Salı, Nisan 04, 2006

UMPC / Origami

Microsoft "Origami" kod adıyla yeni bir bilgisayar kategorisi ortaya çıkardı: Ultra Mobile PC. UMPC ile amaçlanan şey Tablet PC'ler ile PPC'ler arasındaki boşluğu doldurmak. Söylentiler iddialı idi: Uzun pil ömrü ve 500 dolar civarında fiyat.

Ancak ilk nesil UMPC'lerin özellikleri belirginleştikçe, heyecan yerini hayal kırıklığına bıraktı. Üç saatlik pil ömrü, 1500 dolarlık fiyat etiketi ve bekelenden büyük, çirkin aletler.

Konsept iyi, ona diyecek yok. Hatta ileride bu aletlerin çok popüler olacağını da düşünüyorum. Ancak daha uzun pil ömrü ve çok daha düşük fiyat hedefi tuturulamadıkça fazla kimsenin Windows XP'yi yanlarında isteyeceğini sanmıyorum.

Aslında bu sıralar cihaza bir sürü özellik eklemeden, sadece pil ömrü ve temel işlem performansına önem verilse ve fiyat da ucuz tutulsa çok daha iyi olabilir. Yeni batarya, ekran ve hafıza teknolojileri gelmeden bütün hedeflere ulaşmak zor olacaktır. Birçok kişi için temel gereksinim, Windows yazılımlarını çalıştırabilen WiFi özellikli bir cihaz.

Benim ilgimi çeken kısım da bu aslında. Windows yazılımlarını çalıştırabilmesi çok büyük bir avantaj. WiFi özelliği ve geniş ekranı da eklenince, internet için PDA'lardan çok daha uygun bir cihaz haline geliyor. Ayrıca geniş ekran, not almadan doküman görüntülemeye kadar birçok alanda kolaylık sağlıyor. İnşallah "convergence" tuzağına düşüp alete akıllarına gelen her bir özelliği eklemekte ısrar etmezler.

Bu kategoriden umutluyum, ancak bir an önce fiyatı 500 doların altına düşürmeleri gerek.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: