Çarşamba, Kasım 28, 2007

Pocket PC için PDF çözümleri: Acrobat Reader ve PocketXpdf

Pocket PC'nizde PDF dosyalarını açabilmek istiyorsunuz. PDF'in mucidi Adobe'nin çözümünü, Acrobat Reader for Pocket PC'yi buradan indirebilirsiniz.

Aslında fena program değil. Ama Adobe Palm platforumunda olduğu gibi burada da programı biraz geliştirdikten sonra kaderine terk etmiş. Arabirimin bazı öğeleri ve ürün bilgi sayfasındaki ekran görüntüleri programın en son ne zaman güncellendiğini ortaya çıkarır nitelikte. En kötüsü de VGA ekranlarla anlaşamıyor olması. Pocket PC'nizin ekranı VGA ekran da olsa sayfaları QVGA ekranlara göre render ediyor, bu da çok bozuk bir görünüm demek. Hatta sayfayı biraz küçülttüğünüzde karakterler yerine sadece çizgiler gözüküyor.

Birkaç zoom-out, ve karşınızda çizgiler...

Bir çözüm yolu var, o da Pocket PC'nizi True VGA modunda çalıştırmanız. Elbette Microsoft bu özelliği işletim sistemine dahil etmemiş, True VGA moduna geçebilemek için Windows Mobile'ın hangi versiyonunu çalıştırdığınıza bağlı olarak OzVGA ya da MvrTrueVGA gibi programları kullanmak zorundasınız.

Adobe Reader for PPC True VGA modunda düzgün çalışıyor.

Görülecebileceği gibi koskoca şirketler bizi kaderimize terk etmiş durumda. Biz de ne yapıyoruz? PDF görüntülemek için pocketXpdf'i kullanıyoruz.

PocketXpdf Windows Mobile platformu için ücretsiz bir PDF görüntüleyici. Peki PocketXpdf sorunlarımıza kesin çözüm sunuyor mu? Ne yazık ki hayır... VGA ekranlarla sorunsuz çalışması dışında Adobe Reader'a göre ekstra bir yanını göremedim. Ayrıca test ederken kullandığım büyük bir PDF dokümanlarını açamadı, ve yine test amaçlı denediğim bir PDF dosyasınındaki Türkçe karakterleri de görüntüleyemedi. Bunlardan birincisi elimdeki cihazın yetersiz hafızasından, diğeri dokümanın hatalı hazırlanmış olmasından kaynaklanıyor olabilir (Çünkü diğer Türkçe PDF dokümanlarında sorun yaşamadım). Ama Adobe Reader bu iki dosyada da sorun çıkarmadı. PocketXpdf'i buradan indirebilirsiniz.

PocketXpdf kullanıyorsanız True VGA moduna ihtiyacınız yok.

Mobil Yazılar olarak tavsiyemiz, PDF'lere işiniz çokça düşüyorsa iki programı da cihazınızda hazır bulundurmanız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: