Pazartesi, Aralık 21, 2009

Vodafone Sagem Spiga (UMID mBoook M1)

Öncelikle Vodafone'u tebrik etmek istiyorum, böyle cihazları getirmeye kalkışan pek fazla firma olmuyor. Vodafone'un Spiga'sı, aslında bir UMID mBook M1. Aslında sadece Sagem değil, başka firmalar da kendi markaları altında piyasaya sürdürler M1'i.



Spiga küçücük, Psion 5 MX boyutlarında bir cihaz. 1024x600 çözünürlükte ekranı var, ama ekran boyut olarak oldukça küçük: 4.8 inç. Cihazı kullananlar bunun biraz problem olduğunu söylüyor, çünkü bütün arabirim öğeleri çok küçük gözüküyormuş. Ekran aynı zamanda dokunmatik. Touchpad ya da benzeri bir şey yok. Güneş ışığı altında ekranın görülebilirliğinin düştüğü söyleniyor. Spiga'nın 1.1 GHz Intel Z510 işlemcisi; WiFi, Bluetooth ve 3G'si; 8GB hafızası ve MicroSD kart yuvası var. Pil ömrü 4-5 saat kadar.

Boyutları gerçekten küçük, diğer netbook'lar Spiga'nın yanında kocaman kalıyor. Ama bu kadar küçük olabilmesi için fedakarlık edilen şeyler var elbette. Klavyesi de küçük, fazla tuşlara yer yok, hatta Vodafone'un Türkçe klavyeli versiyonunu çıkaracağından şüpheliyim. Tek hoparlörü var, 3.5 mm kulaklık çıkışı bir adaptörle sağlanabiliyor. Ne yazık ki USB çıkışı da sorunlu, bir adet ve o da adaptörle sağlanıyor.

iPhone ve Spiga (UMID M1). Arkada: Fujitsu U820.
iPhone ve Spiga (UMID M1). Arkada: Fujitsu U820. Fotoğraf: UMPCPortal. CC lisansı ile kullanılmaktadır.

Bir de işin maddi yönü var. Vodafone cihazla birlikte bize internet paketi de satacak. Şahsen büyük internet paketlerine ihtiyacım yok, hele 18 ya da 24 ay Vodafone'a bağımlı olmayı hiç istemiyorum.

Spiga herkese hitap etmiyor. Gelsin bakalım, Asus T91 ile karşılaştırmak, ihtiyaçlara göre değerlendirmek lazım. Ayrıca UMID'in bu aralar mBook M2 modeli üzerinde çalıştığını da ekleyeyim.

İlgili linkler:
Vodafone Spiga resmi sayfası
Pocketables incelemesi ve bolca fotoğraf
Pocketables unboxing
UMPCPortal Flickr sayfası

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: