Pazartesi, Ocak 19, 2009

Microsoft'un acilen yapması gereken şeyler

Microsoft'un Windows Mobile ile ilgili acilen yapması gereken şeyler var. Sorun arabirimde. Bir WM 6.5 versiyonu çıkacaksa, arabirimdeki pürüzler mutlaka giderilmeli. Nedir bu pürüzler?

İlk örnek:


Bu ne Allah aşkına? CepLab'ın bir yazıda dediği gibi, "ortaokul ve lise öğrencilerinin bilgisayar dersi projelerine benziyor". Ben hiçbir mobil işletim sisteminde böyle kötü bir hesap makinesi görmedim. İster yıllar öncesinin Palm OS 3.5'ine, ister Psion 5mx'in EPOC 32'sine bakabilirsiniz. Hani hesap makinesinin nasıl göründüğü o kadar da önemli değil gibi gelebilir, ama işletim sistemindeki özensizliği ve "terkedilmişliği" özetliyor bu görüntü.

Kötü görünümün yanı sıra, birçok mobil işletim sisteminde bilimsel hesap makinesi seçeneğinin olduğunu da ortaya koymak lazım. Palm OS'un Handspring versiyonunda, EPOC 32'de de vardı; ve iPhone'da da var böyle bir seçenek.


Bu da Windows Mobile'ın dosya gezgini. Sanırım bu kısmı geliştiren mühendisler dosya gezgininin nasıl kullanılacağı konusunda hiç kafa yormamışlar. Bir dosya gezgininde en önemli şey nedir? Dosyalar! Peki, burada dosya isimlerinin uğradığı akıbet nedir? Gördüğünüz gibi. Dosyanın tarihi de, boyutu da benim umrumda değil. Dosyanın adı önemli benim için. Ama dosya isimlerinin sadece 12 karakteri gözüküyor. Hatta klasör isimlerinin yanında boşluk olmasına rağmen, onlar da kısıtlanmış durumda.

Burada yapılması gereken, dosya tarihinin ve dosya boyutunun görüntülenmesini opsiyonel yapmak. Bu kadar basit.


Şimdi sizleri Windows Mobile'ın alarm bölümüne davet ediyorum. Bu, alarm bölümünün "default" görünümü. Hiç dokunulmamış hali. Gördüğünüz gibi 3 tane alarm kurabiliyorsunuz.

Size ilk kez alarm kurduğumda olanları söyleyeyim: Alam çalmadı! Sebebi de işletim sisteminin standart olarak sadece pazartesi günleri alarm çalacak şekilde ayarlanmış olması! Evet, o P S Ç P C C P harfleri haftanın günlerini gösteriyormuş, P nin farklı görünüyor olması da o günün "alarm çalacak günler" içerisinde olduğu anlamına geliyormuş.

Burada iki problem var: Birincisi, kullanıcılar doğal olarak, standart ayarlarla alarm kurduklarında alarmın çalacağını farzederler. Madem gün seçimi gibi bir seçenek var, standart olarak tüm günler seçili olmalı. İkinci problem ise, bu arabirim ögelerine benzer başka hiçbir ögenin olmaması. "Windows'a benzer ve tanıdık" olmakla övünen Windows Mobile'ın hem Windows'ta hem de Windows Mobile'ın başka hiç bir yerinde bulunmayan bir ögeyi kullanması, ne kadar tutarlı olduğu konusunda ipuçları veriyor!

Muhtemelen Palm'dan esinlenilmiştir. Palm OS'da bu şekilde çoklu seçim ögeleri var çünkü.


Aynı ekrandan devam edelim. Altta bir Edit düğmesi var. Tıkladığınızda da yukarıdaki gibi içindeki hiçbir maddesi aktif olmayan bir menü çıkıyor. Bir özensizlik örneği daha.


Hala aynı ekrandayız, ama bu sefer hata Windows Mobile'a özgü değil, birçok farklı platformlarda farklı programlarda görülebiliyor. Madem "Alarm'ın çalması için şuraya gidip şu ayarı değiştirmen gerekiyor" diyorsunuz, bir de "Hemen oraya gitmek/değiştirmek için tıkla" düğmesi koysanız ya! Bu da "düşüncesizlik" kategorisine giren hatalardan.


Bu da pek çok programda yapılan bir hata. Tools menüsüne ve tıklayınca çıkan alt menüye dikkat edin. Madem menünün altında sadece bir seçenek var, o zaman niye alt menü yapıyorsunuz?


Word Mobile'ın ana menüsüne "About" seçeneği koymuşlar. Sanki Word Mobile'ı bir microISV yapmış da kim olduğunu gözümüze sokmaya ihtiyacı var. Word Mobile'ı Microsoft yapmış işte, açıkça ortada. About menü maddesini başka bir menünün altına gizlesenize! Normal bir masaüstü arabiriminden çok daha dikkatli tasarlanması gereken mobil bir arabirimde önemsiz şeyler daha alt seviyelere gizlenmeli, yolumuza çıkmamalı.


Windows Mobile'da bazı şeyler eksik kalmış bir hava veriyor. Sanki daha fazlasını yapacaklarmış ama henüz yapmamışlar gibi. Yukarıdaki ekran görüntüsü Ayarlar bölümündeki "Menüler" seçeneğine ait. "Menüler" diyor ama, tek bir menü, Start menüsü ile ilgili burası. Madem öyle adı hala neden "Menüler"? Küçük bir detay değil mi? Ama bu da işletim sisteminin "terkedilmişliği" ile ilgili bir örnek sunuyor bize.


Ayarlar demişken, bir bakalım şu ayarlar bölümüne. Görebileceğiniz gibi Kişisel, Sistem ve Bağlantılar şeklide sekmelere ayrılmış. Ama bence yanlış ayrılmış. Bir mobil cihazın en çok hangi ayarlarını değiştirirsiniz? "Buttons", yani hangi düğmenin ne işe yarayacağı ayarını mı? "Owner Information" mı? Bir mobil cihazın tüm kullanım ömrü boyunca kaç kere değiştirirsiniz ki cihazın kime ait olduğuna dair bilgileri? Ama Windows Mobile ekibinin ikinci sekmeye layık gördüğü, ekran parlaklığı, güç seçenekleri ve hafıza/çalışan programlar gibi şeylere daha çok ihtiyacınız olur. Çözüm odaklı düşünülmediği için böyle oluyor. Amaç tıklamaları azaltmak; cihazı kullanırken yolda/otobüste vs. olan kullanıcıya kolaylık sağlamak olmadığı için böyle oluyor.


Palm'ın PIM programlarını kimsenin kopyalamayı bile başaramadığını sık sık dile getiriyorum. Gelin Windows Mobile'ın Contacts programına bir bakalım. Yeni bir kişi eklemek istedim adres defterime. İlk ekranda kaşıma çıkanları sizin için yazayım: Name, picture, company, department, job title, file as, work tel, work fax, work addr, IM, email, mobile tel, web page, office loc, home tel, home addr, categories, other addr, pager, car tel, home fax, company tel, work2 tel, work3 tel, radio tel, IM2, IM3, email2, email3, asistant, asistant tel, manager, Govt. ID, account, customer ID, birthday, anniversary, spouse, children. Tam 39 alan var. Bunların arasında çağrı cihazı, araç telefonu, ev faksı ve asistanının telefonu alanları da var! Ya tek yapmak istediğiniz arkadaşınızın bilgilerini yazmaksa? Doğum günü alanına ulaşana kadar bir sürü saçmalığın içinden geçmeniz gerekiyor.

Bu da hem özensizlik, hem de düşüncesizlik kategorilerine giriyor. Tamam, bir sürü seçenek olması güzel. Ama hepsi bir arada sunulur mu Allah aşkına? Work ayrı bir sekmede olur, Spouse ayrı bir sekmede olur. Kullanıma göre kategorilere ayrılır. Email2, Email3 diye alt alta sıralanacağına, iPhone gibi "Yenisini ekle" düğmesi kullanılır (Bunu yaklaşımı da Apple icat etmedi, 5mx'de bile var).


Gördüğünüz gibi TrueVGA/RealVGA moduna geçseniz bile bütün alanlar ekrana sığmıyor.


Windows Mobile'daki bir problem de bazı özelliklerin düşüncesizce kopyalanması. Soldaki Windows Mobile'ın Notes programı, Sağdaki de Newton OS'in. Ben şahsen sesli notlar alma konusunda Palm'ın çözümünü tercih ediyorum: Ayrı bir Voice Notes programı.


IE Mobile'da Favorites bölümünün Add/Delete sekmesi. Bir kere, niye ikisi bir arada ki? Edit Favorites şeklinde ayrı bir bölüm olabilir. Ayrıca, etrafta bir sürü gereksiz öge var, mesela yatay kaydırma çubuğu. En alttaki çubuk niye boş? Düğmelerden bazıları oraya atılamaz mı? Web sayfalarının listelendiği kutu niye küçük? Alanı daha iyi kullanamaz mı?

Bu da benim denemem:


Üzerinde fazla düşünmedim doğrusu. Çok daha geliştirilebilir. Ama bu haliyle mobil cihazımızın sınırlı ekranını çok daha iyi kullanıyor. Sade, kafa karıştırmıyor. "Silmek için tıkla" deyip altına "Add" butonu koymuyor.

Daha söylenebilecek pek çok şey var. Ama sadece basit değişikliklerle bile Windows Mobile çok daha "kullanılabilir" hale getirilebilir. İnsanların bir mobil cihazı nasıl kullandığı üzerine daha fazla kafa yorarak daha iyi çözümler elde edilebilir. Tabi, öncelikle amacın çözüm elde etmek olması gerekli.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.
Yazının devamı »

2 yorum:

tirtilkelebek dedi ki...

birde today de gif uygulaması olsa fena olmazdı 6.1 de bile bu yok flash temalarla olucak iş değil

Adsız dedi ki...

kesinlikle katılıyorum. Winmobile çok kötü tasrlnmış uygulamalarla dolu, aceleye gelmiş gibi basit ve sade...

İlginizi çekebilir: