Pazar, Mart 25, 2012

LED flaş ne demek?

LED flaş nedir, ne işe yarar? Cep telefonunuz ile fotoğraf çekerken muhtemelen kamera lensinin yanındaki LED ışığı kısa bir süreliğine yanıp sönüyordur. İşte bu ışığa LED flaş deniliyor. LED flaşlar kameralı cep telefonlarında en yaygın olarak kullanılan flaş çeşididir. Karanlık ortamlarda fotoğraf çekerken aydınlatma sağlarlar. Kimi LED'ler diğerlerine göre daha kuvvetli ışık verebilir. Kimi telefonlarda ise çift flaş (Dual LED flash) vardır, basit anlatımla, iki adet aydınlatma ışığı.



Aslında LED flaşların gerçek flaş ile pek alakası yok, onlara "aydınlatma ışığı" demek daha doğru olur. Ancak LED flaş tabiri yaygın olarak kullanılmaya başlanmış durumda olduğu için biz de böyle kullandık. Cep telefonlarında LED flaş dışında bir de Xenon Flash kullanılmaktadır. Xenon Flash, fotoğraf makinelerinde eskiden beri kullanılan normal flaş gibi çalışıyor, yani asıl flaş, Xenon Flash.

Dual LED Flash - Çift LED flaş özellikli bir telefon

LED flaşların olumsuz yanı, Xenon Flash'lara göre genellikle daha az aydınlatma sağlamalarıdır. Özellikle çektiğiniz nesne uzaktaysa ya da hareket halindeyse LED flaşlar yetersiz kalabilir. Ancak olumlu yanları da var elbette. Örneğin video çekerken sürekli aydınlatma sağlayabilirler ve cep telefonunuzu fener gibi kullanabilirsiniz.



LED flaşlı telefonlarda dikkat etmeniz gereken şey, genel fotoğraf kalitesi. Kimi zaman telefon üreticilerinin kötü tasarım tercihleri yüzünden fotoğraf kalitesini arttırması gereken LED flaş özelliği sinir bozucu olabiliyor. Örneğin Nokia E63 modelinde LED flaş çoğu fotoğrafın gereğinden fazla beyaz çıkmasına sebep oluyor.

Kimi telefonlarda da hem Xenon Flash, hem de LED flaş bulunabiliyor.

LED flaş ile Xenon Flash farkı nedir?

İlgili linkler:
Xenon Flash nedir?
Xenon Flash – LED flaş örnek fotoğraflar
Autofocus nedir?
En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: