Perşembe, Ocak 08, 2009

Sony Vaio P: O bir netbook değil

Sony Vaio P
Merakla beklenen Sony Vaio P duyuruldu. Sadece 680 gram ağırlığında. LED aydınlatmalı XBrite-Eco ekranı 1600x768 piksel çözünürlüğe sahip, bu da geniş değil "ultra geniş" ekran oluyor. WiFi'nin yanı sıra, her yerde internete bağlanabilmek için Verizon'un 3G servisini de destekliyor. Türkiye'ye geldiğinde buraya uyumlu bir şeyleri destekler herhalde. Cihazda notebooklarda görmeye pek de alışık olmadığımız bir şey, GPS özelliği de var. Böyle bir cihazda Bluetooth özelliğinin olmaması zaten düşünülemez. Yazılımsal açıdan bir ilginçlik de, Sony Vaio P'nin anında açılan (instant-on) bir moda da sahip olması.

Sony Vaio P
Vaio P, 1.33 GHz Intel işlemciye, 60 GB sabit diske, 2 GB RAM'e sahip. Windows Vista Home Basic ve Home Premium seçenekleri var. Pili Sony'nin iddiasına göre 4 saate kadar dayanıyor (yani pil ömrü 4 saatin altında). Ama 8 saate kadar dayanan eksra bir pil satın almanız mümkün. SD ve Memory Stick kartlar için iki ayrı yuvası var. Elbette web kamerası da var. USB yuvaları ise ne yazık ki iki adet ile sınırlı kalmış. Touchpad'i yok, bunun yerine klavyenin ortasında bir trackball var.

Sony Vaio P
Anında açılma modu, PlayStation 3'deki Sony XMB gibi bir şey: Fotoğraflar, Videolar, Müzik, Internet, Skype ve Anında mesajlaşma gibi özellikler sunuyor.

Sony Vaio P, tam olarak beklediğim şey değil. Bir kere "netbook" değil, çünkü fiyatı 900 ila 1500 dolar arasında. Bunun Türkiye'de kaça katlanacağını tahmin edebilirsiniz. Sony'nin ucuz bir ürün çıkaracağını kimse beklemiyordu elbette, ve bu hafiflikte bu kadar özellik doğal olarak pahalı olacaktır. Sıradan bir netbook'a göre yüksek çözünürlükte ekran, Bluetooth, GPS, 3G ve XMB gibi ekstraları var. Ama bir de bazı ekstralardan yoksun olan daha ucuz modeli olabilirdi diye düşünüyorum.

İkincisi, sanki süper bir teknolojik yenilik olacakmış gibi bir izlenim oluştu insanlarda. Bildiğiniz notebook işte. Ne dokunmatik ekranı var ne de süper bir işlemcisi. Evet, bu da üçüncüsü: Cihazın performansının yeterli olacağından şüpheliyim. 1.3 GHz işlemci ve Windows Vista. Kötü bir kombinasyon gibi geliyor bana.

Sony Vaio P
Bir diğer sorun da, cebe uygun (hiç değilse palto cebine uygun) olacağı söylenen cihazın aslında oldukça büyük olması. Cihaz 243x120x20 mm boyutlarında. UMPC Portal'ın yaptığı boyut karşılaştırmasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. SizeEasy'den görebildiğim kadarıyla Everun Note'dan da büyük. Everun Note 200x118x28 mm boyutlarında.

Vaio P bu ceketin içine girdiğinde ceket nasıl gözükecek merak ediyorum.
Sonuçta, güzel gözüken, oldukça hafif, çok özellikli ve pahalı bir küçük notebook var karşımızda. Aslında daha ucuz olsa, çok daha olumlu şeyler söyleyebilirdim, ama şu haliyle hayatımızda değişen pek bir şey yok: Pahalı Sony, yine pahalı Sony. Yani alamadığımız Sony.

Daha fazla bilgi için:
Sony Vaio P resmi sitesi
UMPC Portal
Engadget Hands-on
Gizmodo
Gizmodo Hands-on

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: