Cuma, Mart 21, 2008

iPhone cenneti: Türkiye!

Bu yazı konuk yazar "Duke09" tarafından hazırlanmıştır.

Daha piyasaya çıkmadan mobil iletişim dünyasını çalkalayan iPhone, Amerika Birleşik Devletleri’nde satışa sunulmasına karşın Avrupa’da 2008 yılı ortasına kadar herhangi bir resmi satış söz konusu değil. Resmi satış diyoruz, çünkü iPhone yasadışı yollarla Türkiye de dâhil olmak üzere dünya üzerindeki birçok ülkede çoktan meraklıları ile buluştu.

Bilindiği gibi iPhone, Apple firmasının anlaşmalı olduğu GSM operatörleri ile yapılan sözleşme sonucunda satın alınabiliyor. Ayrıca, bir kişi en fazla iki adet iPhone alabiliyor. iPhone, içerisinde gömülü halde bulunan yazılım (SIM LOCK) sayesinde anlaşmasını bulunmadığı diğer hiçbir operatörle çalışmıyor. Her derdin devasının da birlikte geldiği ülkemizde bunun da çözümü (SIM UNLOCK) yasadışı yollarla mümkün. Böylece yurtdışından yasal yollarla getirilen iPhone, ironik olarak yasa dışı yollarla ülkemiz operatörleri ile çalışır hale getiriliyor.

Ülkemizde kaç adet iPhone olduğu ise tamamen bir muamma! Fakat elde edilen bulgular bu sayının hiç de küçümsenmeyecek bir miktar olduğunu doğruluyor. Basit olarak, Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan gittigidiyor.com’da yaptığımız bir araştırma; 250’nin üzerinde SIM UNLOCK yapılmış iPhone satışının olduğunu gösteriyor. Diğer bir büyük e-ticaret platformu olan sahibinden.com’daki araştırmamız ise site veri tabanında 650 civarında iPhone ilanının bulunduğunu gösteriyor. Toplamda bine yaklaşan ilan sayısıyla iPhone, net üzerinden meraklıları ile kolayca buluşuyor.

Diğer bir araştırmayı en büyük üç kentimizden biri olan Ankara’da yaptık. Başkent’te yerel ikinci el telefon pazarlarında yaptığımız küçük çaplı bir araştırma bizlere oldukça ilginç sonuçlar verdi. Bu araştırmaya göre; sadece Kızılay’da 10 ayrı noktada iPhone satıcısıyla karşılaşıyoruz. Fiyatları 1.500 YTL ile 800 YTL arasında değişiyor. Ayrıca talep etmeniz durumunda 10 gün içerisinde yeni bir iPhone sahibi olabilirsiniz. Genelde 4 ve 8 GB’lık versiyonlarına rastlasak da seyrek olarak en yeni model olan 16GB’lık versiyonuyla da karşılaşabiliyoruz.

Sonuç olarak kafamızda az çok bir sayı oluşsa da ülkemizdeki iPhone sayısını kesin olarak bilmek mümkün değil. Fakat şu bir gerçek ki; Türkiye pazarına yatırım yapmaya hazırlanan Apple bu durumdan hiç hoşnut olmayacak. Unutmayın; güzel kırmızı bir elma aynı zamanda çok tehlikeli olabilir.

Bu yazı konuk yazar "Duke09" tarafından hazırlanmıştır ve Mobil Yazılar'da yayınlanmaktadır. Konuk yazarlar tarafından hazırlanan yazılardan yazarları sorumludur.

2 yorum:

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Türkiye'deki iPhone kullanıcısı sayısı en az 10000 ve bu sayı giderek artıyor.

z dedi ki...

Rakipler tembelliğe devam ettikçe de artmaya devam edecek gibi :) Yine de rakiplerin bir şeyler başarabilmesini istiyorum çünkü rekabet iyidir!

İlginizi çekebilir: