Perşembe, Şubat 28, 2013

Yazılım bu kadar ucuz olmalı mı?

Apple sadece mobil arenada işleyişi değiştirmedi, App Store ile yazılım sektöründe de pek çok şeyi değiştirdi. Kimilerinin “mobil yazılımların sonu geldi” dediği bir dönemde yazılım bulmak, satın almak ve yüklemek o kadar kolaylaştı ki, App Store, Apple’ın rakipleri tarafından kopyalandı, hatta masaüstüne uyarlandı.

Bu arada yazılım fiyatları da düştü. 0,99 dolara, 1,99 dolara pek çok yazılım satın alınabilir oldu. Başlangıçta, tüketici açısından bu iyi bir şey gibi gözüküyor. 1 dolarlık yazılımından 1 milyon adet satan firmaların hikâyeleri de genç yazılımcıların gözlerini boyuyor. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var.


“Shareware” kelimesinin anlamını bilen kişiler o dönemlerde “küçük, faydalı” yazılımların 15 - 25 dolarlara satıldığını da hatırlarlar. 25 dolara yazılım, şimdi ne kadar pahalı geliyor değil mi? Hatta artık 5 dolarlık yazılıma bile pahalı diyor insanlar. İşin geliştiriciler açısından kötü tarafı, düşük fiyatlara alışan insanların masaüstü yazılımlar için de aynı beklentiye sahip olması.

Yazılım fiyatları eskisi gibi 25 dolarlara çıksın demiyorum elbette, tüketici olarak düşük fiyatlar benim de işime geliyor. Ama yazılım üretmek, güncellemek, farklı cihazlarda aynı deneyimi sunmasını sağlamak, farklı dillere çevirmek, yıllar boyu müşteri hizmeti vermek; bir yandan da kazançların bir yüzdesini Apple’a vermek kolay bir şey değil. Bunu hem “genç ve heyecanlı” yazılım geliştiricilerin, hem de her yazılım ucuz (hatta bedava) olsun diye bekleyen kullanıcıların bilmesi gerek. 5-10 dolar arası fiyatları yüksek buluyorsak, gönderdiğimiz e-posta mesajlarına cevap gelmemesine, bir süre sonra güncellemelerin kesilmesine, program içi satın alımlara ya da program içi reklamlara hazırlıklı olmamız lazım. 5 dolar 9 TL yapıyor. Biraz insaflı olalım, lütfen. iPhone’a 2000 TL verirken, bir sonraki iPhone’umuzda bile kullanmaya devam edeceğimiz bir yazılıma 9 TL veremiyor muyuz?

Fotoğraf: Mobil Yazılar. Bu yazıya açıkça görünür ve tıklanabilir bir link vermek şartıyla fotoğrafı kendi sitenizde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: