Salı, Nisan 01, 2008

2 x Türkçe = Turkce

Bu yazı ve ekteki resim konuk yazar "Duke09" tarafından hazırlanmıştır.

Yıllardır alışık olduğumuz yukarıdaki eşitlik (!) artık bozuluyor. 31 Mart 2008 tarihinden sonra cep telefonlarınızdan Türkçe karakterle yollayacağınız 160 karakterlik kısa mesaj artık “bir mesaj” olarak ücretlendirilecek.

Birçoğumuzun muhtemelen haberi bile olmasa da; yıllardır yurdumuzdaki GSM operatörleri kısa mesajlarda kullanılan herhangi bir Türkçe karakter yüzünden tek bir mesajı iki mesaj ile ücretlendiriyordu. Bunun sorumlusu da sistem olarak gösteriliyordu. Fakat kimse de kalkıp bu güne kadar şu meşhur sisteme el atmadı. Avrupa yıllardır özel karakterlerle mesajlaşırken biz her zamanki gibi hava parası vermeye devam ettik. Neyse ki; geç de olsa ‘birileri’ uyandı ve bu eşitliğin (!) bozulmasına vesile oldu.

Peki, yurdumuzda faaliyet göstermeye çalışan –çalışan diyorum çünkü kaliteli hizmete daha çok zamanları var- üç GSM operatörü kısa mesajları nasıl ücretlendiriyor? Buyurun, aşağıdaki tabloyu inceleyin, ona göre ayağınızı uzatın;

Avea

1 Kısa Mesaj

8,5 Ykr

Turkcell

1 Kısa Mesaj

9,5 Ykr

Vodafone

1 Kısa Mesaj

7,5 Ykr

* Operatörler alfabetik sıraya göre sıralanmıştır.



Bu yazı ve ekteki resim konuk yazar "Duke09" tarafından hazırlanmıştır ve Mobil Yazılar'da yayınlanmaktadır. Konuk yazarlar tarafından hazırlanan yazılardan yazarları sorumludur.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: