Cumartesi, Kasım 08, 2014

Calibro'da ekran aydınlatması ile ilgili ipuçları

Calibro Touch Lux'ün frontlight-ön ışık denilen bir ekran aydınlatma tekniği var. Bu sayede e-ink ekranlı e-kitap okuyucunuzu karanlıkta da kullanabiliyorsunuz. E-ink ekranların özellikleri ışık yaymamaları aslında, ancak bu durum düşük ışıkta e-kitap okumayı "tabletlere alışan kitle" için zorlaştırıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için e-kitap okuyucu üreten firmalar gerektiğinde açılıp kapatılabilecek ön ışık aydınlatma sistemini geliştirdiler.



Calibro Touch Lux modelinde ekran aydınlatmasını ekranın alt tarafında bulunan güneş ikonuna tıklayarak açabiliyorsunuz. Bu ikona tıkladığınızda açılan diyalog kutusu ışığın parlaklık düzeyini ayarlayamanızı; "on-off" düğmesi ise açıp kapatabilmenizi sağlıyor.

Bu güneş ikonu kitap okuma sırasında ortadan kayboluyor. Yerine bir "yukarı ok" tuşu çıkıyor, buna basarsanız güneş ikonu beliriyor. Dolayısıyla kitap okuma sırasında ışığa ulaşmak "bir tık" daha zorlaşıyor. Ancak bunun çözümü çok kolay:
  • Ana menüden "Ayarlar" ikonuna tıklayın.
  • "Gelişmiş" maddesine, ardından "Okuma modu durum çubuğu" maddesine tıklayın.
  • Açılan menüden kitap okuma sırasında ekranın alt tarafındaki çubukta hangi ikonların çıkacağını seçebilirsiniz.



Işığı açıp kapatmak için "güneş ikonu" ile hiç uğraşmayabilir, donanımsal düğmeleri de kullanabilirsiniz. Nasıl olacak?
  • Yine ana menüden "Ayarlar" ikonuna tıklayın.
  • Açılan menüden "Kişisel Ayarlar" maddesine, ardından "Tuş Dizilimi" maddesine tıklayın. Son olarak, "Cihaz Geneli" maddesine tıklayın.
  • "Menü (basılı tut)" maddesine ya da herhangi başka bir maddeye tıklayın.
  • Açılan menüden "Ön ışık açık-kapalı" ya da "Ön ışık parlaklığı" maddelerini seçebilirsiniz.
  • Tebrikler, artık ikonlara tıklamadan ışığı açıp kapatabilir ya da ışık ayarlarına ulaşabilirsiniz.
Parlaklık ayarı ne seviyede olmalı? Bu kişisel tercihe kalmış. Ben az ışıklı ortamlarda genellikle %25 ayarında kullanıyorum. Karanlıkta ise biraz daha kısıyorum parlaklığı, ama en düşük ayarına getirmiyorum. Doğrusu çok gerekmedikçe de aydınlatmayı kullanmıyorum, çünkü e-ink'in doğal görünüşünü seviyorum.

Calibro Touch Lux gibi aydınlatmalı model yerine, Calibro Basic gibi bir model alınabilir mi? Eğer karanlıkta kitap okumayacaksanız, neden olmasın? E-kitap okuyucuları tabletlerle karşılaştırarak hata ediyoruz, kitaplarla karşılaştırmamız lazım. Bugüne kadar normal kitapları nasıl okuduysanız Calibro Basic'de de e-kitaplarınızı aynı şekilde okuyabilirsiniz. İlle de karanlıkta okuyacağım diyorsanız, bazı kullanıcılar kitap okuma ışığı takmış, siz de öyle yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: