Perşembe, Şubat 09, 2006

Dokunmatik ne demek?

Dokunmatik ekran, dokunmatik telefon gibi şeyler okuyorum. Peki dokunmatik ne demek? Dokunmatik demek, pek çok işlemi cihazın ekranına parmağınızla ya da yanında gelen kalemi ile dokunarak yapabilirsiniz demek. Menüleri seçmek için, bir şeyler yazmak için, dosyaları açmak için tuşları kullanmak yerine ekrana dokunabilirsiniz demek.

Bu söylediklerim pek bir şey ifade etmedi ise bunu şöyle düşünebilirsiniz: Hani bilgisayarınızda herşeyi fare (mouse) ile seçiyorsunuz ya, fare kullanmak yerine ekrana direkt parmağınızla dokunduğunuzu düşünün. Hatta Windows 8'li bazı bilgisayarlarda bu özellik var biliyorsunuz.

PDA dünyasında cihazların çoğu ve akıllı telefonların hemen hemen hepsi dokunmatik ekranlıdır. Android, iOS, Palm OS, Windows Mobile (Pocket PC), Windows Phone ve Maemo işletim sistemlerine sahip cihazlar; Apple iPhone, iPod Touch, iPad, Palm Pre, Samsung Galaxy S3, Sony Xperia Z, HTC One, Nokia Lumia gibi cihazlar dokunmatik ekranlıdır. Windows Mobile Standard kullanan telefonlar ve Nokia Communicator serisi cihazlar dokunmatik değildir.


Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: