Pazartesi, Mart 24, 2008

Geek'lere yatırım yapmak

Geek ne demek biliyor musunuz? Sözlük anlamı değil bahsettiğim, popüler anlamı. Computer Geek dersek daha anlaşılır olur, ama çoğunlukla kısa hali kullanılıyor.

Geek bilgisayar manyağı demek. Hani şu bilgisayarlara birşey olunca çağırılan komşu çocukları gibi. "Giiik" diye okunuyor. Geek kelimesinin anlamını biliyorsanız, muhtemelen siz de bir geeksiniz.

Biz geekler sıradan kullanıcılardan biraz farklıyız. Ama genellikle sıradan kullanıcıları kendimiz gibi sanma eğilimde oluruz. "Çok kolay, sadece Registry'e girip X anahtarını Y değerine ayarlayacaksın" deriz, daha bilgisayarına yazılım yükleyemeyen kullanıcılara.

Bu bakış açımızı her yerde kullanırız. İşte sorun da buradan çıkar. Internet Tablet'te Türkçe desteği yok mu? "Çok kolay, X dosyasının bir kopyasını çıkar, Y, Z ve K alanlarını M, N ve T ile değiştir. Sonra terminale gir vs. vs. vs." Nokia PIM programlarını koymayı unutmuş mu? "Bu bir eksiklik değil canım, GPE kurarsın, Word dokümanları açılmıyor mu? AbiWord kurarsın. Excel dokümanları açılmıyor mu? Gnumerics kurarsın. Bunlar hep beta, ama günümüzde ne beta değil ki zaten? Ayrıca AbiWord çöküyor, bir de GPE'yi kurmak için şu kadar uğraşmalısın. Hem hepsi open source, bir özelliğini değiştirmek istersen hemen değiştirebilirsin. Bunun için önce Maemo'ya uygun geliştirme ortamını kurman, sonra X programlama dilini öğrenmen, sonra bu open souce programları iyice inceleyip hangi kodun nasıl çalıştığına dair fikir edinmen lazım. Çok kolay."

Geek gibi düşünüp geeklere yatırım yaparsanız batarsınız. Ürünün geeklere hitap eden yanı bulunabilir, bu hedef kitlenizi genişletir. Ama geeklere hitap eden özellikler her yanı kaplamışsa, pazarlama miyopluğuna benzer bir geek myopia oluşmuşsa, o zaman platformunuzu kullanan çok az olacaktır. Miyopluğun gösterdiği görüntünün aksine, biz geekler azınlıktayız. Hatta geekler bile doğru dürüst çalışan teknoloji isterler. İşi gene Apple'a bağlamak istemezdim ama, Palm, Pocket PC ve Internet Tablet forumlarında "iPod Touch'a geçtim, çok memnunum" diyen insanların verdiği bir mesaj var. O mesaj alınıyordur inşallah.


Notlar:
- Mobil cihazlarda "open source" sadece geeklere yarar. Sıradan kullanıcıların, yani çoğunluğun open source'un anlamını bilmesini bile beklemeyin. Ücretsiz yazılım iyidir, bilgi paylaşımı güzeldir vesaire. Open source karşıtı değilim. Ama Internet Tablet için hala bir kelime işlemci geliştirilemediyse, open source ne işime yaradı benim?
- Bırakın başkasının yazdığı program kodlarını, üzerinden biraz zaman geçerse kendi yazdığınız kodları bile anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Kodlar ne kadar "commented" olsa bile neyin neyle ilişkili olduğunu anlamanız için zaman gerekir.
- Sıradan kullanıcı için bir özellik vardır ya da yoktur. Herkesin sorunların sebeplerini araştırmak, hacklerle uğraşmak için zamanı yok. Sıradan kullanıcıların sorunsuz çalışan teknolojiye ihtiyaçları var.
- Gözlemlediğim kadarıyla sıradan kullanıcılar masaüstü bilgisayarlarına bile ekstra yazılımlar yüklemeye çekiniyorlar.
- Platformunuz çoğunluğa, yani sıradan kullanıcılara hitap etmiyorsa, kullanıcısı az olacaktır. Kullanıcısı az olan bir platform için yazılım geliştirme zahmetine katlanacak kişi/firma sayısı da az olur. Kullanıcısı ve yazılımı az olan bir platform ise ölü bir platformdur. Bence. :)

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

2 yorum:

Cem dedi ki...

çok doğru noktaya parmak basmış ve uzun zamandır içten gülerek okuduğum tek yazı. teşekkürler.

z dedi ki...

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim :)

İlginizi çekebilir: