Çarşamba, Ağustos 15, 2007

Pocket PC (Windows Mobile) emülatörü


Windows üzerinde Windows Mobile/Pocket PC çalıştırmak için istiyorsunuz. Ya da son çıkan Windows Mobile 6.0 sürümünü denemek istiyorsunuz. İşte size çözüm: Microsoft Device Emulator.

Microsoft Device Emulator, uygun Emulator Image'ini de yüklediğinizde Windows üzerinde Windows Mobile ve Windows Mobile Standart işletim sistemlerini çalıştırabilmenizi sağlıyor. Böylece yazılımları Pocket PC'nize yüklemeden deneme fırsatınız oluyor.

Peki bu Windows Mobile emülatörü nereden indirilir, image'ler nereden bulunur?

Öncelikle buradaki sayfadan Microsoft Device Emulator 2.0 Standalone Version'u indirmemiz gerekiyor. Ardından bu sayfaya giderek istediğimiz image dosyasını indiriyoruz. Windows Mobile 6.0 Professional versiyonunu indirmek için listeden "0409\Windows Mobile 6 Professional Images (USA).msi" satırını bulup yanındaki download düğmesine basmamız gerekiyor. Bu dosya 180 MB büyüklüğünde.

Her iki dosya da setup dosyaları, tek yapmanız gereken adımları takip etmek. Kurulumları tamamladıktan sonra Başlat menüsünden Windows Mobile 6 SDK isimli menüyü kullanarak emülatörü çalıştırabilirsiniz. US English alt menüsünden Professional ya da Professional VGA'yı seçerseniz emülatör çalışacaktır (Elbette diğerlerini de deneyebilirsiniz, örneğin Professional Square QVGA'yı seçebilirsiniz -Windows Mobile tabablı Treo'ların ekranları bu tiptedir).



Şimdi biraz ayar yapalım. Öncelikle File menüsünden Configure maddesine tıklayıp ayarlar penceresini açalım. Buradan Shared Folder alanına gidip bir paylaşım klasörü belirleyelim. Artık bu klasör File Explorer'da Storage Card olarak gözükecektir. Buradaki dosyaları emülatörden açabilir, .cab uzantılı kurulum dosyalarını çalıştırabilirsiniz. Emülatörden ekran görüntüsü alabilmek isterseniz Host Key'i Left Alt yapmalısınız. Böylece Alt+Print Screen tuş kombinasyonu çalışacaktır.

Sıra geldi Windows Mobile emülatörünü internete bağlamaya. Acaba web sayfaları Internet Explorer Mobile'da nasıl görünüyor? Bir şey daha var! Her program .cab dosyaları ile yüklenmiyor, onları nasıl yükleyeceğiz? Cevap ActiveSync'de. Öncelikle ActiveSync'i buradan indirip bilgisayarınıza kurun. Mobil Yazılar.

Emülatör halen çalışırken Başlat | Windows Mobile 6 SDK | Tools menüsüne girip Device Emulator Manager'ı çalıştırın. Burada listelenmekte olan ismi sayılardan oluşan bir madde göreceksiniz. Sağ tıklayıp Cradle seçeneğine tıklayın. Partnership sorarsa Guest Parnership seçeneğini seçin. Neleri senkronize edeyim derse, hiçbir şeyi etmemesini söyleyin. Bu yazı Mobil Yazılar'dan alınmıştır.

Tebrikler, artık her şeyiyle çalışan bir Windows Mobile emülatörünüz var. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum yazmaktan çekinmeyin.

Yazının devamı »

28 yorum:

Adsız dedi ki...

la gardaş bu dediklerin vistada çalışmıyor onu nasıl hallederiz

Adsız dedi ki...

Merhaba, yazınızdaki adımları tek tek uyguladım fakat internet bağlantısını gerçekleştiremedim. Ayrıca cradle dedikten sonrabana diğer işlemleri sormadı. Acaba yazıda bir eksik mi var?
Yazı için teşekkürler

z dedi ki...

Merhaba Fatih Bey,

Öncelikle teşekkür ederim.

ActiveSync açık değilse önce onu açın. İnternet bağlantısı bilgisayarınız üzerinden yapılıyor, ve emülatörün bilgisayarınızla iletişim kurabilmesi için de ActiveSync'in açık olması lazım.

Bazen ActiveSync'in File | Connection Settings menüsünden Allow connections to one of the following seçeneğini DMA yapmanız gerekebilir.

Windows Vista kullanıyorsanız işler biraz farklı olabilir, Vista'da ActiveSync yerine Windows Mobile Device Center var. Vista kullanmadığım için bu konuda size yardımcı olamayacağım.

Başka sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin.

Tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

şimdi memory card tanımladık ama agıtın kendi hafızası olarak tanımlı olan yer neresi bu durumda?

z dedi ki...

Merhabalar,

Doğrusu bilmiyorum. Belki de sıradan bir klasörde saklanmıyordur, çünkü bilgisayarımda arama yaptırdığımda emülatörden görebildiğim dosyaları bulamıyorum.

Biraz araştırdım ama tek bulabildiğim şey Saved State dosyalarının Application Data/Microsoft/Device Emulator klasöründe .dess uzantısı ile saklandığı oldu.

Emülatörün Help bölümünden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Yazılanların bir kısmı şöyle:

A file with the extension .dess (Device Emulator Saved State) contains all RAM, ROM, and settings information from the Device Emulator. The .dess file is therefore the only file necessary to restore a saved state. The .dess extension is registered at setup time, so that double-clicking a .dess file launches the Device Emulator with the state saved in that file.

You can save the state of the Device Emulator at any time by clicking Save State on the emulator File menu. You are also prompted to save state whenever you close the emulator.

The saved-state file is located by default under \Documents and Settings\-username-\Application Data\Microsoft\Device Emulator. Global saved-state files are located under \Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Device Emulator.

Adsız dedi ki...

Öncelikle çok güzel yazı olmuş tşk ederim Benim kafama takılan bir soru var şimdi ben bu emulator ile pocket pc için yapılmış oyunları bilgisayarda oynayabilirmiyim ?

z dedi ki...

Merhabalar,

Evet oynayabilirsiniz :)

Emülatörde dokunmatik ekran yerine fare kullandığınız için her program kusursuz çalışmıyor tabi. Mesela el yazısı tanıma sistemlerini test etmekte zorlanabilirsiniz. Benzer şekilde kimi oyunlarda da kontrol zorluğu yaşayabilirsiniz, ancak çoğu durumda emülatör sorunsuz çalışacaktır.

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım olmuş.Emeğinize sağlık.Çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

selam, dediginiz gibi emulatoru kurdum ve hic sorunsuz calisiyor. Fakat bir adventure oyunum var fade adinda. Bu oyunu oynamayi cok istedim fakat basaramadim ...is not a valid pocketpc application uyarisi verdi ve calismadi. Bana maille ya da buradan donerseniz cok sevinirim. Bu oyundan ovguyle soz edildigini duyuyorum ama oynayamiyorum :(

z dedi ki...

Merhaba,

Oyunu sorunsuz kurabildiğinizden emin misiniz? Kurulum yapmanın iki yolu var. Biri .cab dosyasını emülatörden açmak. Diğeri Windows üzerinden kurmak. Eğer oyunun setup.exe dosyasına Windows'da çift tıkladığınızda çalışıyorsa ActiveSync üzerinden emülatöre kurulum yapmanız gerekir.

Eğer kurulum zaten sorunsuz gerçekleştiyse aklıma iki şey geliyor. Ya oyunda bir sorun var ya da oyunun emülatörde çalışmasını engellemişler. İkincisi pek olası gelmiyor doğrusu ama imkansız da değil.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir, başka bir sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin.

Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

activesync olayi cozdu :) Cok tesekkurler ilginiz icin. Sadece tek bir tuhaflik oldu, dosya isimlerindeki É karakterlerini nedense bos olarak install etmis tabi oyun orada takilinca bu dosyayi bulamadim deyip hata vererek cikiyor ama ben manuel dosya adini degistirip tekrar oraya gelip sorunsuz ilerliyorum bu sekilde :) Tekrar cok tesekkurler, uzun zamandir oynamayi istedigim bir oyundu...

Adsız dedi ki...

Emulatörü indirip kurdum iyi de çalışıyor ancak elimde bazı pda ların image'leri var onları nasıl çalıştırabilirim acaba? Yani E-ten Glofiish x650 modelinin değişik rom sürümleri var elimde onları bu emülatörde çalıştırmam mümkün mü acaba?

Adsız dedi ki...

Bilgiler için önce herkese teşekkürederim.Bir şey sormak istiyorum bilen varsa yardımcı olursa sevinirim ben windows mobile 6 imagenı yükledim herşey ok.Ama ögrnemek istediğim şu acaba pcye bağlı bir bluetooth kullanarak başka bir cihaza bu yolla bir soya veya herhangi bir şey gönderebilrimiyiz??

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

listeden "0409\Windows Mobile 6 Professional Images (USA).msi" satırını bulup indireceğimize acaba aynı listenin aşağılarına yakın "041F\Windows Mobile 6 Standard Images (TRK).msi
" satırını indirsek olurmu. Teşekkürler

z dedi ki...

Merhaba. Elbette olur, ama Standard versiyonlar dokunmatik cihazlara ait image'lar değil. Normal PPC uygulamaları da bu versiyonlarda çalışmıyor.

İyi günler dilerim.

Adsız dedi ki...

Teşekkürederim, internete bağlanabildim.

Adsız dedi ki...

java'yı nasıl çalıştırabiliriz, bazı jad dosyaları indirdim(mesela opera mini)? aradım java'nın sitesinde telefona entegre gelir, sonradan yüklenmesi mümkün değildir yazıyor.

Adsız dedi ki...

teşekkürler bu konuya eğilim verdiğiniz için ,bu emulatörde garmin mobile xt programını çalıştırdım bluetooth gps receiver ile senkronize edicem ancak emulatör dizüstü pc nin bluetooth unu görmüyor bu konuda yardımcı olumusunuz teşekkürler...

Adsız dedi ki...

activesync için verdiğiniz linkin süresi dolmuş. yazınıza teşekkürler.
Bir de ne zaman yazılmış bu yazı, yorumlar hangi tarihte bırakılmış bunları da görmek isterdik.

Adsız dedi ki...

Emulator vistadaki wm aygıt merkezindede kullanılıyo: ayarlardan: aşağıdakilerden birinden bağlanılmasına izin ver'i seçin, device emu. manager'ı açıp aynı active sync'teki gibi sağ tıklayıp menüden cradle seçeneğini seçin, ve artık cihazınız bilgisayarınıza bağlı.

Adsız dedi ki...

fatih bey yazı çok güzel ve herkesin işine yaracak bir yazı.bende şu anda işlemleir sırayla uyguluyorum.yalnız ben bu programı navigasyon için kuruyorum.babam tır şoförü malum çok lazım oluyor.kendisinde laptop var birde navigasyon cihazı almasın istiyorum araştırdım işe yarar en iiy yazı siznkisi.yalnız bu programda navigasyon yazılımları çalışırmı.sesli ve görüntülü olarak normal bir cihaz gibi çalıştırırmı onu öğrenmek istiyourm.şimdiden teşekkürler.

Adsız dedi ki...

fatih bey bir şey daha var.ben bu emülatörde kalvye kullanarak yazı yazamıyorum bunu nasıl halletcez acaba...

Unknown dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler. Benim Bir sorunum var: Emülatörü ve image dosyasını kurdum fakat windows mobile 6.0 image, Windows Mobile 6 SDK menüsünde görünmüyor. Ne yapabilirim?
(Visual Studio 2008 üzerinden Windows Mobile'ın 5.0'a kadar olan sürümlerini çalıştırabiliyorum).Bu arada işletim sistemim XP Pro.

Sohbet Formu dedi ki...

mehraba,emulatörü bilgisayarıma kurdum, fakat internete bağlanamıyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba elimde Windows Ce 5 işletim sistemli Piranha locator 5 inç navigasyon cihazı var, Windows mobile 6 yı pna ya yani navigasyon cihazıma kurabilirmiyiz ? Nasıl kurabiliriz ?

Unknown dedi ki...

merhaba windows 7 de ne kadar video varsa kurulum için izledim yapılan herseyi yaptım ama internete baglanamıyor emulatör

Adsız dedi ki...

merhaba, burada denilenleri yaptım. çin malı 5 inç navi var çeşitli igo denemeleri yapacağım. ama emulatör ekranları (320*240 gibi, çeşitli igo ekranları uyum sağlamadığından test yapamıyorum. displayde de ekran çözünürlükler değiştirilemiyor. igolarda da sys de değiştirip denedim olmadı. örnek 800*480, gibi igo yu nasıl çalıştıracağım. çözüm öneriniz var mıdır.
paylaşım ve bilgilendirmeniz için teşekür ederim.

Adsız dedi ki...

merhaba, emulatör ekran çözünürlükleri değiştirilemiyor dolayısıyle elimde ki igo ürünlerini test için açamıyorum.

İlginizi çekebilir: