Cuma, Şubat 12, 2016

Lenovo Vibe X3: Ha gayret Lenovo!

Lenovo, "Lenova" değil, başka alanlarda başarılı olduğu halde, telefon pazarında bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan bir firma. Evet, eski adıyla "Koskoca IBM", yeni adıyla "Lenovo", laptop alanındaki başarısını cep telefonlarına yansıtmayı bir türlü başaramadı. Doğrusu son çıkan bir-iki modeli dışında, bana da pek çekici gelmiyordu Lenovo modelleri. Bunun ardındaki sebeplerden biri, gereksiz, çirkin bir "özelleştirilmiş UI". Bir diğeri de, mantıksız donanım tercihleri, kısıtlamaları. Ancak Lenovo Vibe X3 modeli biraz heyecan uyandırdı doğrusu.



Lenovo Vibe X3 modeli, Lenovo'nun tüketicileri dinleyip, hatalardan arınmaya başladığı (tam olarak gerçekleşmese de, "başladığı") bir model olmuş gibi. Arabirim (UI) düzelmeye başlamış. Donanımdan kısmak yerine, bol bol serpiştirmişler. MicroSD kart slotu da var, Snapdragon 808 işlemcisi de; 3GB RAM'i de var, 21 MP Sony sensörlü kamerası da; 32 GB depolama alanı da var, parmak izi okuyucusu da. Hatta Galaxy Note 4'deki gibi IR (kızılötesi) kapısı bile var. Snap 808 ve 3GB RAM'i duyunca "E, bu flagship değil ki?" diyenleriniz olabilir. Olsun, "amiral gemisi" (ne iğrenç bir tabir değil mi? Neyse...) değil ama, "uygun fiyatlı amiral gemisi" (işte yine o tabir!) olabilir. Asus Zenfone serisi böyle başarılı olmadı mı? Lenovo kendini Asus'dan bir basamak yukarı konumlandırabilir. Zira Asus cephesinde pek çok problemler var. En azından kalite kontrol departmanını biraz çalıştırsa Lenovo, daha mutlu müşterilere sahip olabilir.



Lenovo Vibe X3'ün bence en dikkat çekici özelliği, şık tasarımının altında gizli olan ses yetenekleri. HTC'nin üst seviye modellerinde ve Nokia Internet Tablet gibi tarihi eserlerde bile bulunan, ön tarafa bakan stereo hoparlörler var Vibe X3'de. Bugüne kadar Mobil Yazılar'da hemen hemen her cihazın incelemesinde söylediğim gibi, mobil cihazlarda (hele de tabletlerde) hoparlörlerin arkada veya yanda olması, tam bir saçmalık. "Acayip film izleniyor!" demesini biliyorlar ama, film izlerken ses kalitesinin ne kadar berbat olduğunu söylemeyi unutuyorlar (Evlerindeki ses sistemleri ters dönesiceler!). Dolayısıyla, sırf bu özelliğinden dolayı bile takibe değer bir cihaz olduğunu düşünüyorum Lenovo Vibe X3'ün. GSM Arena ses kalitesinin de üst düzeyde olduğunu yazmış, ancak daha fazla incelemek lazım emin olmak için. Zira bazen özellikler kağıt üzerinde kalabiliyor. Örneğin Asus'un web sitesine girer, Zenfone ile ilgili videolarını izlerseniz, dünyanın en iyi telefonunun Zenfone olduğunu, ancak hayrına bize ucuza verdiklerini zannedersiniz.



Lenovo Vibe X3 incelemesi yapan teknoloji siteleri olumlu sonuçlardan bahsediyorlar. Özellikle İngilizce yayın yapan Hint siteleri inceleme konusunda hızlı davranıyor. Açıkçası pek güvenemiyorum kendilerine, çünkü bugüne kadar her şeyden memnun olma eğilimi gördüm farklı markaların incelemelerinde. İnceledikleri telefonun kamerası bariz kötü çekim yapmış, ama "excellent camera" diyorlar. Belki de mutluluk böyle bir şeydir, bilemiyorum. Neyse, Vibe X3'ün kamera performansını merak edenler için, güzel bir albüm yayınlamışlar Flickr'da. Buradaki fotoğrafları incediğimde, kameranın düşük ışıkta, ISO 3200, seviyesinde noise'i bariz şekilde artırdığını; gün ışında ISO 100 seviyesinde ise "suluboya efekti" olduğunu gördüm. Noise konusu sıkıntılı, çünkü cihazda OIS yok, f değeri de 2.0'da kalıyor. Ancak suluboya etkisinin %100 çözünürlükte bakılmadığında problem olmayacağını düşünüyorum, çünkü kamera "fazlasıyla megapiksele" (21 MP) sahip. Kamera dışında: Cihazın batarya performansından da övgüyle söz ediliyor (3500 mAh). 1080p çözünürlükteki IPS ekranının tam potansiyeline ulaşabilmesi için ayarlardan Super Bright seçeneğinin seçilmesi gerekiyormuş. P1 için bu ayar seçildiğinde bile ekran parlaklığının düşük olduğuna dair yorumlar vardı, X3 bu konuda farklı olacak mı, merak ediyorum.



Fiyat odaklı tüketiciye hitap eden pek çok üründe olduğu gibi, Lenovo Vibe X3'ün de başarısını belirleyecek olan, piyasaya girdiğinde rakiplerine ve özelliklerine oranla ne derece uygun fiyat ortaya koyduğu olacaktır. Ne yazık ki bazı firmalar fiyat odaklı tüketiciye hitap ettiklerini unutarak, kendilerini Apple zanneredek fiyat belirliyorlar. Apple ne üretse, ne fiyat koysa satılıyor. Çünkü onu alan tüketicilerin bir bölümü F/P aramıyor. Ama diğer markaların tüketicileri verdikleri her kuruşun hakkını almak istiyor. İnşallah Lenovo bu güzel ürüne gereğinden yüksek fiyat biçme gibi bir hataya düşmez. Lenovo Vibe X3'ün benzeri, ya da "Lite" versiyonu olan Lenovo A7010 1199 liraya; Lenovo Vibe P1 1299 liraya satıldığına göre (ki bu fiyatlar da biraz fazla bence), Vibe X3'ün de daha ucuz olmayacağı kesin. Ancak, LG G4, Galaxy Note 4, Xperia Z3 Compact, hatta Galaxy S6 gibi telefonların özelliklerine göre uygun fiyatlara bulunabildiği; Zenfone 2 32GB modelinin 1199 TL'ye düştüğü bir dönemde, Lenovo Vibe X3'ün 1299 TL'den daha pahalı olmamasını diliyorum.

Lenovo Vibe X3 kutu açılımı videosu:




Lenovo Vibe X3 kutu açılımı ve ilk izlenimler (hands-on):



Lenovo Vibe X3 ilk izlenimler:


Lenovo Vibe X3 incelemesi:


Lenovo Vibe X3'ün fotoğraf kalitesi nasıl? X3'ün kamerasından örnek fotoğraflar:

%100 yakınlaşırsak:

Fotoğrafların devamı şurada: http://www.gizchina.com/2015/12/17/lenovo-vibe-x3-camera-review/

Fotoğrafların devamı şu albümde: https://www.flickr.com/photos/101556126@N05/sets/72157662131567174/

Son olarak, Lenovo Vibe X3 Türkiye'ye ne zaman gelir? Donanım Haber'de hemen "Lenovo Vibe X3 ANA KONU" başlıklı bir forum gönderisi yapılmış. Bu başlıktaki birkaç kişi Lenovo'nun Facebook sayfasından X3'ün ne zaman geleceğine dair soru yöneltmişler. Verilen cevaplar henüz ufukta görünmediği yönünde ama, Lenovo'yu biraz dürtmekte sıkıştırmakta fayda olabilir.

Yukarıda da değinmiştim, aslında Lenovo Vibe X3'e benzer bir model şu anda Türkiye'de satışta: Lenovo A7010. Bu modele yurt dışında Vibe X3 Lite ve K4 Note gibi farklı isimler vermişler. Özellikleri çoğunlukla farklı olsa da dış görünüşü Vibe X3'e benziyor ve ön tarafa bakan çift hoparlörler A7010'da da var. Doğrusu A7010 oldukça şık gözüküyor. Ben yine de Vibe X3'ü bekleme taraftarıyım.

İlgili linkler:
GSM Arena Hands-on
GSM Arena "özellikler" sayfası
Bgr.in incelemesi
FoneArena incelemesi
Digit.in incelemesi
Firstpost incelemesi
IndiaToday kısa incelemesi
IndiaToday tam incelemesi
IndianExpress incelemesi

Lenovo Türkiye'yi Vibe X3'ü Türkiye'ye getirmesi için dürtme adresi:
https://www.facebook.com/LenovoTurkiye

Teknik detaylar:

İşlemci: Snapdragon 808
Ekran: 5.5" 1080p IPS Gorilla Glass 3
Kamera: 21 Megapiksel f2.0 PDAF (Sony IMX230 sensör), 8MP ön kamera
RAM: 3GB RAM
Depolama alanı: 32GB
Genişleme yuvası: MicroSD (128GB'a kadar kartları destekliyor)
Batarya: 3500 mAh, kullanıcı tarafından değiştirilemiyor.
Cihaza özel: Ön tarafa bakan stereo hoparlörler, Dolby ATMOS desteği, IR (kızılötesi) özelliği, HiFi ses (32-bit Sabre ES9018K2M DAC 3-amp, Wolfson WM8281 Audio Hub), parmak izi okuyucusu
Antutu puanı: 57388
Artıları: Kaliteli ses, yüksek çözünürlüklü kamera, bol depolama alanı, yeterince RAM, MicroSD kart yuvası, IR portu, parmak izi okuyucusu, şık tasarım (ben beyaz olanına bayıldım doğrusu :) )
Eksileri: Kamerada OIS yok, RAM 4GB olabilirdi, batarya çıkartılamıyor.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: