Perşembe, Temmuz 16, 2009

Asus Eee PC T91: Dokunmatik ekranlı netbook

Sonunda Asus ilk dokunmatik ekranlı netbook'unu çıkarttı. Bunu uzun süredir bekliyordum. Eee PC'mi değiştirmeye değer bir cihazın ya dokunmatik ekranlı, ya çok uzun pil ömürlü, ya da gerçekten küçük olması gerekiyordu.

Kimileri hararetle dokunmatik ekranı savunuyordu, hatta Eee PC'lerine dokunmatik panel yerleştirenler vardı. Kimileri daha küçük cihazlar istiyordu, ancak netbook fiyatlarına bunu sağlayan çok fazla kimse olmadı (Küçük cihazlar üreten firmalardan OQO battı, Everun'ın da kapandığı söyleniyor). Çoğunluk daha uzun pil ömrünün peşindeydi ve istediklerini aldılar. Aslında daha iyi klavye, daha hızlı işlemci, daha büyük ekranlar isteyenler de vardı ve bunlar hep gerçekleşti.

Daha fazla özellik elbette güzel ama benim netbook tanımıma uymayan pek çok cihaz üretildi. 1 kg'den ağır, büyük boyutlu bir cihazın netbook olamayacağını düşünedurayım, piyasadaki tüm cihazlar 1 kg'den ağır oluverdi. Zaman içinde cihazları incelerken en çok ilgimi çekenler 7 saat ve üzeri pil ömrü sunanlar oldu. Ama 1.5 kg ağırlıkları da hep ikinci kez düşünmeye itti beni.

Fotoğraf: Engadget

Bugün ise seçeneklere bir yenisi daha eklendi, Asus T91. Şahsen T91'in ilginç bir cihaz olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebi sadece dokunmatik ekranı değil. Eee PC 701'e benziyor Eee PC T91 modeli. Onun boyutlarında, onun ağırlığında, klavyesi de sanırım aynı tipte. Pil ömrü neyse ki 701'den çok daha iyi,3,5 ile 5 saat arasında. Bu bir rüya mı? İstediğim boyutlarda, istediğim ağırlıkta, daha uzun pil ömrüne sahip dokunmatik ekranlı bir netbook. Hem de fansız!

Rüyadan uyandıran şeyler de var tabi. Örneğin, 701'de olduğu gibi, içinde sabit disk olmaması. Asus T91'in hafızası 16GB SSD ile sınırlı. Eh çok da kötü değil ama, 10 kat daha fazla kapasite sunan cihazların yanında biraz rahatsız edici geliyor insana. Bu olumsuzluğu hafifletmek için iki SDHC kart okuyucusu koymuşlar cihaza. İşlemcisi de son netbook'larda olduğu kadar performanslı değil. İki USB portunun yetersiz olması ve pilinin değiştirilemiyor olması da can sıkıcı. Ayrıca işletim sistemi de Windows XP Home, yani Tablet versiyonu bile değil.

İşte bu noktada, bu cihazı ne amaçla kullanacağınız ve elbette cihazın fiyatı büyük önem kazanıyor. Fansız, kitap boyutlarında, hafif, dokunmatik ekranlı, ekranı üzerine katlanarak tablet olarak kullanılabiliyor, pili de hemen bitmiyor. Tam aradığım gibi. Öyle ki cihazın eksi yönlerini görmezden gelmeye razıyım. Tek sorun, fiyat.

Cihazın fiyatı, benzeri dokunmatik notebooklara göre çok daha düşük, 500 dolar. Ancak bu fiyat özellikleri oldukça kısıtlanmış bir netbook için yüksek. Başlangıç fiyatı 400 dolar olsa, zamanla 300-350 dolara düşeceğini de düşünerek "tavsiye ediyorum" derdim, ama şu anda fiyatı yüksek. Hem de bu Amerika fiyatı. Bu fiyata, bu özelliklerle, dokunmatik ekran ihtiyaç duyanlar haricinde çok fazla ilgi çekecek gibi gözükmüyor. Hele de Windows 7'ye yaklaştığımız şu günlerde. T91 modelinin üst versiyonlarının fazla gecikmeden çıkacağına da şüphe yok.

Fotoğraf: Gizmodo

Cihaz Türkiye'ye geldiğinde fiyatına ve alternatiflerine bakıp tekrar bir değerlendirme yapacağım. O zaman inşallah cihazın detaylı bir incelemesini de yazmayı düşünüyorum. Şimdilik, Asus Eee PC T91'in özelliklerini vermekle yetinmek zorundayım:
  • 1024 x 600 piksel çözünürlükte 8.9 inç dokunmatik ekran
  • Tablet modu (Ekran döndürülerek klavyenin üzerine kapatılabiliyor)
  • 1.33GHz Intel Atom Z520 işlemci
  • 16GB SSD hafıza
  • 1GB RAM
  • WiFi, Bluetooth 2.1+EDR
  • Çift SDHC kart okuyucu
  • 2 USB portu
  • VGA portu
  • Windows XP Home işletim sistemi
  • 3,5 ila 5 saat pil ömrü, pil değiştirilemiyor.
  • 22,5 e 16,4 cm boyutlar
  • 960 gram ağırlık
  • Asus'un dokunmatik ekran için geliştirdiği yazılımlar

Asus Eee PC T91 incelemeleri:
Engadget
Gizmodo
Liliputing

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: