Perşembe, Eylül 19, 2013

Telefonunuz bulanık fotoğraflar çekiyorsa...

Cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflar bulanık çıkıyorsa, bir türlü net görüntü elde edemiyorsanız sorunun kaynağı farklı noktalarda olabilir. Birlikte bakalım:

Yakın çekim

Öncelikle, neyin fotoğrafını çekmeye çalışyorsunuz? Eğer yakın çekim yapmaya çalışıyorsanız, telefonunuzda autofocus özelliği olması gerekir. Aksi takdirde net fotoğralar çekemezsiniz. Örneğin otobüs tarifesini, bir kitaptan bir paragrafı, elinizdeki faturayı, çiçekleri, böcekleri vs. yakından çekmek isterseniz, autofocus özelliği olmayan telefonunuz bulanık fotoğraflar çeker.

Autofocus özelliğinden daha önce şu yazımda bahsetmiştim: AutoFocus Nedir? Yeni ve pahalı pek çok telefonda bu özellik var. Daha düşük fiyatlı telefonlarda ve Nokia’nın Symbian işletim sistemli bazı telefonlarında bu özellik bulunmuyor.



Az ışık

Eğer bulunduğunuz yerde ışık az ise, fotoğraflarınız bulanık çıkabilir. Normal bir günde güneş ışığı altında pek çok telefon iyi fotoğraflar çeker. Ancak az ışıkta, yani hava kararmaya başladığında, ya da yapay aydınlatmalı ortamlarda (evinizin salonunda, oturma odasında) pek çok telefon net fotoğraflar çekmekte zorlanır.

Satın almadan önce incelemelere göz atıp az ışıkta performansı iyi olan telefonları tercih etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Xenon flaş özelliği olan telefonları da tercih edebilirsiniz. Bu konudan daha önce şurada bahsetmiştim: Xenon flaş ne demek?

Şu anda kullandığınız telefon için çözüm ne olabilir? Fotoğraf çekerken telefonunuzu mümkün olduğunca sabit tutmanız daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Eğer varsa, telefonu bir yere dayayarak çekim yapmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca pek çok telefonda “Gece modu” bulunuyor. Bu modda kamera daha fazla ışık toplayabiliyor. Ancak bu modu kullanacaksanız mutlaka telefonu bir yere dayayarak sabitlemeniz gerekir. Sony Xperia S ve Xperia Sola’da bu moda ulaşmak için menüden “Çekim Modları” seçeneğine tıklamanız yeterli.

Aşağıdaki fotoğrafı Xperia S ile gece modunda çektim. Telefonu bir direğe dayayarak sabitledim.



Hareket eden konu

Eğer çekmeye çalıştığınız şey hareket ediyorsa fotoğraflarınız bulanık çıkabilir. Hareket halindeki bir otomobil, bir kedi, koşan bir çocuk: Bunları net olarak fotoğraflamak zor olabilir. Özellikle de ortamdaki ışık az ise.

Eğer telefonunuzda Xenon flaş varsa ve fotoğraflayacağınız şey sizden uzakta değilse, flaş hareketi dondurabilir. Ancak çoğumuz Xenon flaşlı telefonlara sahip değiliz, ne yapacağız? Bir seçeneğiniz hareketi takip etmek olabilir. Çekmeye çalıştığınız otomobil ne yöne doğru gidiyorsa çekim yaparken kamerayı o yönde çevirin. Bir başka seçeneğiniz eğer telefonunuzda varsa, Burst / Arka arkaya çekim modunu kullanmak olabilir. Böylece birden fazla fotoğraf çekip aralarından en iyisini seçebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise pek çok telefonda bulunan “Spor modu”nu kullanmak olabilir.



Netleme için beklemek

Autofocus kamerası olan telefonlar diğerlerine göre genellikle daha iyi fotoğraflar çekiyorlar. Ama bu kameralarda da netleme mekanizması bazen kafa karıştırabiliyor. Telefonunuz bulanık fotoğraflar çekiyorsa bunun sebebi çok basit olabilir: Netleme için beklemiyorsunuz.

Telefonunuzun fotoğraf çekme düğmesine basınca parmağınızı hemen kaldırmayın. Biraz basılı tutun, ona biraz zaman tanıyın ki telefon görüntüyü netleyebilsin. Bazen de bu düğme iki aşamalı olabilir. Yarım bastığınızda netleme yapar, tam basarsanız fotoğrafı çeker.

Telefonunuzun kamera programını çalıştırdığınızda görüntünün ortasında bir şekil görebilirsiniz. Fotoğraf çektiğiniz sırada bu şekil yeşil oluyorsa netleme sağlanmış demektir. Kırmızı oluyorsa, telefonunuz görüntüyü netleyemiyor anlamına gelir.

Bazen netleme modu size sorun çıkartabilir. Örneğin Xperia S’de “Netleme modu” başlığı altında beş farklı seçenek var. Farklı modları deneyerek sizin için en sorunsuz seçeneği tercih edebilirsiniz.

Uzaklaşın

Yakın çekim yapmaya çalıştığınız durumlarda telefonunuz fotoğrafları net çıkarmamakta inat mı ediyor? Örneğin bir çiçeği fotoğraflamaya çalışıyorsunuz ama hep arkadaki yapraklar mı net çıkıyor? Öncelikle az önce bahsettiğimiz farklı netleme modlarını bir deneyin. Bir de, belki de telefonunuz o kadar yakından çekemiyordur? Her telefon ile çiçeklerin dibine giremezsiniz. Biraz uzaklaşmayı deneyin.



Kamerayı titretmeyin

En çok yapılan hatalardan biri de tam deklanşöre basarken cihazı titretmek oluyor. Yukarıda da bahsettik ama, fotoğraf çekerken mümkün olduğunca sabit durmaya, gerekirse sırtınızı bir yere yaslayıp destek almaya çalışın. Mümkünse telefonu bir yere dayayıp sabitleyin.

Dijital zoom yapmayın

Dijital zoom çoğu zaman fotoğraflarınızı mahveder. Xperia S’de bile dijital zoom özelliğini kullandığım birkaç seferde fotoğraflar öyle kötü çıktı ki pişman oldum. Evet, telefonunuzda “yakınlaştır” diye bir seçenek olabilir, ama onu kullanmanızı hiç tavsiye etmem. Sadece “kayıpsız dijital zoom” özelliği olan Nokia 808 gibi telefonlar fotoğrafı bulanıklaştırmadan zoom yapabiliyorlar, yine de optik zoom ile aynı etki elde edilmiyor.

Tek bir fotoğrafla yetinmeyin

İster mobil cihazlara, ister pahalı kameralarla olsun, fotoğraf çeken herkese söylediğim bir şey daha var: Bir tane çekip bırakmayın. Allah aşkına, sınırlı sayıda pozun olduğu, filmlerin güneş görünce yandığı devirleri çoktan geride bıraktık. Eskisi gibi hafıza da sınırlı değil. Çektiniz mi birden fazla fotoğraf çekin. Birinin gözü kapalı çıkar, öbürünün ağzı yamuktur, berikinin tam o sırada arkasından geçen otobüs komik görünmesine sebep olur. Fazladan fotoğraf çekmenin size hiçbir masrafı yok. Neden riske giresiniz ki?

Hatta birden fazla fotoğraf çekmenin bir faydası daha var: Bazen kameralar ilk karede tam olarak netleyememiş olsa bile ikinci karede net fotoğraflar ortaya çıkarabiliyorlar.

Lensi temizleyin

Son bir tavsiye: Kameranın lensini sildiniz mi? Yoksa üzerinde kocaman bir parmak izi mi var?

Telefonunuz yine de her seferinde, her ortamda bulanık fotoğraflar çekiyorsa, yazılım ya da donanım noktasında bir sorun olabilir, telefonunuzu servise götürmeniz gerekebilir.

Mobil Yazılar’dan şimdilik bu kadar. Fotoğraf konusunda bir de şu yazıyı yazmıştım, ilginizi çekebilir: En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?

İlgili yazılarım:
Daha iyi fotoğraf çekmek için 9 ipucu

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

8 yorum:

Gökhan dedi ki...

Bir de şahsen benim yaşadığım bir sorun var fakat çözümü buldum. Sorunum gece telefonun flashı ile çektiğim fotoğraflar bulanık çıkıyordu. Bu konu üzerin de biraz uğraştık dan sonra sorunun telefondan değil telefonun kılıfından kaynaklandığını öğrendim. Nasıl mı?Ben cüzdan tipi kılıf kullanıyorum. Bildiğiniz üzere bu tip kılıflar silikon kılıflardan 1 hatta 2 milimetre daha kalın olabiliyor.vKılıfdaki kamera deliği yeri ile flash ve kamera arasında çok az bir boşluk olduğu için flash dan çıkan ışığın az bir miktarı kılıfın kamera boşluğundaki iç kenarımdan kameraya geri yansıyor bu geri yansıyan ışık yüzünden kamera görüntüye tam olarak odaklanamıyor. <bu sebeple de görüntü soluk(bulanık) çıkıyor.

Unknown dedi ki...

Ya benim telefonum netleştirme ozelliği var ama netleştirmiyor ilk başta netleştiriyodu 2,3 gun once bisey oldu kendi kendine hiç bişe yokken dahada netleştirmiyor yadımcı olun bana

Unknown dedi ki...

Bense htc 10 yeni diye aldım fakat çektiğim resimler puslu kaydediyor neden olabilir

Adsız dedi ki...

Aynen benimde öyle oluyor bir türlü odaklamıyor

Unknown dedi ki...

telin lensini temiz tutun.gözlük temizleme bezleriyle silin.Teknoloji marketinde denemistim htc 10 u rezil cekerken sildikten sonra cam gibi çekti.

Unknown dedi ki...

Olmuyor USA telefonum miyop

Unknown dedi ki...

Teşekkürler gökhan kardeşim silikon kılıfı çıkardım sorun bitti

Adsız dedi ki...

Kamera seffaf gorunuyor, ama cekdikden sonra bulanik oluyor.

İlginizi çekebilir: