Pazar, Mayıs 24, 2015

Calibro Sense

Calibro Sense, Babil.com ve LibroNet'in Calibro Basic ve Calibro Touch Lux'den sonra Türkiye'de satışa sunduğu üçüncü e-kitap okuyucu cihazı. Calibro Sense, daha önceki Calibro modellerinde olduğu gibi, PocketBook modellerinden birinin (PocketBook Sense) yeniden markalanmış hali.



Calibro Sense, Calibro Touch Lux'ün biraz farklı bir versiyonu aslında. Teknik özellikler hemen hemen aynı. Firmware daha güncel, yani arabirim biraz daha farklı. "Daha güzel, daha iyi" demek istemiyorum, çünkü eski arabirimi tercih edenler de var. Buna ek olarak, arka aydınlatmayı otomatik ayarlayan bir ışık sensörü bulunuyor. Ayrıca cihazın ağırlığı yaklaşık 50 gram kadar azalmış.

Calibro Touch Lux piyasaya çıktığında, alt tarafında bulunan düğmelerin gereksiz olduğunu ve çirkin gözüktüğünü söyleyenler olmuştu. Şahsen bu görüşe katılmıyorum, çünkü bu butonlara pek çok kısayol atanabiliyor ve böylece cihazın kullanımını kolaylaşıyor. Yine de, e-kitap okuyucusunun ön tarafında fiziksel düğmeler istemeyenler, Calibro Sense'in görünüşünü beğenecektir herhalde. Düğmeleri sevenler için, cihazın arka tarafında bir sürpriz bulunuyor. Babil.com'da paylaşılan resimlerden ilk bakışta anlaşılmasa da, cihazın arka tarafında elinizin geleceği hizarada iki adet sayfa çevirme düğmesi yer alıyor.



Babil.com'da cihazın sayfasında "Daha parlak ve daha hızlı tepki veren HD ekranı..." diye bir ifade var. Diğer Calibro modellerini satın alıp siz Mobil Yazılar okurları için incelemiştim. Calibro Sense'i satın alıp inceleme fırsatım olmadığı için, bu ifadenin ne kadar doğru olduğu konusunda bir yorum yapamayacağım. Ancak teknik detaylara bakıldığında iki cihazda da aynı "6” E Ink® Pearl HD 1024 x 758 pixels, 212 dpi, okuma ışığı" ifadesi görülebiliyor. Bununla birlikte, aynı özelliklere sahip oldukları yazsa da kalite farkları olduğunu daha önce pek çok üründe gördük. Nitekim PocketBook Sense'i inceleyen sitelerden birinde, cihazın üretilmiş olan en iyi PocketBook modeli olabileceğini belirtmişler ve sayfa çevirme hızlarının "şimşek hızında" (onların ifadesi), ekran kontrastının yüksek, PDF okuma deneyiminin iyi olduğunu belirtmişler.



Calibro Sense'in sayfasında, cihazın 476 TL'lik fiyat etiketinin üzeri çizilmiş; 428 TL'lik bir fiyat biçilmiş. Calibro Touch Lux'ün fiyatı ise, 359 TL olarak görünüyor. Dolardaki değişim, lansman fiyatlarının bitişi vesaire derken, Calibro modellerinin fiyatları oldukça arttı. Yine de yeni e-kitap okuyucu modellerinin Türkiye'ye gelmesi güzel bir şey. Bir de PocketBook InkPad gibi ekranı daha büyük bir model gelse keşke.

İlgili linkler
Calibro Sense
PocketBook Sense
PocketBook Sense İncelemesi (GoodEReader)

PocketBook Sense video incelemeleri:






Bu arada, Calibro modelleri ile ilgili incelemeleri ve ipuçlarını şurada paylaşıyorum: http://mobilyazilar.blogspot.com.tr/search/label/Calibro Calibro üzerine pek çok yazı yazdım, övünmek gibi olacak ama (ki bunu Mobil Yazılar'da ilk defa yapıyorum) Calibro (ve PocketBook) üzerine yazılmış en detaylı Türkçe bilgiler Mobil Yazılar'da olabilir. Kısacası, Calibro satın almayı düşünüyorsanız, şu üstteki linke tıklayıp bir bakın derim :)

İlginizi çekebilir: