Cuma, Mart 24, 2006

HP iPaq rx1950

Önemli: Burada ve bu sitedeki diğer yazılarda yazılanlar yazı yazıldığı tarih için geçerlidir. Yazılanlar zamanla geçerliliğini yitirecektir, mesela daha avantajlı ürünler çıkabilir, ya da fiyatı düşen ürünler yazılarda belirtildiğinden daha avantajlı konuma gelebilir.

iPaq rx1950, HP'nin "uygun fiyatlı WiFi özellikli" PDA'sı. Windows Mobile 5.0 işletim sistemi ile çalışan bu PDA'da 32 MB RAM, 64 MB ROM bulunuyor. Ekranı VGA değil, QVGA. Yani 320x240 piksel çözünürlüğe sahip. WiFi'si olmasına rağmen Bluetooth özelliği yok.

İşlemcisi 300MHz Samsung SC32442, ve cihazı inceleyenler bu işlemcinin multimedya fonksiyonları için pek yeterli olmadığını söylüyor. Filmleri 320x240 çözünürlüğe düşürmedikçe hızlı çalışmıyor diyorlar. Skype da sorun çıkartıyormuş. Ancak MP3 konusunda sorun çıkmadığını söylüyorlar.

IrDA portu bulunuyor, ama onu da gidip aletin alt tarafına yerleştirmişler. Bunu nasıl akıl etmişler acaba? Her zaman zaman TV'mi PDA'mı ters tutarak kontrol etmek istemiştim(!), ayrıca Ir klavyelere kimin ihtiyacı var ki? (!) Nasıl olsa bluetooth var, diyemiyorum, zira bluetooth da yok.

Bluetooth'un eksikliği sadece klavye konusunda değil, WiFi olmayan yerlerde GPRS ile internete bağlanmak istediğiniz durumlarda da kendini gösterecektir. GPRS eski ve yavaş da olsa zaman zaman işe yarayan bir teknoloji. Bu özellik olsa, yine bluetooth özellikli cep telefonunuzla bağlantı kurup, dağda taşta internete girebilirdiniz.

Artık CF kart yuvası tarihe karışıyor gibi, yeni PPC'lerin hiçbirinde CF kart yuvası bulunmuyor. HP iPaq rx1950'de de sadece SD kart yuvası bulunmakta.



Yanında cradle gelmiyor. Cradle'ın eksikliğini çeken bilir! Kötü bir durum, hatta cradle olmayınca PC ile senkronize etmek bile gelmiyor insanın içinden.

iPaq rx1950'nin 64 ROM'u var, ama sadece kağıt üzerinde. Kullanılabilir hafıza 35 MB ile sınırlı. Eh, fena değil diyebilirsiniz. Fena değil, ama cihazı aktif olarak kullanacaksanız bir süre sonra bu hafızanın yeterli olmadığını farkedebilirsiniz. Bir SD kart bu sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Yine de hafıza sorunu çekmeniz olası. Diyelim ki arkadaşınızın kamerasından çıkardığı SD kartı PDA'nıza takarak resimlere bakmak istediniz. Ama o da ne! Resim görüntüleme programını az önce aletten çıkardığınız SD karta yüklemiştiniz. Hoş bir durum değil, ve bu tür durumlar sadece resim görüntüleme gibi işlemlerle sınırlı kalmıyor.

HP rx1950 ucuz, WiFi desteği de muhteşem. Ama keşke işlemcisi 300 yerine 400 MHz olsaymış. Bu hali ile güç gerektiren programları çalıştırmak isteyenler için uygun değil. RAM'i de 32 MB, yine bu da bazı oyunlarda, ya da birçok program açıkken problem çıkarabilir.

(Dikkat: Aşağıdaki fiyatlar yazı yazıldığı tarih için geçerliydi, artık geçerliliğini yitirmiştir.)

Peki, rx1950 ucuz ama, hesaplı mı? Aslında bu, ne amaçla kullanacağınıza göre değişir, ama gelin bir bakalım. Bir kere rx1950 dışında WiFi destekleyen bir PDA için en az 700 YTL yi gözden çıkarmanız lazım (rx1950 500 YTL civarında). 850 YTL civarındaki fiyatı ile aklıma gelen en yakın WiFi özellikli PDA HP hx2490. Bu cihazın farkı kısaca şöyle: 520 MHz Intel işlemci, 64 MB RAM, 128 MB ROM, Bluetooth, CF kart girişi ve Cradle. Ayrıca flipcover, olması gereken yerde IrDA portu, ek HP yazılımları, dayanıklı kasa. Tabi hx2490 biraz daha büyük bir alet. Bütün bunlar 350 YTL farka değer mi? Bence değer! Ama dedim ya, kullanım amacınız önemli. Bir de Palm TX'e bakalım, sonra da sonuca varalım.

Palm TX 700 YTL civarında, ve farkı şunlar: Palm OS, Bluetooth, 320x480 ekran, 128 MB hafıza. Cradle bunda da yok. Doğrusu internet için Palm OS tabanlı bir cihazı tavsiye etmiyorum. Tabi TX veya LifeDrive kullanıp çok memnun olanlar da var, ama benim kişisel görüşüm internette gezinecekseniz ve özellikle de Türkçe sayfalarla işiniz varsa, Palm OS dan uzak durun.

Sonuç şu: rx1950 WiFi erişimi ve temel PDA fonksiyonlarını sunan en ucuz alet, ve WiFi o kadar güzel bir şey ki, bence buna değer. İlk kez bir PDA alıyorsanız, rx1950'den daha iyisini bulabileceğinizi sanmıyorum. Daha ucuz isterseniz 300 YTL ye Palm Zire 22 veya Zire 31 alabilirsiniz, ama aradaki 200 YTL lik farka değeceğini düşünüyorum. Zire 22'de SD kart yuvası bile yok.



HP iPaq rx1950'nin özellikleri şöyle:

İşletim sistemi: Windows Mobile 5.0
İşlemci: 300 Mhz Samsung
Ekran: 320x240 QVGA Transleflective TFT, 65000+ renk desteği
Pil: 1100 mAh Lithium Ion, kullanıcı tarafından değiştirilebilir
Hafıza: 32 MB RAM, 64 MB ROM (35 MB kullanılabilir alan)
Genişleme Yuvası: 1 adet SDIO destekli SD kart yuvası
Networking: Dahili WiFi 802.11b
Ses: Dahili hoparlör, mikrofon ve 3.5 mm kulaklık girişi

Daha fazla bilgi ve incelemeler:
BargainPDA incelemesi
MobileTechReview incelemesi
PC Magazine incelemesi
PDAGold incelemesi
Mobile Review incelemesi

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: