Perşembe, Ekim 23, 2014

Calibro Basic İpuçları

Calibro Basic’in içinde bir kullanım kılavuzu var, ancak ben temel şeylerin nasıl yapılacağını ve bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedim. Bu arada Calibro Basic incelememi okumak için buraya tıklayabilir ya da Calibro Touch Lux incelemem için buraya tıklayabilirsiniz.




Tuşların işlevleri

En sağdaki ve en soldaki tuşlar geri ve ileri tuşları. En sağdaki tuş kimi zaman Android’deki geri tuşu gibi “çıkış” işlevi görüyor. “Kimi zaman” diyorum çünkü her durumda aynı işlevi görmesini sağlayacak şekilde standartlaştırmamışlar.

Orta halkada ise aşağı-yukarı, sağa-sola tuşları var. En ortadaki tuş da “OK/Enter” tuşu. Bu tuşa uzun süre basılı tutarsanız bazı uygulamalarda menü çıkıyor. Kitap içindeyken ise uzun basmanıza gerek yok, tek basışta menüyü açıyor.

Karışık değil mi? Ne yazık ki öyle. Dediğim gibi, tuşlara standart işlevler atamamışlar ve bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor.



Kitap içindeki yazıları kısa yoldan büyütme ya da küçültme

Kitabı açtıktan sonra orta halkadaki aşağı ya da yukarı tuşlarını kullanarak puntoyu değiştirebilirsiniz.

Kitabın fontunu, satır aralığını vs. değiştirme

Kitabı açtıktan sonra orta tuşa basıp, açılan menüden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın. Açılan menüden çeşitli ayarları değiştirebilirsiniz. İşiniz bittikten sonra geri tuşuna (en soldaki tuş) basarak çıkınız. 18 puntodan küçük fontlar çalışmıyor sanırım, ama listede gözüküyorlar. Güncelleme: Bu sorunun bir çözümü var, o da yukarıdaki ipucunu kullanmak. Ancak menüden seçerseniz yine büyüyor yazılar.

Bu menüdeki “Yazı tipi değiştirme adımı” isimli madde, bir üstte bahsettiğim kısayolların puntoyu ne kadar değiştireceğini belirliyor. Daha büyük bir rakam seçerseniz aşağı-yukarı tuşlarına basışınızda değişiklik daha büyük oluyor.

Bütün kitaplar için tek bir font ayarı belirleme

Ne yazık ki böyle bir ayara henüz rastlamadım. Her yeni kitapta font ayarlarını baştan yapmanız gerekiyor.

Hızlıca sayfa atlama

Orta halkadaki sol-sağ tuşlarına basılı tutarak sayfa atlayabilirsiniz. Bu sırada sağ alt köşede sayfa numaralarının çıktığını göreceksiniz.

Kitap içinde belirli yerlere gitme

Belli bir sayfaya gitmek için menüdeki “Sayfaya git” özelliğini de kullanabilirsiniz. İçindekiler tablosuna da menüden ulaşılabiliyor. Eklediğiniz yer imleri ve notlar da İçindekiler tablosunda görülebiliyor.

Not alma

Menüden not alma seçeneğine tıkladığınızda sayfanın üstünde siyah bir çizgi beliriyor. Bu çizgiyi orta halkadaki yön tuşlarını kullanarak istediğiniz yere getirin. Orta tuşa (Ok/Enter tuşuna) basın. Yön tulşları ile seçim yapmaya devam edin. İstediğiniz alan seçildikten sonra tekrar orta tuşa basın. “Resim olarak kaydedilsin mi?” diye sorduğunda, evet seçeneğini seçin.

Calibro Basic, notları “ekran görüntüsü” olarak alıyor. Bana biraz saçma geldi ama, işe yaradığı alanlar da vardır belki.

Notlara ulaşma

Notlara kitap içerisindeki İçindekiler tablosundan ya da uygulamalar menüsündeki notlar programından ulaşabilirsiniz. Notları görüntülemek için üzerine gelip orta halkadan sağ tuşa basmanız gerekiyor.

Calibro Basic ile PDF dosyalarınada kolaylıklar

Calibro Basic’in beğendiğim yönlerinden biri PDF’leri okumayı kolaylaştıran birkaç detaya sahip olması. Bir PDF dosyasını açtıktan sonra orta tuşa basarak menüyü açın ve “Mod” seçeneğini seçin. “Okuma modu” başlıklı bir pencere açılacak. Okumaya çalıştığınız PDF’in yapısına bağlı olarak çeşitli seçenekler kullanabilirsiniz.

Örneğin iki sütunlu akademik dergi makaleleri için “Sütunlar” seçeneği oldukça iyi çalışıyor. Sütünlar seçeneğine gelip orta tuşa basın. Seçeneğin içinde “2” rakamının çıktığını göreceksiniz, yazının kaç sütunlu oluğuna göre bu ayarı değiştirebilirsiniz. Tekrar orta tuşa bastığınızda makaleye geri döneceksiniz. Artık sadece “İleri” butonunu kullanarak makaleyi parça parça okuyabilirsiniz.

Bazen de kenar boşlukları çok fazla olan PDF dokümanları olabiliyor. Bunları okumak için de “Kenar kırpma” modunu seçip “Otomatik” ayarını seçerseniz, PDF dosyasındaki metin alanları daha yakından, daha iyi gösteriliyor.

Kimi zaman da sayfadaki yazılar soldan sağa doğru çok fazla alan kapladığı için dikey yönlendirme yeterli olmayabiliyor. Bu durumda menüden “Döndür” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim.

Güncelleme: PDF Reflow (Yeniden akış) özelliğinde bir hata var sanırım, bu moddayken sayfa değiştiremiyorsunuz. Bu durumdan diğer PocketBook kullanıcıları da bahsetmiş.



Kütüphane ekranı ipuçları

Ana ekrandan kütüphane düğmesine tıklayın. Herhangi bir kitap üzerindeyken orta tuşa uzun süre basılı tutun. Bir menü açılacak. Bu menü aracılığı ile
  • Kitaplar farklı bir okuyucu ile açılabilir (fbreader ya da Adobe Viewer)
  • Kitaplar favorilere eklenebilir
  • Dosya silme/taşıma işlemleri yapılabilir
  • Okunan/Okunmayan/Favorilere eklenen kitaplar filtrelenebilir
  • Kitaplar klasöre, yazara, serilere, türe, formata ya da tarihe göre gruplanabilir
  • Kitap sıralaması değiştirilebilir
  • Yazara/Başlığa göre arama yapılabilir
Bunlar iyi hoş ama, bütün bu özelliklerin böyle gizli bir menüde karmaşık bir şekilde sunulmuş olmasını beğenmedim. Calibro Basic incelememde de belirttiğim gibi, favoriler, hızlı erişmek istediklerim demektir. Onlara erişmek için menülerde gezip durmamam, hemen elimin altında bulunan bir düğmeyi kullanabilmem gerekli.

Calibro Basic’in duvar kağıdını değiştirme

Google’da “Kindle Wallpaper” diye arayın. Müthiş resimler çıkacak. Bunlardan beğendiklerinizi indirin. Cihazı bilgisayarınıza bağlayıp resimleri “Photos” klasörüne atın. Daha sonra Uygulamalar menüsünden “Galeri” programına girin. İstediğiniz resmi açın. Orta tuşa basarak menüyü açın. Menüden “Güç kapalı logosu” seçeneğini seçin.

Calibro Basic ile WiFi’ye bağlanmak

Ana ekrandan Ayarlar bölümüne girin. Ağ seçeneğine tıklayın. “Ağa erişim OFF” ise orta tuşa basarak “ON” haline getirin. Alt tarafta yeni seçeneklerin açıldığını göreceksiniz. Ağ taraması kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Listeden bağlanmak istediğiniz WiFi ağını seçin ve parolanızı yazın. WiFi ağına bağlandıktan sonra sağ alt köşede WiFi simgesi çıkacaktır.

Babil.com’dan kitap satın almak için ayarlar

Ana ekrandan ayarlar bölümüne girin. Hesaplar ve senkronizasyon menüsü altında “Mağaza” seçeneğine tıklayın. Buraya Babil.com kullanıcı adı ve parolanızı girebilirsiniz. Bundan sonra Ana ekrandan “Mağaza” seçeneğine tıkladığınızda Babil.com hesabınıza otomatik olarak giriş yapılacaktır.

Babil.com’dan kitap satın alma

Ana ekrandan “Mağaza” bölümüne girin. Bir önceki adımı yaptıysanız “Oturum açıldı” mesajını alacaksınız. Yön tuşlarını seçerek istediğiniz kategorilere ya da kitap detaylarına girebilirsiniz. Kitap listelerinde ileri-geri gitmek, sonraki kitapları görmek için yön tuşlarını değil en sağdaki “İleri” ve en soldaki “Geri” tuşlarını kullanmanız gerektiğini hatırlatayım. İstediğiniz kitabı seçin ve satın al düğmesine tıklayın. Daha önceden Babil.com hesabınıza para yüklemediyseniz, kredi kartı bilgilerinizi soracaktır. Calibro Basic’in dokunmatik olmayan ekranında bu bilgileri girmek kâbus gibi olduğu için, geri gidin ve bilgisayarınızı kullanarak hesabınıza para yükleyin! Çok ciddiyim.

Bu arada bu konuyu detaylı olarak başka bir yazıda anlattım, okumak için tıklayın.

Herhangi bir menüden ya da programdan çıkış için

İleri ve geri tuşlarına aynı anda basılı tutarsanız ana ekrana geri dönebilirsiniz. Cihazın arabirimindeki bazı tutarsızlıklar sebebiyle buna ihtiyaç duyulabiliyor.

Diğer ipuçları
Calibro'ya yeni fontlar yüklemek
Web sayfalarını Calibro'da okunabilir formata çevirmek
Babil.com'dan kitap satın alma

Ayrıca
Calibro Basic incelemesi
Calibro Touch Lux incelemesi

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: