Pazartesi, Nisan 30, 2007

HTC Shift, Intel Ultra Mobile Platform 2007, Menlow: UMPC'lerin geleceği üzerine düşünceler

Steve Ballmer merakla beklenen HTC Shift ve UMPC hakkında konuşuyor:


Bu da Intel'in UMPC'leri daha da küçültme çabalarını gösteriyor. Açıkçası bu boyutta, klavyeli ve Windows çalıştıran bir cihaz çok çekici görünüyor.


Yine de UMPC platformunun önünde üç sorun görüyorum: Pil ömrü, yüksek fiyat ve Windows'un bu tip cihazlar için tasarlanmamış olması.

Bazı PDA siteleri birkaç yıl içinde PDA'ların tehlikede olabileceğini söylüyor. Bence PDA'ların en büyük sorunu masaüstü işletim sistemlerinin gücünden ve yazılım desteğinden mahrum olmaları, ama UMPC'lerin PDA'ların yerini alması için de yukarıdaki üç sorunun çözülmesi şart.

Hatta PDA ve UMPC'lerin paylaştığı dördüncü bir sorun daha var: Kullanılabilirlik. Küçük ekranlar, küçük klavyeler, başarısız el yazısı tanıma sistemleri vs. PDA sahiplerinin yıllarca başını ağrıtırken, PDA boyutunda cihazlara Windows sokulması sorunları daha da karmaşıklaştırıyor.

UMPC platformu ilk duyurulduğunda hedefler şöyle açıklanmıştı: 500 dolar seviyesinde fiyat, Windows işletim sistemi, ve daha kullanılabilir, yani PDA ekranlarından büyük, Tablet PC ekranlarından küçük bir ekran. Daha küçük UMPC'ler üretilmesi ile bunlardan geriye kalan tek şey aletin Windows çalıştırması oluyor.

Aslında UMPC platformu yazılım çeşitliliği açısından kullanıcılar için, programlama dili çeşitliliği açısından da yazılım geliştiriciler açısından müthiş bir fırsat. Ancak görünen o ki UMPC'ler adam olana kadar daha çok zaman geçecek.

Son olarak Gizmodo'nun dikkat çektiği ilginç bir şeyden bahsedelim: Video'da geçen MacOS X ile ilgili bir cümleye bakılırsa iPhone Menlow platformu üzerinde çalışacak olabilir.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: