Cumartesi, Ocak 19, 2008

Blogumu paylaşıma kapatacakmışım!

Türk blog yazarları dönüp dolaşıp aynı konuda yazıyorlar: İçerik hırsızlığı. Ben de Mobil Yazılar'da daha önceden içerik hırsızları ile ilgili şikayetlerimi dile getirmiştim.

Mobil Yazılar'dan içerik araklayan (kopyacılık üzerine olanlar da dahil, Mobil Yazılar'daki içeriğin hepsini araklayan) son site hakkında yazıp yazmamak konusunda kararsız kaldım, zira iki de bir bu konudan bahsetmekten ben bile sıkıldım. Ancak şikayetime gelen cevap "paylaşmaya" değer nitelikte.

Önce site sahibine mail attım, üç gün cevap bekledim. Üç günün sonunda tekrar mail attım. Bu sefer "alan adı bana ait ama site bana ait değil" diye bir cevap geldi. Ben de ilgili kişinin isim ve iletişim bilgilerini istedim. Bugün Mobil Yazılar'a böyle bir yorum bırakılmış:
"Merhaba Arkadaşım arkadaşıma mail atıyormussunuz içeriğimizi alıyor diye po şahıs benim ama alıntı çalıntı yok arkadaşım blogunuz su an paylasıma son seviye açık bunu nasıl olduğunu solemiyeceğim yalnız blogunuzu paylasıma kapatmanızı tavsiye ediyorum içeriği alan ben değilim paylasıma açık olan sitelerden içerik alan legal bir yazılım.."
Beraber deşifre edelim:
  1. Alıntı-Çalıntı yokmuş.
  2. Blogum paylaşıma "son seviye" açıkmış.
  3. Bunun nasıl olduğunu söylemeyecekmiş.
  4. Blogumu paylaşıma kapatmam gerekiyormuş.
  5. İçeriği alan o değilmiş, "paylaşıma açık" sitelerden içerik alan "legal" bir yazılımmış.
Blogum nasıl paylaşıma açık? İnternetteki herhangi bir site kadar açık. Başka bir güvenlik açığı varsa bunu neden benimle "paylaşıp" açığı kapatmama yardımcı olmuyorsunuz? Yoksa kötü niyetli misiniz?

Diğer iddialarla ilgili yorum yapmama gerek var mı? İki satır yazıyı hatasız yazamayan kişilerin ürettiği bir şey varsa eğer, çalındığında kıyameti koparacaklarından emin olabilirsiniz.

Blogumu paylaşıma kapatmam gerekiyormuş. Merak etmeyin, paylaşımdan "başkasının emeğini çalmayı" anlayanlar yüzünden bu ülkede üretme isteği olanlar da üretmekten vazgeçecekler. O zaman kopyalayacak kimseniz kalmayacak.

7 yorum:

osman dedi ki...

Bu arkadaş muhtemelen paylaşıma açık derken RSS'i kastediyor.

Gerizekalıca bir yaklaşım tabi.

Zor bunlarla uğraşmak.

Adsız dedi ki...

bir yandan güzel olmuş bu başlığı eklemen. mobilyazilar'da gezerken insanı güldürmüş oluyolar. Paylaşıma açık site, çok komik gerçekten. Bu arada google da "paylaşıma açık site" diye arayınca mobilyazılar 1. sırada çıkyor :D

her neyse, bir gün herkesin bilgiye emeğe saygılı olması dileğiyle...

Mustafa Tan dedi ki...

Bir de aynen kopyaladığı yazının en altına bir yerine ufacık puntoyla sadece sitenin ana sayfasını link olarak koyanlar var.

Bu işin doğrusu yazının başında tam link vererek başka bir siteden alıntı yapıldığının belirtilmesi.

Yurt dışında da sadece başka sitelerin bloglarını kullanarak blog hazırlayanlar var. Fakat adamlar blog'un başlığında veya içerisinde açıkça belirtiyorlar kaynağı.

Adsız dedi ki...

Yorumdan Alinti yaptigin yaziyi okudum da adam dogru düzgün Türkce bile bilmiyor.

üzülmene bile degmez bence. google calinti yazilari farkedebilecek kadar üstün bir mekanizmaya sahip. kimin calinti kimin alinti yaptigini da biz okuyanlar olarak gayet iyi biliyoruz.

Volkan Ozcelik dedi ki...

Jimmy Wales daha yeni İstanbul'a gelmişken, ortalıkta "özgür yazılım", "özgür içerik" "kullanıcının ürettiği içerik" vb. kavramlarından bahsediliyorken, bu kişiye "yılın safı" ödülünü vermek az gelir diye düşünüyorum.

... Takma kafana.

Arkadaşın söylediklerinde mantık kırıntısı aramak yersiz.

Eğer söz konusu içeriğini çalmaktan utanmıyorsa utanacağı zamanlar da gelecektir elbet.

Adsız dedi ki...

Çok uzun zamandır mobilyazılar'ı takip ediyorum ve internete ilk girdiğimde açtığım site -yine çok uzun zamandır- mobilyazılar'a ait. Buna rağmen gizli hayran olarak kalmayı tercih edip şimdiye kadar hiç yorum yazmamıştım. Ancak site sahibinin derin üzüntüsünü hissedince yazmaya karar verdim. Bence "cehaletin bu kadarı tedrisatla olur ancak" sözüne layık-ı vechiyle mâsadak olabilen böyle kimselere verilebilecek en iyi cevap sükut olsa gerek. Müsterih olun bizler sizi samimiyet ve ciddiyetle takip ediyoruz. Ve neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Hasıl-ı kelam işi ehline veriyoruz. Vesselam...

z dedi ki...

Desteğiniz için hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar.

İlginizi çekebilir: