Pazartesi, Aralık 28, 2009

CD'nin ve hafıza kartının sonu

MacBook Air çıktığında CD sürücüsü olmamasını eleştirmiştik, ama kimileri de "CD'yi bitiren firma Apple olacak" yorumunda bulunmuştu. Sonraları netbooklar bizi iyice alıştırdı CD'siz yaşama. CD dediğim "optik disk" elbette, ister DVD ister Blu-Ray olsun, farketmiyor. Zira bilgisayar dergileri çift katmanlı DVD'lerden ikişer ikişer dağıtıyor da ne oluyor? İhtiyaç duyduğumuz çoğu şeye internetten erişebiliyoruz; CD'ler ile uğraşmak "zahmetli iş" oldu artık. CD'lerin kalan birkaç kullanım alanı için de bu kadar büyük boyutlarda olmaları gerekmiyor kanımca.

Hafıza kartları da benzer bir sona doğru gidiyor sanki. Önce kullanıldıkları mobil cihaza özeldiler, bir modelden çıkardığınızı diğerine takamıyordunuz. Sonra standartlaşmaya başladılar, ama hem boyutları büyüktü, hem de pahalıydılar. Boy boy hafıza kartları çıktı: Tabi giderek küçülen boylarda.


Eskiden bir cihazın iki farklı hafıza kartı takabileceğiniz yuvalarının bulunması bir avantajdı. Şimdi gereksiz yer israfı olup çıktı. Eskiden, bir makineden diğerine, bilgisayardan telefona, fotoğraf makinesinden PDA'ya dosya aktarmak için hafıza kartlarını kullanırdık. Şimdi bunun yerini de kablosuz veri aktarım teknolojileri aldı. MicroSD kartlarla birlikte boyutları telefonlarımızdaki bir çip kadar küçülen hafıza kartları, sadece hafızayı arttırmanın bir yolu haline geldiler artık, hem de bir kez takılıp hiç çıkarılmıyorlar. Fotoğraf makinemiz 5G (ya da çıkacak olan son teknoloji her neyse o) özelliği kazandığı gün hafıza kartının bu son işlevi de yaygın kullanımdan kalkabilir, zira o gün fotoğraflarımız çektiğimiz anda online dosya depomuza gidiyor olacaktır.

1 yorum:

Cenk Alti dedi ki...

bir de boyle bir sey var.
http://www.eye.fi/

İlginizi çekebilir: