Ancak sıradan notebooklar ve ultrabooklar Windows 8’in bu avantajından ne kadar faydalanıyor, orası tartışılır. Zira dokunmatik ekranlar için tasarlanmış bir arabirim, dokunmatik ekransız cihazlarda ancak fare ile kullanılabiliyor. Bir de, dokunmatik ekranı olan, ama başka bir ekstrası olmayan notebooklar var. Ama bence Windows 8’in asıl kendini göstereceği yerler, daha sıradışı cihazlar. Tablet gibi kullanılabilen notebooklar. Bu cihazlar hangileri ve neler yapabiliyorlar? Görelim:
Sony Vaio Duo 11
Merakla beklediğim Windows 8’li dokunmatik cihazlar listesinin başında Sony Vaio Duo 11 geliyordu. Sony ona ultrabook demiş ama, bu konuda biraz kavram karmaşası var diye düşünüyorum. Ben Vaio Duo 11'i bir tablet olarak görüyorum. Klavyeli bir tablet.
Vaio Duo 11'in artıları:
- Kalemli dokunmatik ekranı: Hem kalemiyle, hem parmağınızla kullanabiliyorsunuz.
- Tasarımı ve klavyesi: Ben bu tasarıma bayıldığım doğrusu. Zevk meselesi elbette.
- 1.3 kg ağırlığı: iOS ve Android tabletlere göre ağır elbette. Ama bu sıradan bir tablet değil. Onu "daha taşınabilir bir tablet bilgisayar" olarak değerlendirmek gerek.
- VGA ve Ethernet portları: Kimilerine çok gereksiz geliyor ama, ben bunları eklemiş olmalarına bayıldım.
- Full-HD ekran çözünürlüğü: Ne kadar gerekli bilmem ama, ekran çözünürlüğü 1080p.
- Bence en büyük problemi fiyatı: Vaio Duo 11 şu anda Türkiye'de 2900 TL'ye satılıyor. Bu ne Allah aşkına. Fiyat düşene kadar tavsiye etmiyorum. Porsche sahipleri alabilir elbette.
- Cihazın üzerinde kalemini takacak bir slot yok ve kalem HTC Flyer'daki gibi AAAA pillerle çalışıyor. Yani çok zor bulunan pillerle. Amerika'ya falan giderseniz bu pillerden almadan gelmeyin.
Merakla beklediğim bir diğer cihaz MSI S20 Slidebook. Adı farklı kaynaklarda Slider S20 olarak da geçebiliyor. Ayrıca MSI'da bu cihaza ultrabook diyor. Henüz piyasaya çıkmadı. Ama tasarımı Vaio Duo 11'e benziyor. Henüz artısını eksisini yazmak için erken. Ama full-HD ekranı ve 1 kg ağırlığı var.
Fotoğraf: The Verge.
Lenovo ThinkPad Twist
Ah, ThinkPad. Bu aletlerin tasarımında beni çeken bir şeyler var. Tamam, şirin değiller, ama kendilerine has bir çekicilikleri var. Buna bir de iPad öncesi "Tablet PC" devrinin dönen ekranlarını ekleyince, ortaya benim için son derece dikkat çekici bir cihaz çıkıyor: Lenovo ThinkPad Twist.
Lenovo ThinkPad Twist'in artıları:
- ThinkPad tasarımı, hem de tablet halinde. Daha ne olsun.
- Uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Türkiye'ye gelsin, bakalım.
- Ağırlığı 1.6 kg. Çok çok ağır değil ama, birkaç gramlık fark onu bu liste içindeki en ağır cihaz yapıyor.
Lenovo ThinkPad Twist'in eksileri:
- Ekran full-HD değil ama bunun çok büyük bir problem olduğunu düşünmüyorum.
- Ufak tefek yazılımsal problemlerden bahsediliyor (ekranın otomatik dönmesi ile ilgili).
- Hoparlörden gelen ses kalitesinin kötü olduğu söyleniyor.
Lenovo IdeaPad Yoga 13
Windows 8'in en iyi yanı hep aynı tasarımları üretmekten bıkmayan üreticileri inovasyona zorlanması oldu herhalde. Lenovo'nun bir diğer Windows 8'li cihazı da IdeaPad Yoga 13. Sıradan bir notebook (üreticiler ultrabook diyor) gibi gözüküyor ama, ekranında bir numara var: Ekranı cihazın alt tarafına kadar çevirebiliyor, böylece onu bir tablete dönüştürebiliyorsunuz.
Lenovo IdeaPad Yoga 13'ün artıları:
- Enteresan katlanabilir tasarım. Tabi bu zevkinize göre değişir.
- 1600x900 piksel çözünürlükte ekran. Full-HD değil ama, ThinkPad Twist'ten daha yüksek.
- Ağırlığı 1.55 kg. Çok hafif değil, ama çok ağır da değil.
- Ethernet portu yok: Gülmeyin, benim için bu bir eksiklik.
- Tablet gibi kullanırken klavye arkada, görünürde ve elinizin altında kalıyor.
Acer Iconia W5 / W510
Acer rakiplerinden farklı bir strateji izlemiş. Acer Iconia W510, klavyesinden ayrılarak Surface Pro ya da iPad gibi bir tablete dönüşebiliyor. Atom işlemcisi dolayısıyla rakipleri kadar güçlü değil ama, rakiplerinden çok daha hafif ve çok daha uzun pil ömrüne sahip. Diğer üreticiler cihazlarını hep ultrabook kategorisine sokmuş. Acer ise W510'u tablet kategorisi altında listeliyor. Bence böylesi daha doğru.
Acer Iconia W510'un artıları:
- Klavyesinden ayrı kullanılabiliyor.
- Ağırlığı klavyesiyle birlikte 680 gram: Çok çok hafif bir Windows 8 tabletten bahsediyoruz.
- Pil ömrü klavyesini takınca 16-18 saati bulabiliyor.
- Rakiplerine göre uygun fiyatlı.
Acer Iconia W510'un eksileri:
- İşlem gücü rakiplerine göre düşük.
- Ekran full-HD değil ama, bence bu pek çok kişi için problem olmayacaktır.
- Ethernet portu yok. Cihazın hedef kitlesinin ihtiyaç duyacağını sanmıyorum ama benim için bir eksiklik.
- Tek bir USB portu var o da klavyede.İşte bu herkes için bir eksiklik.
- Kart okuyucusu: Normal SD kartları değil, MicroSD kartları kabul ediyor.
Asus Vivo Tab
Asus Vivo Tab, Acer Iconia W510'a benzer özelliklere sahip. Ancak ekstra özellik olarak, Wacom kalemi var. Dokunmatik ekranını hem parmağınızla, hem kalemi ile kullanabiliyorsunuz. Henüz piyasaya çıkmadığı için artılarını eksilerini yazamıyorum.
Dell XPS 12
Dell XPS 12'nin ekranı normal notebook ekranları gibi gözüküyor ilk bakışta, ancak ekran, kensini tutan çerçevenin içinde dönebiliyor. Dolayısıyla da kapağı kapatınca tablet gibi kullanabileceğiniz bir cihaz ortaya çıkıyor. Dell daha önce de ekranı bu şekilde döndürülebilen bir cihaz geliştirmişti.
Dell XPS 12'nin artıları:
- Enteresan tasarımı.
- Full-HD ekranı.
- Ağırlığı 1.54 kg.Daha hafifleri de var, ama daha ağırları da var.
Dell XPS 12'nin eksileri:
- Kart okuyucusu yok. Kart okuyucu artık standart donanım olmalı, bunu nasıl atladılar merak ediyorum.
- Ethernet portu yok. Dediğim gibi, bu durum herkes için sorun olmayabilri ama ben kişisel olarak bir eksiklik olarak görüyorum.
- Pahalı.
Asus Taichi
Henüz piyasaya çıkmamış cihazlardan biri de Asus Taichi. Herkes ekranı döndürmenin bir yolunu ararken Asus laptop kapağının dış tarafına da bir ekran koymuş. Bana biraz mantıksız geliyor doğrusu. Piyasaya çıkana kadar artılarını eksilerini yazamıyorum.
Diğer Windows 8'li cihazlar?
Bu listeye bütün cihazlar yok: Sıradan notebookları ve tek farkı ekranının dokunmatik olması olan cihazları eklemedim. Daha yeni şeyler söylemeye çalışanlardan, değişik tasarımları olan cihazlardan bahsetmek istedim. Eksik olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa lütfen yorum bırakarak belirtin. Yeni yazılarla Mobil Yazılar'da tekrar görüşmek üzere.
1 yorum:
İncelemelerinizi beğenerek takip ediyorum.
Yorum Gönder