Cuma, Ağustos 23, 2013

Yeni telefonunuz kaç GB olmalı?

Artık eski telefonunuz size yetmiyor. Şu akıllı telefonlardan birine geçmek istiyorsunuz. Pek çok seçeneğiniz var, Android, iOS, Windows Phone... Hepsinin de birbirinden farklı bir sürü özelliği var. Yeni telefonunuzla birkaç fotoğraf çekmeyi, arada bir müzik dinlemeyi, belki içine bir iki video yükleyip sıra beklerken izlemeyi düşünüyorsunuz. Hatta belki oyun bile yüklersiniz birkaç tane. Peki bunları yapabilmek için telefonunuzun hafızası ne kadar olmalı? Kaç gigabyte yeterli olur? Bakalım...

Yıllar önce MP3 çalar almak için dolaşırken bir modelin FM radyo özelliğinin olup olmadığını sormuştum satıcıya. Radyosunun olmadığını söyledi ve ekledi: “4 GB hafıza varken radyoya ne gerek var, hah hah hah!” Şimdi 4 GB komik geliyor değil mi? O zamanlar iyiydi ama! Yıllar geçtikçe daha fazla depolama alanını daha ucuza alabilir olduk, ama ihtiyaçlarımız da bir o kadar arttı. MP3 dosyalarımızın ses kalitesi (ve dosya boyutu) arttı, kedi videolarımız bile 1080p, 720p falan oldu, çektiğimiz fotoğrafların megapikseli arttı, telefonlarımızın ekranları gereksiz ölçüde yüksek çözünürlüklere ulaştı. Eskiden bize rahat rahat yeten gigabyte’lar artık üç günde dolar oldu. Dolayısıyla, ben buraya ne yazsam seneye eskimiş olacak, belki birkaç sene sonrasında da gülünç gelecek. Yine de birkaç görüşümü paylaşmak istiyorum.

Öncelikle, telefonların özellik listesinde, kutusunda falan yazan rakamlarla gerçekler arasında biraz fark olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mesela 8 GB diye satılan bir telefonu kullanmaya başladıktan sonra bir de bakıyorsunuz, size 5 GB kalmış. E daha içine bir şey yüklemeden, nereye gitti gigabyte’larınız? Üreticiler size söylemiyorlar ama, o kutuda yazan 8 GB’ın bir kısmını telefonun içindeki yazılımlar kaplıyor. Mobil Yazılar’da telefonların özelliklerini yazarken mümkün olduğunda size kalan gerçek depolama alanını belirtmeye çalışıyorum. Örneğin “8 GB dahili hafıza (5 GB kullanılabilir alan)” şeklinde yazıyorum.
Dikkat etmemiz gereken ikinci şey, dahili ve harici (genişletilebilir / arttırılabilir) hafıza olayı. Her telefonun dahili hafızası vardır. Ancak her telefona hafıza kartı takarak depolama alanınızı arttıramazsınız. Örneğin iPhone, Sony Xperia S, Nokia Lumia 920 gibi telefonların hafıza kartı (MicroSD kart) girişleri yoktur. Şahsen hafıza kartı takılamayan bir telefonu pek tavsiye etmiyorum, ama ille de alacaksanız, en azından 16 GB hafızalı modeli tercih etmenizi öneririm. Bazı uygun fiyatlı modellerde 4 GB yada 8 GB hafıza oluyor, hafıza kartı takılmıyorsa bu telefonları almanızı pek tavsiye etmem. Yukarıda bahsettiğim gibi, zaten o rakamın altında oluyor kullanılabilir hafıza. “Ben sadece telefon olarak kullanacağım” diyorsanız belki olabilir.

Hafıza konusunda dikkat etmeniz gereken bir nokta da, daha yüksek hafızalı modelleri seçeyim derken zor kazandığınız paralarınızı boşa saçmamak. Apple iPad modellerinde 16 GB ile 32 GB model arasında 245 TL fiyat farkı var örneğin. Başka da hiçbir fark yok. Hafıza kartı da takılmıyor ki ucuz yoldan hafızayı arttırasınız; daha fazlası için Apple’ın fiyatlarına boyun eğmek zorundasınız. Biliyorum, bence de iPad gibi bir tablet için 16 GB hafıza az. Yine de, eğer iPad’inizde ekstra alana gerçekten ihtiyacınız yoksa, 32/64/128 GB’lık modelleri satın almadan önce iki kere düşünmenizi tavsiye ederim.
Paranızı boşa saçmama konusuna biraz daha değinmekte fayda var. Elbette daha yüksek hafıza daha iyidir ama, telefonunuzda boş boş duran bir hafıza da israf demektir. Sadece telefon özelliğini kullanacaksanız, içine hiçbir şey yüklemeyecekseniz, nadiren video çekecekseniz, 32 GB hafızası olan bir telefon almayın. Aslında bu durumda bir akıllı telefona ihtiyacınız olup olmadığını da sorgulasanız iyi olur.

Bir de “bulut depolama” var. Box.net, Dropbox, Google Drive gibi hizmetler sayesinde online depolama alanınız oluyor. Hatta bazen üreticiler bu firmalarla anlaşıp size standartların üstünde geniş depolama alanları da sunabiliyorlar. Örneğin 50 GB alan veriyorlar. İyi gözüküyor ama, birkaç sorun var aslında. Bir kere, bu depolama alanını dağda bayırda kullanabilmek için büyük bir internet paketinizin ve iki de bir kesilmeyen internet bağlantınızın olması lazım. Bir diğer sorun, bu depolama alanına gönderebileceğiniz dosya boyutlarında sınırlamalar olması. Zaten o büyük dosyaları gönderirken ya şarjınız biter ya da internet paketiniz. Kimi zaman da “2 yıl boyunca” gibi zaman sınırlamaları oluyor. Yani size online olarak verdikleri alan daha çok “50 GB” gibi büyük rakamlar gösterip göz boyama amaçlı, pek ümit bağlamamak lazım.

Özetleyelim: Eğer telefonunuzu aktif olarak film izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, fotoğraf ve video çekmek gibi işler için kullanacaksanız, depolama alanının bol olması önemli. Bu durumda hafıza kartı takılmayan bir telefon / tablet satın alacaksanız, en az 16 GB, mümkünse 32 GB hafızası olmasına dikkat edin. Hafıza kartı takılıyorsa bile, 8 ya da 16 GB’dan aşağı düşmeyin. Eğer telefonu daha çok görüşmeler için kullanıp nadiren diğer özelliklerini kullanacaksanız 8 GB hafıza sizin için yeterli olacaktır.

Bu yazı sizin için Mobil Yazılar tarafından yazıldı. Mobil Yazılar %100 orijinal içerik üreten bir blog. Bu yazıyı beğendiyseniz, sağdaki bağlantılardan birine de tıklayarak diğer yazılarıma göz atmanızı ya da buraya tıklayarak Twitter'da Mobil Yazılar'ı takip etmenizi rica ederim. Gigabyte'larınız hiç bitmesin!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler genişletilebilir hafızası olan iyi telefonlara örnekler atabilir misiniz

Toptan Çorap dedi ki...

Yeni telefonum 32 Gb olmalı. Bu benim için yeterli olacaktır.

İlginizi çekebilir: