Kitaplar, dergiler, gazeteler ve bunların elektronik versiyonları ile uğraşan herkese bir açık mektup olsun:
1. Satılan her kağıt kitapla birlikte bir e-kitap verin. +1 TL karşılığında olabilir.
2. Eski, bulunmayan kitapları e-kitap formatında yeniden çıkartın. Hem biz aradığımız kitapları bulalım, hem de siz eski kitaplardan para kazanmaya devam edin.
3. Dergilerle anlaşın, abone olanlara eski sayıların elektronik versiyonlarını gönderin. Güncel sayıyı da gönderin bence, ama eminim kopyalanır falan diye yapmayacaksınız (Bu mantıkla gidecekseniz web sitenize de sağ tıklama koruması yapmanızı öneririm!)
4. E-kitapların içine reklam alın ve fiyatları düşürün. Bakın daha çok para kazanmak için reklam alın demiyorum. Fiyatları düşürmek için reklam alın.
5. Blog yazarları ile anlaşın, bloglarındaki en güzel yazıları e-kitap yapın, 1 TL’ye satın. E-kitap versiyonuna özel yazılar da ekleyebilirler. Hem blog yazarlarına çok az da olsa bir katkı olur, hem de sürekli size link verir, sizden bahsederler.
6. E-kitapları eksik üretmeyin. Resimleri, sayfa tasarımı eksik olmasın. E-ink’e uygun, çekici kapak tasarımları olan, sahip olmak isteyeceğimiz ürünler ortaya çıkartın.
7. Sayfa sayısı çok olan kitapların mutlaka e-kitap versiyonlarını çıkartın. E-kitapların en önemli avantajlarından biri taşımanız gereken yükü azaltmaları değil mi? O zaman bu avantajdan faydalanabileceğimiz kitaplar çıkarsanıza!
8. Akademisyenlere, öğrencilere ve kitapla işi olan herkese özel kampanyalar yapın.
9. Popüler yazarlardan biri ile anlaşın, kitaplarından birini sadece e-kitap olarak çıkarsın.
10. Kimi kitaplarda sadece e-kitap versiyonuna özel ek bölümler olsun.
11. E-kitap yazılımlarınızı geliştirin. iOS’da, Android’de okumayı keyifli hale getirin.
12. Kanaat önderlerine ücretsiz e-kitap okuyucu cihazlar ve e-kitaplar verin. Onların yazdığı kitaplar varsa anlaşıp e-kitap mağazanızda yayınlayın. Etrafta bu cihazlarla görülsünler biraz. Sosyal medyada kendi istekleri ile anlatsınlar. Dikkatinizi çekerim, bu kişilere e-kitaptan bahsetsinler diye para verin demiyorum. Sadece onların dikkatini e-kitaplara çekin. Gerisi kendiliğinden gelir.
13. E-kitap fiyatlarını düşürün. Fiziksel varlığı olan bir şeyin dijital versiyonunu satmaya çalışıyorsunuz. Gerçekten avantajlı bir fiyat vermezseniz satamazsınız.
14. Artı değer üretin. E-kitapların dijital olmasından faydalanabileceğimiz özellikler ekleyin. Şu anda normal vatandaş pek çok e-kitaba bakıp, “Neden elimle tutabileceğim, arkadaşıma verebileceğim, yıllar boyunca saklayabileceğim bir kitabı satın almak varken, e-kitap alayım ki” diyor.
15. Herkese kendi kitabını çıkarma fırsatını verin.
16. İnsanları e-kitap okuyucularla tanıştırın. Pek çok kişi cihazların görüntü kalitesi hakkında fikir sahibi değil, e-ink anlatmakla da anlaşılacak gibi değil. Göstermeniz lazım. Üniversitelerde e-kitap günleri düzenleyin mesela.
17. Kitap satın alma ve cihazlara transfer etme sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırın. Bakın Apple onca dijital içeriği nasıl satıyor? Bir de “mobil yazılım öldü bitti, devir internet devri” diyorlardı. Tek yaptığı satın alma sürecini inanılmaz derecede kolaylaştırmak oldu. İki kere tıkla, şifreni yaz, tamamdır, satın aldın. Kindle’ın başarısı da buna benziyor. Mobil Yazılar’da bunlardan çok bahsettim zaten, tekrarlamayacağım.
18. Kaliteli e-kitap okuyucular getirin ve bunları uygun fiyatlara satmanın bir yolunu bulun. Fiyatı düşüremiyorsanız yanında artı değer katacak bir şeyler verin. Kimse bir e-kitap okuyucuya 600 TL vermez. Tablet fiyatları ile karşılaştırır ve gidip tablet alırlar. Bir e-kitap okuyucunun fiyatı en fazla 199 TL olmalı. Ayrıca, dedim ya, kaliteli olmalı. En azından kullanırken sağı solu dökülmemeli, ya da ikide bir yazılım hatası çıkarmamalı. Kitaplar hata mesajı çıkartmaz.
19. Tekrarlayacağım: E-kitap fiyatlarını düşürün. E-kitap fiyatlarını düşürün. E-kitap fiyatlarını düşürün! Zaten e-kitap okuyucuya para verecek millet, bir de e-kitaplara basılı kitapla neredeyse aynı parayı vermesini bekliyorsunuz. Niye alıştığı düzenden vazgeçsin ki?
20. Farklı düşünün, inovasyon yapın ve eleştirileri ciddiye alın. “Türkler kitap okumuyor kardeşim” diye kestirip atmayın. İnsanlar bir şeyler okuyor, değil mi? Basılı kitaplar hâlâ satılıyor, değil mi? Şu yazıda verdiğim önerileri lütfen ciddi olarak değerlendirin. İdefix misiniz? Kitap Yurdu musunuz? D&R mısınız? Yeni bir projesi olan bir girişimci misiniz? Kim olduğunuz önemli değil. Tüketiciler olarak tek istediğimiz şu işi adam gibi yapan birilerinin olması. Türkçe kitapları dijital ortama düzgün bir şekilde taşıyın artık.
Satılan her kâğıt kitapla birlikte bir e-kitap verilmesi; baskısı olmayan, tükenmiş kitapların dijital olarak yeniden çıkartılması; blog yazarlarının yazılarından 1 TL’ye satılacak kitaplar üretilmesi; abonelere dergilerin elektronik versiyonlarının verilmesi; herkese kendi e-kitabını çıkarma fırsatı sunulması gibi hayallerin gerçekleştiğini şahsen görmeyi çok isterdim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İlginizi çekebilir:
-
Bir klavyeli telefon sever için Nokia'nın pek çok çeşidi var. Son dönemde satışta olan ve ikinci el olarak bulunabilecek modellerden bi...
-
Nokia C3 , klavyeli, uygun fiyatlı, ama "akıllı" değil. Yani Symbian işletim sistemine sahip değil, bu yüzden "akıllı telefon...
-
Kindle , “İyi ki satın almışım” dediğim nadir cihazlardan. Daha önce Kindle incelemesi yapmış, e-kitapların Türkiye’de nasıl satabileceğin...
-
Pocket PC world is flooded by devices with QVGA screens. But what is the difference between VGA and QVGA screens? Word Mobile on the lowe...
-
Sony Xperia telefonunuz açılmıyorsa ya da takıldıysa açma kapama düğmesi ile sesi yükseltme düğmelerine aynı anda 5-10 saniye boyunca basıl...
-
720p, 1080p, HD, Full HD nedir, aralarında ne fark vardır? Bu ifadeler çözünürlük belirtir. Farklı yerlerde kullanılabilir: Video çekim çöz...
-
MacBook Air' de bazı tuşlar eksik mi? Mesela Delete tuşu nerede? Ya da Home tuşu, ya da End tuşu? Windows yüklü laptoplardan MacOS yüklü...
-
Nokia 500 , Nokia'nın 1 GHz işlemciye sahip ilk telefonu. Bildiğiniz gibi Nokia , Symbian işletim sisteminin rakipleri gibi yüksek işle...
-
Calibro Touch Lux, Türk girişimciler tarafından piyasaya sürülen, uygun fiyatlı, aydınlatmalı bir e-kitap okuyucu. Adı üstünde, dokunmatik ...
-
"Genişleme yuvası" terimini mobil dünyada sıkça duyabilirsiniz? İyi ama nedir bu genişleme yuvası? Genişleme yuvası nın İngilizce...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder