Zire 72 orta halli bir multimedya cihazı olmayı amaçlamış. Kamerası, Bluetooth özelliği ve çekici görünmü ile ilgi çekebilecek bir Palm PDA. Tek eksiği büyük ekran, ama o da olsaydı bu cihaz orta seviye olmaktan çıkardı.
Ancak büyük ekran ya da kalıcı hafıza sizin için çok da önemli değilse ve ille de ses kaydedicisi olsun isterseniz Zire 72'yi de düşünebilirsiniz. Zire72'nin hafızasının sadece 32MB olduğunu hatırlatalım. Artan yazılım boyutlarını göz önünde bulundurursanız bu cihazın en önemli eksiğinin hafızası olduğunu rahatça görebilirsiniz. Ancak alacağınız, hatta müzik dinleleyebilmek için almak zorunda olduğunuz bir SD kart ile hafıza problemlerinizi aşabilirsiniz. Oyun gibi çok yer kaplayan yazılımları karttan çalıştırırsanız daha rahat edersiniz, ama dahili hafızadan çalıştırmak gibi olmayacaktır elbette.
Ayrıca almaya karar verirseniz mavi değil gümüş renkli olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır, çünkü mavilerin boyası soyuluyor.
Palmların çok da kaliteli üretilmediğini anlamış bulunuyorum. Benim Zire 72 kısa süre içinde problemler çıkarmaya başladı. Aşağı tuşu nadiren çalışıyor, ve ekranı ses yapıyor.
Kamerası pek kaliteli değil. En kötüsü ise yazılım problemleri. Nadiren olsa da video kaydederken çökmeler olabiliyor. O nadir an da çok güzel bir anı kaydetmek istediğinize denk gelirse, benim yaptığım gibi, alete olan güveniniz sarsılıyor, bir daha kamerasını kullanmak istemiyorsunuz.
Zire 72 artık satılmıyor. İkinci el alacaksanız da 150 YTL'den fazla vermeyiniz. Belki 180-200 YTL, ama o da alete kafayı taktıysanız. Evet diğer Palm'lara göre üstün yanları var gibi, ama o yanlardan biri olan kamerası bir işe yaramıyor. Bir Tunsten E2'ye göre üstün olabileği tek noktası ses kayıt özelliği, diğer açılardan eşit sayılırlar. Hatta belki TE2, Zire 72'nin hemen bitiveren pili dolayısıyla daha üstün çıkar.
Ha, Zire 72 gibi bir cihazdan hiçbirşey olmaz mı? Olur tabi. Hep olumsuz konuşacak değiliz ya, biraz da olumlu şeyler söyleyelim.
- Zire 72'yi MP3 dinlemek için kullanabilirsiniz. Hem de video oynatabilen bir MP3 çalar. Tabi bir de SD kart almalısınız.
- Zire 72'nin sıradan PDA fonksiyonları, not tutma, yapılacaklar listesi oluşturma vs. gibi özelliklerini kullanabilirsiniz.
- Zire 72'den güzel bir sözlük olabilir.
- Beraberinde gelen DocumentsToGo yazılımı sayesinde Word ve Excel dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz.
- Bluetooth üzerinden internete girebilirsiniz.
- Telefonunuzda birikmiş SMS'leri Bluetooth bağlantısıyla Zire'ınıza aktarıp telefonun hafızasını rahatlatabilirsiniz.
- Bol bol oyun oynayabilirsiniz. Hatta GameBoy emulatoru kurup eski oyunları da oynayabilirsiniz (Tabi cihazın düğmeleri iki gün içinde bozulmazsa).
- Zire 72'de sonuçta bir cep bilgisayarı. Çeşit çeşit yazılım yükleyip istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Zire 72'in özellikleri şöyle:
İşletim sistemi: Palm OS® 5.2.8
İşlemci: Intel 312MHz Xscale
Ekran:320x320 Transflective TFT, 65000+ renk desteği
Pil: 950 mAh Lithium Polymer, kullanıcı tarafından değiştirilemiyor
Hafıza: 32MB (24.7MB kullanılabilir alan)
Genişleme Yuvası: 1 adet, SD,SDIO ve MMC kartları destekliyor
Networking: Dahili Bluetooth, ayrıca WiFi kartı takılabiliyor
Ses: Dahili hoparlör, 3.5 mm kulaklık girişi ve mikrofon
Notlar: Ses kaydedicisi ve 1.2 Megapixel kamerası var. Kamerası video da çekebiliyor.
PalmOne Zire 72 hakkında daha fazla bilgi ve incelemeler:
Resmi sayfası
MobileTechReview incelemesi
BrightHand incelemesi
BargainPDA incelemesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder