Perşembe, Temmuz 14, 2011

Nokia N9

Sonunda! Sonunda Nokia N9 geliyor. Nokia N9, Maemo'nun yeni versiyonu olan MeeGo v1.2 Harmattan işletim sistemi ile çalışıyor. Dillere dolanan ama ülkemize resmi olarak bir türlü gelmeyen Nokia N900'ün yenisi diyebiliriz onun için. Ancak görünüşe bakılırsa bu yeni akıllı telefon, Nokia Internet Tablet serisi ve N900'ün aksine, "geek"lere değil, normal vatandaşa da hitap ediyor. iPhone'a rakip olması için tasarlanmış gibi duruyor.

Nokia N9 fotoğrafı

Beklenildiği gibi klavyesi yok ama, bence başlangıç için iyi bir seçim klavyesiz olması. Daha ucuza, daha ince, daha çok kişiye hitap edecek bir telefon olmuş bu hali ile. Elbette gönüllerimizdeki "superphone" olması için klavyeye ihtiyacı var. Ancak platformun yaygınlaşması adına klavyesizliğe katlanmalı Maemo/MeeGo hayranları.

Nokia N9, Nokia'nın "flagship" modeli olmaya, yani firmanın en üst düzeyde yeteneklerini sergilediği model olmaya aday. Otofokus özellikli Carl Zeiss kamerası, yüksek çözünürlüklü AMOLED ekranı, çizilmeye karşı Gorilla Glass ve parlamaya karşı anti-glare teknolojisi, güçlü multimedya ve donanım özellikleri, ama en önemlisi yepyeni bir kullanıcı deneyimi. Nokia N9 gerçekten umut vaat ediyor.



Cihaz ile ilgili şu anda gözüken tek sorun, Nokia CEO'su Stephen Elop'un ısrarla "MeeGo bizim için deneysel bir platform" demesi. Elop platforum geleceğini parlak göstermekten kaçınıyor. Belli ki Windows Phone ile olan geleceklerini ön plana çıkartmak istiyor, Microsoft'un kafasını karıştıracak mesajlar göndermek istemiyor. Ancak tüketicinin ve yazılım geliştiricinin kafasını karıştırırsa, N9'u devamı gelmeyecek bir cihaz, MeeGo'yu geleceği olmayan bir platform olarak gösterirse, durum yabancıların tabiriyle "kendini gerçekleştiren kehanet"e dönüşme riski taşıyor. Cihazın bu donanım ile ucuz olmayacağı kesin, peki geleceği olmayan bir cihazı kaç kişi alacak? Az satın alınan, az kullanılan bir cihaza kim yazılım geliştirecek? Yazılımı olmayan bir akıllı telefonu kim isteyecek? Eminim döngüyü farkettiniz. Bu hassas döngüye dikkat etmek gerek.

Yine de Nokia N9 ve MeeGo beklentilerimin çok çok üzerinde bir tablo ortaya koyuyor. Dünyanın bir mobil işletim sistemine daha ihtiyacı var mıydı, tartışılır, ancak ben yeni gelişmelerden çok memnun oldum. Çeşitli sitelerde yayınlanan "ilk izlenim" incelemelerine bakılırsa, bu memnuniyeti pek çok kişi paylaşıyor.

Kırmızı Nokia N9 fotoğrafı

Nokia N9'un özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Dokunmatik akıllı telefon.
İşletim sistemi: MeeGo v1.2 - Harmattan; Linux tabanlı; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: 1GHz Cortex A8.
Ekran: 3.9 inç 480x854 piksel AMOLED Pentile kapasitif dokunmatik ekran, 16 milyon renk desteği, Gorilla Glass, anti-glare teknolojisi.
Kamera: 8 MP, AutoFocus, Carl Zeiss lensler, çift LED'li flaş, 720p 30fps video çekimi.
Hafıza: 16-64 GB depolama alanı, 1 GB RAM.
Genişleme yuvası: Yok.
Pil: 1450 mAh Lithium Ion, BV-5JW. 380-450 saat bekleme, 7-11 saat konuşma.
Bağlantı özellikleri: WiFi, Bluetooth 2.1 EDR A2DP, A-GPS, NFC, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/1700/1900/2100, GPRS, EDGE, 3G.
Ses: Standart 3,5 mm kulaklık girişi.
Ağırlık: 135 gr.
Ofis özellikleri: Word, Excel, PowerPoint dosyalarını görüntüleyebilme ve düzenleyebilme. Adobe PDF dosyalarını görüntüleyebilme. Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: Çeşitli müzik ve video formatlarını oynatabilme. 8 MP autofocus fotoğraf ve 720p HD video çekebilme. Oyun yükleyebilme. Java MIDP 2.1 desteği. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir.
Öne çıkan özellikleri: MeeGo işletim sistemi, AMOLED ekranı, 8 MP AF Carl Zeiss kamera ile kaliteli fotoğraflar ve 720p videolar çekebilme imkanı, çeşitli müzik ve video formatlarına destek vermesi, güçlü donanım özellikleri, TV-out özelliği ve daha fazlası.

İlgili linkler:
Nokia N9 resmi sitesi
Mobile-Review'den N9 üzerine düşünceler
GSM Arena'dan ilk izlenimler
Diğer Nokia yazıları

İlginizi çekebilir:
Nokia N9 için "Dünyanın en hızlı reklamları"

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: