Pazar, Şubat 03, 2008

HTC Touch incelemesi

HTC Touch belki de iPhone ile en çok kıyaslanan telefon. HTC'nin ürettiği önemli cihazlardan biri.

Kutu içeriği

HTC Touch kendisi kadar karizmatik bir kutudan çıkıyor.

Kutu içeriği şöyle:
  • HTC Touch
  • Şarj Cihazı
  • Bilgisayara Bağlantı Kablosu
  • Kulaklık
  • 1 GB MicroSD kart
  • Ekran Koruyucu
  • Yedek Kalemcik
  • Koruyucu Kılıf
  • Kurulum Diskleri
  • Kılavuzlar
  • Çeşitli Broşürler


Donanım Özellikleri

Ön yüzde iki düğme ve 5 yönlü navigasyon tuşları var. Üstte açma kapama tuşu, sağda kamera düğmesi, solda da ses ayarı düğmesi var. Cihazdan bunlardan başka bir düğme yok. Kulaklık, şarj ve bilgisayara bağlantı yuvası bir tutulmuş.





Bu cihazda led ışıklar ahize kulaklığının içine gizlenmiş. İlk başta biraz garip gelse de sadelik bakımından iyi bir tercih olduğunu söyleyebilirim.

5 yönlü navigasyon tuşları büyük ve basması oldukça kolay. Keşke diğer Pocket PC'lerin navigasyon tuşları da böyle rahat kullanımlı olsa.



HTC Touch'ın teknik bilgileri şöyle:

İşletim sistemi: Windows Mobile 6.0
İşlemci: 200 Mhz TI OMAP
Ekran: 2.8" 240x320 (QVGA) Dokunmatik TFT, 65000+ renk desteği
Pil: 1100 mAh Lithium Ion, kullanıcı tarafından değiştirilebilir
Hafıza: 64 MB RAM (20 MB kullanılabilir), 128 MB ROM (32 MB kullanılabilir)
Genişleme Yuvası: 1 adet MicroSD kart yuvası (High Capacity kartları destekliyor)
Networking: Dahili WiFi, Bluetooth 2.0, GSM 900/1800/1900, GPRS, EDGE. IrDA kapısı yok.
Ses: Dahili hoparlör ve mikrofon. Kulaklık girişi HTC'ye özel.
Kamera: 2.0 Megapiksel. OtoFokus yok. Flash/Işık yok.
Ağırlık: 112 gr.
Özel: TouchFLO sistemi.

Tasarım

HTC Touch daha önce karşılaştığınız PDA'lara benzemiyor. Kesinlikle çok şık bir cihaz. Buna küçüklüğü ve eğimli kenarları da eklenince ortaya ideal bir yapı çıkmış.

HTC böylece tasarım açısından Apple'ı kopyalamayı bile başaramayan bir çok üretici arasından sıyrılmayı başarmış. Cihazın tasarımına çok emek verildiği anlaşılıyor. Bu tasarım sonucu MicroSD ve SIM kart yuvalarını saklamaları gerekmiş, ama şikayetim yok. İçine büyük bir MicroSD kart taktıktan sonra pek fazla çıkarmanız gerekmez zaten (MicroSD yerine SD kart yuvası olsaydı bunu eksi hanesine eklerdim. SD kartların kullanım alanının daha geniş olması kolay çıkarılıp takılabilmesini gerekli kılıyor).

Kendisinden önceki bütün Pocket PC'lerin ekranı biraz içerde iken, HTC Touch'ın ekranı dış yüzeyi kaplıyor, bu da çok daha rahat bir kullanım sağlıyor ve cihaza şıklık katıyor.





Performans

HTC Touch'ın 200 MHz işlemcisi ve 64 MB RAM'i var. Bu miktarlar normal kullanım için yeterli. Menülere ulaşmakta, programları açmakta yavaşlama ile karşılaşmadım. Pek çok kişinin cihazın performansından memnun kalacağını düşünüyorum.

Ancak biraz zorlamaya kalkarsanız HTC Touch yavaşlama belirtilerini göstermeye başlıyor. Örneğin beraberinde gelen müzik programı çalışırken TouchFLO arabirimi yavaşlıyor. YouTube'dan indirdiğiniz pek çok Flash Video dosyasını görüntülerken sorun yaşamıyorsunuz, ancak kimilerinde hareketli sahnelerde yavaşlamalar fark edilir hale geliyor. Daha güçlü Pocket PC'lerin sorunsuz oynatabildiği DivX filmleri izlemek için video kalitesini düşürmeniz gerekiyor. Ancak Ekran da QVGA olduğu için kalite kaybı fazla hissedilmiyor. Pek çok oyunda yavaşlama hissedilmiyor ama üç boyutlu oyunlarda yavaşlamalar oyunu oynanılmayacak hale getirebiliyor.

64 MB RAM yeterli mi? Normal kullanımda hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. Sorunlar yüksek RAM ihtiyacı olan programları kullanmaya çalışırsanız ortaya çıkıyor. Windows Mobile üzerinde açtığınız programı kapatmayı alışkanlık haline getirmenizi öneririm. HTC cihaza Task Manager isminde bir yazılım dahil etmiş. Programların sağ üst köşedeki kapatma düğmelerine uzun basarsanız kökten kapatabiliyorsunuz. (Windows Mobile'e yabancı olanlar için belirteyim: Windows Mobile üzerinde kapatma düğmeleri programları gerçekten kapatmıyor, minimize ediyor. Bu da arka planda çok fazla programın çalışmasına sebep olabiliyor.)

Bir nokta da cihazın bir soft reset sonrası daha performanslı çalışması. FLV uzantılı videoların kalitesini DivX filmlerde yaptığınız gibi düşüremiyorsunuz. Bir videoyu oynatırken takılmalarla karşılaşırsanız bir soft reset atın, takılmaların azaldığını göreceksiniz.

Ben her türlü Windows Mobile cihazda en az 128 MB RAM olması gerektiğini düşünüyorum. Yine de, yukarıda da belirttiğim gibi, 64 MB ile çoğu kimse sorun yaşamayacaktır.

Bu arada, 64 MB RAM deniliyor ama, cihaz zaten bunun büyük bir kısmını kullanıyor. Sizin kullanacağınız programlara yaklaşık 20 MB yer kalıyor.

Video: HTC Touch'ın Performansı:


Hafıza

128 MB ROM'u var ve bunun sadece 32 MB'ı kullanılabilir durumda. Bununla birlikte kutudan 1 GB MicroSD kart çıkıyor. Bu büyüklükte bir kart çoğu kimse için yeterli olacaktır. Yanınızda film, müzik, doküman ve benzeri şeyleri taşımayı seviyorsanız daha büyük bir kart almanızı tavsiye ederim. Bu yazı Mobil Yazılar'a gönderilmeden önce 4 GB MicroSD kartlar 100 YTL civarındaydı.

Pil Ömrü

1100 mAh'lık pili ilk bakışta küçük gibi görünse de ben pil ömrünü iyi buldum. Çoğunlukla WiFi açık ve ekran parlaklığı en yüksek seviyesinde olarak kullandım. İki-üç gün şarj etmeden kullanabileceğinizi düşünüyorum. Çok fazla görüşme yapan biriyseniz her gün şarj etmeniz gerekebilir.



Kamerası

HTC Touch'ın 2 megapixel çözünürlükte kamerası var. Video da çekebiliyor. Sony Ericsson'ların AutoFocus kameralarına alıştığımdan olsa gerek, Touch'ın kamerasını pek sevmedim. Benim için kameranın macro çekim yapabilmesi önemli. Bazı şeyleri, örneğin gördüğüm bir afişteki tarihi not almak yerine fotoğraflamayı tercih ediyorum.

HTC Touch'ın kamerası normal çekimlerde pek hoş sonuç vermiyor, zaten macro çekim de yapamıyor. Dolayısıyla benim için kamerasının olup olmaması bir şeyi değiştirmiyor.

Eğer HTC Touch'ın yeni versiyonlarında kamerası Sony-Ericsson'un kalitesine yetişebilirse pek çok telefona göre büyük olan 2.8 inç ekranı ile fotoğraf çekmek bir zevk olabilir.



Ekran

HTC Touch'ın 2.8 inç büyüklüğünde güzel bir QVGA ekranı var. Ekran parlak, renkler canlı. Bu bakımlardan elimdeki Axim'en de iPaq'den de iyi bir ekranı var, hatta bir Touch'a bir de diğerlerine bakınca "bunların parlaklık ayarını kim kıstı" diyebilirsiniz. Ekran boyutu küçük olduğu için QVGA olmasından rahatsız olmuyorsunuz, ancak yine de VGA'nın artılarından mahrum kalıyorsunuz. Çoğu kimse için 2.8 inçlik bir QVGA ekran yeterli olacaktır ama ben cep bilgisayarımdan PDF dokümanlarını ve tarayıcım ile taradığım dokümanları okumayı sevdiğim için VGA ekranları tercih ediyorum.

Büyütmek için tıklayın

HTC Touch'ın dokunmatik yüzeyi normal Pocket PC'lerden biraz farklı. Normalde sadece ekranın kapladığı kadar bir alan dokunmatik olurken Touch'da dokunmatik alan ekrandan daha büyük. Bu da özellikle TouchFLO sistemi için geliştirilmiş sanırım.

Cihazı denediğinizde dikkatinizi çekecek bir şey var. Dokunmatik ekranın dokunduğunuzu algılaması için biraz fazla bastırmanız gerekiyor. İlk başlarda bu hoşunuza gitmeyecektir, ama kullandıkça alışıyorsunuz.

Ses

Palm sitelerinde kimi hayranlar Palm'ı eleştirirken bir de "Hoparlörü arkaya koymuşlar, sesleri karşımdakine mi dinleteceğim sanki" gibi sözler sarf ederlerdi. Touch'ın da hoparlörü arkasında. Sesi iyi çıkıyor ama, yine de siz öndeki ekranda filmi izlerken sesinin arkadan gelmesi garip olabiliyor.



Kulaklık ile ses kalitesi bence iyi değil. Ses temiz ve yüksek çıkıyor ama, baslar eksik. Aynı şarkıları Axim X50v ya da iPaq ile dinlediğinizde ses kalitesinin yetersizliğini çok rahat fark edebiliyorsunuz. Bence dedim, çünkü dinlettiğim çoğu kişi diğerlerini daha iyi bulurken, bir kişi Touch'ın ses kalitesinin daha güzel olduğunu söyledi.

Kulaklık girişi HTC'ye özel. Normal kulaklığınızı takabilmek için ayrı bir aparat satın almanız gerekiyor.





Bir Telefon Olarak HTC Touch

Bir telefonun yapması gereken en önemli şey sorunsuz iletişim sağlamaktır. HTC Touch bir çok farklı iletişim alternatifleri sunuyor. Ama telefon özelliği ile ilgili bir şikayetim var: Ses derinden geliyor. Karşı tarafın ne dediğini anlıyor muyum? Etrafta fazla gürültü yoksa, evet. Ama yine de ses kalitesi yetersiz.

SMS gönderme yönüne bakarsak, benim gibi T9'a alışamayanlar için yazmanın daha rahat olduğu açık, ancak sadece bir elinizde Touch, diğerince kalemcik olduğu zaman. HTC cihaza uygun büyüklükte tuşları olan bir dokunmatik klavye eklememiş. Ayrıca Türkçe de değil. Ücretsiz Türkçeleştirme yazılımı var ama ben yükleyip denemedim. Tüm ekranı kullanan büyük tuşlu ekran klavyeleri bir alternatif, ama onlar da Türkçe değil ve açması da, yazması da zor (Her nedense tam ekran çalışan ekran klavyelerini açmak için fazladan bir tıklama gerekiyor. Yazarken de dokümandan tamamen kopuyorsunuz.)

Video: HTC Touch ile yazı yazmak:


WiFi bağlantısı bulunamadığı zamanlarda hemen GPRS/EDGE üzerinden bağlantı kurarak kesintisiz internet iletişimi sağlaması (ve Bluetooth eşlemesi ile uğraştırmaması) hoş bir şey. Ama dikkat edin kontörlerinizi tüketmesin! :)

Skype ile ilgili olarak tek bir deneme yaptım, onda da ses kalitesi pek iyi değildi. Bağlantıdan mı yoksa işlemcinin güçsüzlüğünden mi kaynaklandığını bilmiyorum. Yine de derdinizi anlatacak kadar konuşabileceğinizi zannediyorum.

Kullanım kolaylığı

HTC Touch'a baktığınızda, HTC tasarımcılarının ve mühendislerinin Windows Mobile'ı adam etmek için ne kadar çalıştıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Kullanım kolaylığı sağlayacak pek çok özellik ve olması gerekip de olmayan pek çok yazılım eklenmiş.

TouchFLO nedir? Bir fayda sağlar mı? Aslında TouchFLO parmak dostu bir program açıcı ve parmağınız ile listeleri kaydırabilme özelliğinden başka bir şey değil. Fayda sağlar mı? Sağlıyor, ama bir noktada yine Windows Mobile'ın kalemcik ile kullanım için tasarlanmış arabirimine takılıp kalıyorsunuz.

Video: TouchFLO 3D arabirimi ve Today Ekranı eklentisi:


TouchFLO'nun program açıcı kısmı, yani şu üç boyutlu gibi gözüken arabirim aslında çok da bir özelliğe sahip değil. Olmazsa bir eksiklik hisseder miydim? Sanırım hissederdim, abartıldığı kadar işe yaramasa da kullanması zevkli çünkü. TouchFLO ile bir de normal WM yazılımlarına parmak dostu kaydırma özelliği eklenmiş. Doğrusu bu benim çok hoşuma gitti.

Video: TouchFLO kaydırma özelliği:



HTC iPhone benzeri arabirimlere sahip programlar ile ürünlerine fark katmaya çalışıyor. Aslında güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bu noktada tek bir sorun görüyorum, o da arabirimlerde ortaya çıkabilen tutarsızlık. Örneğin HTC Album yazılımını indirip Touch'ıma kurdum, ancak parmak ile kaydırma özelliği bu programda çalışmıyordu.

Ekran boyutu ve ekranın yapısı parmak ile kullanım için iyi. Daha büyük olsaydı parmağınızı fazla gezdirmeniz gerekirdi. Ancak bence cihazdaki düğme sayısı daha fazla olmalıydı. Evet, düğmeler sadeliğe karşı, ama navigasyon tuşlarının yanındaki bir Start düğmesinin eksikliği de hissediliyor. Cihazı sağ elim ile tutarken başparmağım ile rahat ulaşabildiğim üç nokta var, sol ve sağ alt köşeler ve sağ üst köşe. Yani Start menüsü dışında her şeye parmağımı zorlamadan ulaşabiliyorum. Windows Mobile ekibinin bu ve benzeri konularda bir yeniliğe gitmesi gerektiği aşikâr.

HTC Touch'ı bir telefon olarak kullanacaksınız. Sizi bilmem ama ben K750'mi her yerde, her hava koşulunda rahatça kullanabiliyor, her çantada ya da cepte kılıfa ihtiyaç duymadan taşıyabiliyor, bir elim dolu olsa da rahatça kullanabiliyor, bazı şeyleri ekranına bakmadan da yapabiliyorum. İşte bu nokta sıradan telefonların parladığı, akıllı telefonların sönük kaldığı nokta. HTC Touch küçük ve hafif, taşımak sorun olmaz, ama zarar görmemesi için bir kılıfa, ekranın çizilmemesi için bir ekran koruyucuya ihtiyacınız var. Her türlü çantaya telefonunuzu attığınız rahatlıkta atamazsınız. Düşürürseniz cihazın bir yerlerinin parçalanma ihtimali yüksek. Tek elle kullanamazsınız. Herhangi bir işlem yapabilmek için ekrana bakmanız gerekecek. Ayrıca yazılım yüklenebilir bir işletim sistemine sahip olması dolayısıyla sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz de var. Mesela cebinizden çıkardığınızda kitlenmiş olduğunu görebilirsiniz, reset düğmesine basmak için kalemciği çıkarmanız, düğmesine basmanız ve cihazın kendine gelmesini beklemeniz lazım. Aceleniz varsa çok can sıkıcı olacaktır.


Sonuç

Bu incelemeyi yazarken en çok sonuç bölümünde zorlandım. Çünkü HTC Touch'ın muhteşem yönleri de var, sorunlu yönleri de.

Zayıf Yönleri
  • Telefon görüşmelerinde ses derinden ve boğuk geliyor. Özellikle gürültülü ortamlarda söylenilenleri duymak zor oluyor.
  • Bir şeyler yazmak için halen kalemciği kullanmanız ya da ekstra ekran klavyesi yazılımlarını araştırmanız lazım. HTC parmak dostu bir klavye eklememiş.
  • Müzik dinlemek pek keyifli değil. Ses pürüzsüz ama baslar eksik.
  • Kulaklık çıkışı 3.5 mm değil, HTC'ye özel. Normal kulaklıkları takabilmek için ekstra bir parça almanız gerekiyor.
  • Kamerası yetersiz. OtoFokus yok.
İyileştirilebilecek Yönleri
  • İşlemcisi daha hızlı olabilirdi.
  • RAM ve ROM miktarları daha yüksek olabilirdi. Zaten cihaz ikisinin de bir bölümünü kullanıyor, size az bir hareket alanı kalıyor.
  • Ön yüzeye ya da yanlara cihazı çirkinleştirmeden daha fazla düğme eklenseydi bazı şeyleri yapmak daha kolay olurdu. Örneğin bir Start düğmesinin eksikliği hissediliyor.
Güçlü Yönleri
  • TouchFLO 3D program açıcısı.
  • TouchFLO ile gelen listeleri parmağınız ile kaydırabilme özelliği. Bence bu sistem Windows Mobile'de standart olarak bulunmalı.
  • Parlak ve canlı renklere sahip ekranı
  • HTC'nin eklediği ekstra programlar
  • Windows Mobile olması dolayısı ile esnek bir yapısının olması. İstediğiniz programı yükleyip istediğiniz özelliği kazandırabilirsiniz. (Gerçi yazılım yüklenebiliyor olması eksi hanesine de eklenebilir. Yukarıda da belirttiğim gibi böyle cihazlar yazılım yükledikçe kilitlenmeye başlayabiliyor.)
  • Pil ömrü. En azından Windows Mobile cihazlara göre pil ömrü iyi.
  • Şık tasarımı, yuvarlak hatları, küçüklüğü, hafifliği. Cihaz öyle çekici ki onu sevmemek mümkün değil.
  • Büyük 5 yönlü navigasyon tuşları. Kendisinden neredeyse iki kat daha büyük olan Pocket PC'lerin minicik navigasyon tuşları oluyor ve bu kullanımı olumsuz yönde etkiliyor. Touch'da ise bu tuşlarının kullanımı çok rahat.
  • Özenle hazırlanmış kutu içeriği. 1GB hediye MicroSD kart. Renki, güncel ve Türkçe kullanım kılavuzu. Kimi cihazların içinden önceki modellere ait kılavuz çıkıyor!
Ben HTC Touch'ın yanında bir de iyi bir kamerası olan, tek elle kullanılabilen ve ilk düşüşte parçalanmayacak bir telefon kullanılabileceğini düşünüyorum. Zaten hepimiz iki telefon taşımaya başladık.

HTC Touch'ın fiyatı 850-900 YTL civarında. Karar sizin.

HTC Touch ile ilgili olarak Mobil Yazılar'da yayınlanan şu yazılara da bakabilirsiniz:
HTC Touch boyut karşılaştırması
HTC Touch'ın SIM ve MicroSD kart yuvalarına ulaşmak
HTC Touch Kullanma Kılavuzu
HTC Touch'ınız için birkaç program
HTC Touch üzerinde oyunlar

6 yorum:

Hussein EROL dedi ki...

Çok güzel bir inceleme olmuş Mücahid. Ellerine sağlık. Başarılarının devamı dileğiyle.. Şu alıntı çalıntı olayları konusunda da pek kaale alma herkesi. Sen işini bilirsin.. =)

z dedi ki...

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Hüseyin Bey. Beğendiğinize sevindim.

Adsız dedi ki...

oncelikle vakit ayirip bukadar gercek ce dogru yorumlari yaptigin icin tesekkur ederim elimdeki cihazla ilgili sorunlari cozmek icin arastirirken yorumlarini okuyup SIKINTILARIMIN sizler tarafindan onceden kaleme alinildigini gormek hem mutlu etdi hemde hayallah niye daha once okumadimki durup dururken sifir bi cihaz alip sonra 2 hafta icinde satmak zorunda kalmazdm ama en iyisi su oldu artik bir cihaz almadan once sizi ziyaret etmek dogru bir karar
tekkrar ellerinize saglik
moskovadan sevgiler

z dedi ki...

Ne güzel sözler bunlar :) Çok teşekkür ederim!

Hyeros dedi ki...

Çok güzel bir inceleme olmuş. Yeterince öz ve detaylı.

Peki HTC Touch'da kullanılan arayüz/skin veya plugin herneyse onu bulmamız mümkün mü acaba? ilk çıktığı sıralarda çok araştırmıştım ama birşey bulamamıştım. Eğer bildiğin birşeyler varsa ve yazarsan çok sevinirim. Eminim Touch'ın plugin'i birçok kişiyi etkilemiştir.

Saygılar.

z dedi ki...

Merhaba Eren,

Beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim. TouchFLO 3D açıcısından bahsediyorsunuz sanırım. Doğrusu diğer cihazlar için indirilebilir bir dosyasına rastlamadım. Belki birileri uğraşıp çıkartmış olabilir, ama diğer cihazlarda çok da kullanışlı olmayabilir diye düşünüyorum.

İlginizi çekebilir: