Pazartesi, Nisan 28, 2008

Piller pil kutusuna!

Mobil Yazılar'da yazdığım "teknoloji içerikli" yazıların aksine, bu yazı "sosyal mesaj içerikli" bir yazı olacak.

Çeşitli mobil cihazlarda, MP3 çalarımızda, fotoğraf makinemizde, televizyon kumandamızda, duvar saatimizde, kablosuz klavenizde, el fenerlerinde ve diğer elektronik ve elektrikli cihazlarda piller kullanıyoruz. Pillerin çöpe atılmasının zararlarını duyuyoruz. Peki üzerimize düşeni yapıyor muyuz?

Piller cıva, nikel, kurşun ve kadmiyum gibi insan sağlığına zararlı maddeler içerirler. Çöpe attığımız bir pil zamanla akar ve içindeki bu maddeler toprağa ve suya karışır. Yediğimiz ve içtiğimiz herşey toprak ve su ile ilişkili olduğuna göre, sağlımızı tehlikeye atmış oluruz. Pillerin zararları ile ilgili daha fazla bilgiye pek çok yerden ulaşabilirsiniz. Ben farklı bir şeyler söyleyeceğim.

Birincisi, NiMH şarjlı pil kullanmanızı tavsiye ediyorum. NiCD olan şarjlı piller de zararlı maddeler içeriyor çünkü. TV kumandanız da dahil evinizdeki her türlü pili şarjlı NiMH pillerle değiştirmeye çalışın.

İkinci olarak, şarj edilemeyen pil kullanmak zorundaysanız, lütfen evinizde küçük bir atık pil kabı oluşturun ve biten pilleri bu kapta toplayın. Hepsini topluca kimi marketlerde bulunabilen atık pil kutularına atın. Biliyorum, bu atık pil kutuları her yerde bulunmuyor. Bir yerde bulunduğunu keşfederseniz oraya bir daha giderken evinizde biriktirdiğiniz pilleri de yanınızda götürebilirsiniz.

Son olarak, lütfen bu bilinci herkese yaymaya çalışın. Ailenize, arkadaşınıza, patronunuza, blogunuzun okuyucularına bunu anlatın. Kendisi bu konuda bir çaba gösteremeyecek durumda olan yakınlarınıza yardımcı olun.

Ek$i'nin "Sosyal Mesaj" başlığında yazıldığı gibi "baydıysam" kusura bakmayın. Ama bu konunun önemli olduğuna inanıyorum.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bu konudaki PDF dokümanına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: