Pazartesi, Ocak 02, 2006

Akıllı PDA'lar ve pek de yenilikçi olmayan üreticiler

Önemli: Unutmayınız ki yazılanlar yazıldıkları tarih için geçerlidir. Yeni gelişmeler ürünleri yazılarda belirtildiğinden daha avantajlı ya da dezavantajlı konuma getirebilir. Örneğin bu yazı oldukça eskidir. Artık WiFi özelliği olmayan bir cihazdan "hızla uzaklaşmanızı" tavsiye ediyoruz.

Yabancı PDA sitelerinde çok hoş makaleler çıkıyor. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak ve kendi görüşlerimi de eklemek istiyorum.

"PDA'lar pek de akıllı değil"
MobileRead'den Brian o kadar güzel bir konuya değinmiş ki! Brian şu anki PDA'ların "Kişisel Dijital Yardımcı" olmaktan uzak olduğunu söylüyor, ve Apple Newton'un bazı açılardan şu anki cihazlardan daha akıllı olduğunu belirtiyor. Bunu biraz daha ileri götürüp PDA'ların "içinde bulundukları durumun farkında" cihazlar olmaları gerektiğini söylüyor.

Buna çok hoş örnekler vermiş. Mesela GPS özellikli cihazlar o an nerede olduğunuzu anlayıp buna göre tavır alabilir diyor. Düşünsenize! Toplantı salonuna, sinema salonuna ya da sınıfa girdiğinizde otomatik olarak titreşim moduna giren, gelen aramalara "meşgulüm" diye cevap gönderen cihazlar! Dışarı çıktığınızda yapılacaklar listenizi bulunduğunuz yere göre düzenleyen, yakın olduğunuz bir yerdeki işinizi hatırlatan cihazlar düşünün. Uyku düzeninizi, sık sık yaptığınız işleri algılayıp ona göre davranan cihazlar!

Jeff Hawkins'in akıllı cihazlar ile ilgili çalışmaları olduğunu biliyoruz, ancak ne zaman ilk akıllı cihazları görmeye başlayacağımız belli değil. Belki birkaç yıl içinde, belki de daha uzak bir gelecekte. Ancak yukarıda verdiğim örnekler şu anki teknolojiler ile bile yapılabilecek şeyler. Sadece onları gerçekleştirecek kişilere ihtiyaç var.

İlgili linkler:
PalmAddicts
MobileRead


"PDA pazarında yenilik eksikliği"
Mobile-Review PDA üreticilerinin geçmiş yıllara göre bir fikir krizine girdiğini düşünüyor. Ayrıca PDA'ların yaptığı işleri daha iyi yapan birçok cihazın çıktığını söylüyor.

Buna kesinlikle katılıyorum. Palm firması PalmSource ve PalmOne olarak ikiye ayrıldıktan sonra işler sadece Palm açısından kötüye gitmedi, PDA pazarını genel olarak etkiledi. Neden? Çünkü Sony gibi yenilikçi bir firma PDA pazarından çekildi. Çünkü rekabet azaldı, Microsoft bile bir zamanlar önde giden Palm'ı Windows Mobile'da yaptığı ufak değişikliklerle sollayabildi.

Bunun dışında PDA'lara başka birçok rakip çıktı, cep telefonları, mp3 çalarlar, cep oyun konsolları birçok kişinin daha çok ilgisini çekiyor. Ben birçok kişinin aksine "digital convergence" denilen o herşeyi bir alete sığdırma modasını hiç mantıklı bulmuyorum. Bir cihaz hem PDA hem telefon olabilir, ama ya ekranınız küçük olur, ya da eski cep telefonları gibi kocaman bir aletle konuşmaya çalışıyor olursunuz. Bir cihaz hem PDA hem mp3 player da olabilir, ama mp3 playerların konforundan ve depolama kapasitesinden çok uzakta olacaktır. Aynı şeyler herşeyi yapmaya çalışan cep telefonları için de geçerli. Ben telefonumu ve PDA'mı ayrı tutmak isteyenlerdenim.

Bir ara bir PDA patlaması yaşandı, ardından da büyük bir sesizlik oluştu. Her teknoloji firmasının bir Palm ya da Pocket PC modeli duyurduğu zamanlardan sonra hepsi PDA pazarından çekildi. Türkiye için durum daha da vahim gözüküyor. Bir Palm patlamasından sonra ortalık öyle bir sessizleşti ki üzüldüm doğrusu. Bu aralar PDA alanlar Palm'lardan çok Pocket PC'leri tercih ediyor gibi görünüyor, ancak bunu da bilinçli bir şekilde yaptıklarından emin değilim. Palm'ın Türkiye'de zayıflamasının ardında yüksek fiyat politikasının da ciddi biçimde etkili olduğunu düşünüyorum. Şu aralar biraz indirim yapıldı ama indirimden önce aynı fiyata çok daha iyi Pocket PC'ler almak mümkündü. İnşallah Palm Türkiye distribütörü Palm'ları el yakan fiyatlardan satmaktan vazgeçmiştir.

Bence şunlar PDA pazarının canlandırabilir:

  • Amerika dışındaki ülkelerde de uygun fiyat politikaları benimsenmeli.
  • Üst seviye her cihaz WiFi özelliğine sahip olmalı, WiFi ileride çok daha önemli olacak gibi gözüküyor.
  • Eskiden olduğu gibi daha çok klavyeli "clamshell" cihaz çıkartılmalı. PDA'lardaki artan internet ve eposta kullanımını ve ofis uygulamalarının güçlenişini göz önünde bulundurursak hızlı metin girişinin eskiden olduğundan çok daha önemli olduğunu rahatça görebiliriz.
  • PDA'lar daha fazla veri depolayabilmeli, ancak bunu MicroDrive'lar ile değil daha hızlı olan depolama teknolojileri ile yapmalı. MicroDrive kullanan her cihaz yavaş çalışıyor.
  • PDA'lara stylus ile not almak göründüğü kadar kolay değil. El yazısı tanıma sistemleri geliştirilmeli ve ses tanıma sistemleri eklenmeli.
  • En önemlisini en sona sakladım. PDA'lar biraz daha akıllanmalı. PDA kısaltması "Personal Digital Assistant" yani "Kişisel Dişital Yardımcı" anlamına geliyor. Belki Apple Newton'lar için bu doğru bir tanımlamaydı, ama şu an PDA dediğimiz cihazlar daha çok cebimize sığan bir bilgisayara benziyor.

İlgili linkler:
Mobile-Review

Not: Biranda farkettim ki aslında PDA pazarı düşündüğümden de daha kötü durumda. Amerikada bile, HP ve Dell dışında sadece PDA özellikleri içeren cihazlar üreten kimse yok! Fujitsu Siemens'in yeni duyurduğu modeller GPS özellikli, ve büyük ihtimalle fiyatı normal PDA'lardan yüksek olacak. Diğer cihazlar hep telefon-PDA karışımı cihazlar. Mobile-review sitesine göre Asus da çekilmiş "saf" PDA pazarından. Bir tek Acer'ın CF kart yuvası içermeyen, henüz resmi olarak duyurulmamış PDA'sı kalıyor geriye. Palm cephesinde de bir tek "Palm" var. Türkiye'ye geldiğimizde ise geriye sadece Palm, HP ve diğer üreticilerin eski cihazları kalıyor "saf" PDA olarak. GSM, GPS gibi özellikler içeren PDA'lar alınamayacak kadar pahalı. Ağlamak istiyorum!

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: