Perşembe, Kasım 20, 2014

Cep telefonu ile daha iyi fotoğraflar çekmek için 9 ipucu

Günümüzde fotoğraf makineleri pek çok kişi için “gereksiz ağırlık” olmuş durumda. Her an yanımızda olan cep telefonlarımız çoğu fotoğraf ihtiyacımız karşılıyor. Ancak cep telefonumuzla daha iyi fotoğraflar çekebilmeyi dilediğimiz zamanlar da oluyor. İşte bunun için Mobil Yazılar okurları ile 9 temel ipucunu paylaşmak istiyorum.


Fotoğraf: TechStage, Creative Commons.

Lensi temizleyin

En basit ama en çok görmezden gelinen kural ile başlayalım. Lensi temizleyin. Cep telefonlarının ufacık lensleri oluyor zaten; bu lenslerin üzerindeki ufacık izler de fotoğrafın kalitesini büyük oranda etkileyebiliyor. Lensi çizmeyecek yumuşak bir bezle ara ara temizleyin ki ışık sensöre sorunsuz ulaşabilsin. Çoğu fotoğraftaki bulanıklığın sebebi de bu oluyor.

Birden fazla fotoğraf çekin

Aslında 36 pozluk filmleri hiç görmemiş yeni nesil birden fazla fotoğraf çekmeye alışık ama, bunu da hatırlatmak lazım. Fotoğraf çekmek eskisi gibi pahalı bir eylem değil. Bol bol çekin. Farklı açılardan, farklı ayarlarla çekin.

Niye? Çünkü birinde Ali’nin gözü kapalı çıkacak. Öbüründe arkadan komik görünüşlü bir adam geçecek. Diğerinde telefonu titrettiğiniz için bulanıklık olacak (ama bunu sadece fotoğrafı bilgisayara aktardığınızda fark edeceksiniz). Fırsat varken, iş işten geçmeden, birden fazla fotoğraf çekin.

Flaşlı (LED ışıklı) çekimlerden kaçının

Cep telefonlarında adına flaş denen ama normal fotoğraf makinelerindeki flaş ile alakası olmayan LED aydınlatma ışıkları bulunuyor. Kimi nadir cihazlarda da esas flaşa daha yakın olan Xenon flaş bulunuyor. Gerekmedikçe ikisini de kullanmayın. Her türlü flaşlı çekim fotoğrafın doğal görüntüsünü bozar.

Elbette, flaşın işe yaradığı yerler de olacaktır. Xenon flaşlar, hızlı hareket eden bir konuyu çekerken (çocukları mesela); LED flaşlar, ışık az olduğunda, ya da bir dokümanı fotoğraflarken, bir de siz kapının önünde henüz anahtarlarınızı bulmaya çalışırken apartmanın elektriği kesildiğinde işinize yarayacaktır. Ama flaş ile uğraşmak yerine, ortamın ışığını çoğaltmanız daha doğal fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır.

Işığı çoğaltın

Cep telefonları gün ışığında müthiş fotoğraflar çekebilir. Ancak ışık az olduğunda, özellikle de akşam arkadaşınıza “oturmaya” gittiğinizde, bir türlü “oturmak bilmeyen” çocuklarınızı fotoğraflarken LED TV fiyatındaki telefonunuzun işe yarar fotoğraf çekmekte zorlandığını fark edebilirsiniz. Yeni telefonlar bu konuda eskisinden çok daha iyi, buna şüphe yok. Ama telefonunuzun işini kolaylaştırmanın bir yolu var, ışıkları açmak. Açın açın, bütün ışıkları açın.


Fotoğraf: Mobil Yazılar, Creative Commons.

Dijital yakınlaştırma yapmayın

Telefonunuz zoom yaptığını iddia edebilir, ama bu “optik zoom” değilse, ya da Nokia 1020 gibi çok yüksek çözünürlüklere sahip telefonlardaki gibi “kayıpsız dijital zoom” değilse, tek yaptığı çektiği fotoğrafı size daha büyük göstermek olacaktır. Kırpma yapıldığı durumlarda da çözünürlük düşer. Dolayısıyla, dijital zoom yapmayın, ayaklı zoom yapın. Gidip daha yakından çekin yani.

Odaklanma tamamlanana kadar bekleyin

Acele işe şeytan karışır. Telefonunuz lazer otofokuslu, ISOCELL’li falan değilse, muhtemelen odaklanma için biraz zaman istiyordur. Acele etmeyin. O çekim düğmesine bastıktan sonra, parmağınızı hemen kaldırmayın. Biraz basılı tutun ki fotoğrafı netlesin.

Farklı çekim modlarından faydalanın

Pek çok kişi muhtemelen telefonunu sadece otomatik modda kullanıyordur. Artık telefonlar bazı mod değişimlerini kendisi yapabilse de, ekstra seçeneklere bakmakta fayda olabilir. Örneğin, akşam evde çektiğiniz fotoğraflar için “Gece modu” gibi seçenekleri; bi rahat durmayan evcil hayvanınız için “Hızlı çekim modu”nu kullanabilirsiniz. Bu modlar telefondan telefona değişebilir. Keşfedin.

Ayarları kurcalayın, detayları öğrenin

Keşfetmek demişken, telefon kameralarının da çeşit çeşit çekim seçenekleri olabiliyor, onları hiç kurcaladınız mı? Aman, kurcalayıp da bozun demiyorum, ancak farklı ayarları deneyerek çok daha etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ayrıca kimi cep telefonları anı yakalamak için hoş bir seçenek sunuyor: Deklanşöre basılı tuttuğunuzda cihaz uykuda bile olsa fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Kompozisyona dikkat edin

İyi fotoğraf çekmek için en yüksek çözünürlüklü telefona, ya da en pahalı fotoğraf makinesine sahip olmanız gerekmez. Elbette teknik imkansızlıklar sizi zorlayabilir ama ne yaptığınızı biliyorsanız, sıradan bir telefon kamerası ile de güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunun için, “kompozisyon” konusuna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Hayır, ilkokulda yazdıklarınızdan bahsetmiyorum, fotoğraftaki kompozisyondan bahsediyorum. Bunun için şu kaynağa göz atmanızda fayda var: http://fotograf.net/Fotograf/Dersler/Kompozisyon/index.htm

Mobil Yazılar’dan şimdilik bu kadar. Bu yazıyı beğendiyseniz, buraya tıklayarak diğer yazılarıma da göz atmanızı rica ederim.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: