Çarşamba, Nisan 09, 2008

Eskiden şöyleydi, eskiden böyleydi

Bir sitede Windows Mobile hakkında bazı bilgiler verilmiş. Diyorlar ki:
  • Eskiden Windows Mobile'in denge konusunda sorunu varmış, şimdi çok daha dengeliymiş.
  • Windows Mobile artık çok daha hızlıymış.
  • Windows Mobile'ın PIM programları eskisine göre çok iyiymiş. Eskiden işlemler pek çok adımdan oluşuyormuş.
  • Kullanıcılar farklı bir uygulamaya geçtiğinde Microsoft tabanlı olmayan diğer tüm açık uygulamalar sonlandırılıyormuş (Başka bir işletim sisteminden söz ediyoruz galiba!).
  • Windows kullanıcıları Windows Mobile'a geçtiklerinde hiç yabancılık çekmiyorlarmış.
Windows Mobile güçlü bir işletim sistemi, her versiyonunda da daha iyileşiyor. Ancak:
  • Denge sorunu devam ediyor. Cebimde durduk yere kitlenen bir telefon. Kimi zaman hiç ekstra program yüklenmemiş olmasına rağmen. Ne kadar da dengeli -gerçi Palm OS platformu da farklı değil.
  • Windows Mobile'ın hızı video görüntüleme ve doküman açma gibi işlemlerde fark ediliyor. Ama hala arabirimi Palm OS kadar hızlı değil. Masaüstü bilgisayarımda tıkladığım zaman birkaç saniye bekleyebilirim, ama mobil cihazımı masa başında kullanmıyorum, herşeyin anında tepki vermesi gerekiyor. Başlat menüsü açılacak diye, ya da ikonlar yüklenecek diye beklemeye zamanım yok.
  • Windows Mobile'ın PIM programları gelişme gösterdi, bu açık. Ama yine Palm OS platformunun PIM programlarına yaklaşır seviyede değil. Kullanım zor ve arabirim mantıksız. Tıklamalar azmış. Palm OS'u hiç kullanmamışlar galiba. Eski bir platformda tek adımda yapabildiğiniz işlemler canavar gibi güçlü bir donanıma sahip yeni bir platformda üç-dört adım alıyorsa buna ne ad verirsiniz? Benim "gelişme" demeyeceğim kesin.
  • Bir programa geçince diğeri sonlanacaksa ben niye Palm'ı bırakıp Windows Mobile'a geçtim?
  • Windows Mobile'ın Windows'a benzediği tekrar tekrar söylenen ve duymaktan bıktığım koca bir saçmalık. İkisinde de Başlat düğmesi var. Başka ne benziyor? İkisinde de aynı isimde yazılımların, yani Word, Excel, Outlook vs. olması mı? Peki bir kullanın bakalım, ne kadar benziyorlar? Bu durumda Documents to Go yüklü bir Palm da mı Windows'a benziyor? Windows Mobile'ın Windows ile alakası yok.
Eskiden şöyleydi şimdi daha iyi derken bahsedilen özelliklerin bugün yeterli seviyeye gelmediği kaçırılıyor sanki.

Ne Windows Mobile'a, ne Palm'a, ne de başka bir platforma düşman değilim. Windows Mobile'ın çok sevdiğim yönleri de var. Ama eksikleri de var, bunlar söylenmeli ki insanlar cihazlara para dökmeden önce bilsin. Bunlar söylenmeli ki üreticiler duysun. Hiç sanmıyorum ama...

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

2 yorum:

Hussein EROL dedi ki...

bu adam bi'şi biliyor da konuşuyor!
yazıya sonuna kadar katılıyorum!

Adsız dedi ki...

Evet katılmamak elde değil. Bu yüzden halen palmOS kullanıyorum. saygılar...
Kadir Kaan

İlginizi çekebilir: