Çarşamba, Nisan 18, 2007

HP iPAQ rx4240 Mobile Media Companion


HP iPAQ rx4240, multimedya aygıtı olmaya çalışan bir PDA. Hep üreticilerin yeni tasarımlar denemeleri gerektiğini savunuyordum, işte bu da onlardan biri. Peki ortaya çıkan şey ne kadar tatmin edici?

iPAQ rx4240 resimlerden de görebileceğiniz gibi farklı bir tasarıma sahip. Onu bir PDA'dan çok bir MP3 çalara benzetmeye çalışmışlar. Bu uğurda 5'li navigasyon tuşlarını yok etmiş, diğer düğmeleri kenarlara almışlar. Ekranı küçültüp mümkün olduğunda taşınabilir bir cihaz yapmaya çalışmışlar.

Sorun şu ki, bir multimedya aygıtında daha fazla hafıza olmalı. En azından LifeDrive gibi, 4GB hafızası olmalı. iPAQ rx4240 ise sadece 128 MB ROM ile geliyor ve bu çok yetersiz. iPAQ rx4240'ı aldıktan sonra cihazı amacına uygun olarak kullanabilmek için mutlaka bir SD kart almanız gerekecek. Bu da ekstra masraf demek. SD kartların sınırları göz önüne alındığında alabileceğiniz en yüksek kapasiteli kartın da tatmin edici olacağını sanmıyorum.

Bu noktada şunu belirteyim. iPAQ rx4240'ın kardeşi olan iPAQ rx4540 1 GB hafıza ile geliyor. Ama yine de yeterli değil. 1 GB hafıza hemen doluyor!

SD kartları severim ama, bence bu cihazda SD kart yuvası yerine CF kart yuvası da olabilirmiş. Ya da ikisi birden. Biraz kalınlaşırdı belki ama, çok daha fazla film ve müzik depolayabilirdik.

Bu kadar olumsuz yorumun üzerine iPAQ rx4240 ve benzeri cihazların çok iyi bir yönünü söyleyeyim size: WiFi! WiFi desteği sayesinde bu cihazda internet radyoları dinleyebilir, internet televizyonları seyredebilirsiniz. İşte bu, benim gözümde onu MP3 çalarlardan ayıran nokta.

Bir PDA olarak düşündüğümüzde göze çarpan bir sorun küçük ekranı, ama daha da önemlisi tuşların eksikliği/farklı yerleşimi. Tuşların eksikliği hem bazı oyunları oynayamamanıza, hem tek cihazı tek elle kullanamamanıza sebep olacaktır. Ayrıca son çıkan Windows Mobile 6 yerine Windows Mobile 5 işletim sistemini kullanıyor olması ileride "keşke biraz daha bekleyip WM6'lı bir PDA alsaydım" demenize sebep olabilir.

Sonuç olarak iPAQ rx4240 arada kalmış bir cihaz. Ne süper bir PDA, ne de süper bir MP3/Video çalar. HP onu PDA'lardan farklılaştıracak fazla bir özellik eklememiş, aksine bazı PDA özelliklerini kırpmış. Bir MP3/Video çalar özellikleri de bir PDA'dan öteye gidemiyor. Bu cihazı tercih etmek için tek sebep düşük fiyatı olsa gerek.












Son olarak bu cihazı almaya niyetlenenler için bir karşılaştırma yapalım. Nisan 2007 tarihi itibari ile rx4240 570 YTL civarında idi. Yine bir HP ürünü olan hx2490 ise 770 YTL civarında idi. Arada parasal olarak 200 YTL fark var. Peki özellik bakımından? hx2490 ile bir cradle geliyor, 3.5" ekranı var, pili daha yüksek kapasiteli ve CF kart slotu var. Ayrıca işlemcisi Intel 520 MHz ve cihaz normal tuşlara sahip. Negatif yanı ise boyut olarak daha büyük ve 37g. daha ağır olması.

HP iPAQ 4240'ın özellikleri şöyle:

İşletim sistemi: Windows Mobile 5.0
İşlemci: 400 MHz Samsung SC32442
Ekran: 2.8" 240x320 Dokunmatik Transleflective TFT, 65000+ renk desteği
Pil: 1200 mAh Lithium Ion, kullanıcı tarafından değiştirilebilir
Hafıza: 64 MB RAM, 128 MB ROM
Genişleme Yuvası: 1 adet SD kart yuvası (SDIO ve MMC kartları destekliyor)
Networking: Dahili WiFi (802.11b/g), Bluetooth 2.0
Ses: Dahili hoparlör ve mikrofon, 3.5 mm kulaklık girişi
Ağırlık: 127g.
Özel: Scroll wheel

Daha fazla bilgi ve incelemeler:
Good Gear Guide incelemesi


Yazının devamı >>

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: