uzatmaya gerek görmüyorum, bu yüzden sitenin ismini vs. içeren bölümleri siliyorum.

Desteğiniz için tekrar teşekkürler.

Engin dedi ki...

şu
adreste izinsiz içerikle ilgili birşeyler var. Gözatmakta fayda var.

İlginizi çekebilir: