Pazartesi, Aralık 24, 2012

Google Glass

Bu yazı konuk yazar “Mert Gül” tarafından yazılmıştır.

Google bildiğiniz gibi sadece bir internet şirketinden ibaret değil, pek çok farklı alanda da çalışmaları var. Örneğin geçtiğimiz günlerde Google’ın sürücüsüz arabasının resmi olarak trafiğe çıkabileceğini duyurdular. Ama bahsetmek istediğim ürünü tam olarak bilim kurgu filmlerindeki teknolojilere benziyor. İsmi Google Glass olan ürün sürekli gözlüğünüze takılı olan mini bir bilgisayar gibi olacak. Özellikle hoşuma giden tarafı gözümüzün önündeki şeffaf ekranı. Kamerası sayesinde fotoğraf çekilebilir hatta videolu görüşme bile yapılabilir.



Google Glass’ın yan tarafta dokunmatik tuşlarının olacağı söyleniyor. Fotoğraf çekmek için olabilir. Andorid kullananlar bilir, Google’da aramalarınızı sesli komutla yapabiliyorsunuz, hatta mesajlarınızı da aynı şekilde yazabiliyorsunuz. Google bence bu teknolojisine çok güveniyor ki kontrollerin büyük çoğunluğu sesli komutlarda olacak. Kulağımızın arka tarafına batarya gelecek şekilde tasarlanmış. İşlemcisinin çift çekirdek TI-OMAP 4460 olduğu söylenen cihazı Sergey Brin şahsen kendisi kullanıp tanıtıyor. Cumhurbaşkanımız da zamanında şirket çalışanlarından önce Google Glass’ı deneyebilmişti. Cihaz şimdilik satışta değil. 2013 yılında sınırlı sayıda geliştiriciye verileceği söylenirken satışa 2014 gibi çıkacağı söyleniyor. Cihazın kullanımını merak edenler için bir video hazırlanmış ama o küçük camdan ne güzel görebilirsiniz hala düşündürüyor.



Kamera kalitesini görmek isterseniz, yine Sergey Brin'in şahsen katıldığı deneme videosunu izleyebilirsiniz. Sonuna kadar izlemenizi tavsiye ederim.



Mobil Yazılar’ın yorumu:

Mert’in yazısına ben de bir ek yapayım dedim. Google Glass gerçekten bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir fikir gibi. Gelecekte “mobil cihazlar” dediğimizde Google Glass gibi giyilebilir bilgisayarlardan mı bahsediyor olacağız acaba? Neden olmasın! Ama Google Glass önce kendini kanıtlamak zorunda.

Hiç kimse gerçekten kullanışlı olduğunu kanıtlamayan bir cihazı yanında taşımaz. Özellikle de gözlük gibi, sürekli hem sizin, hem başkalarının “gözünün önünde” olan giyilebilir bir teknolojiden bahsediyorsak, teknolojik özellikler haricinde dikkat edilmesi gereken pek çok farklı konu ortaya çıkıyor. Bunlardan biri “sosyal risk”. Cep telefonları ilk çıktığında otobüste telefonu çaldı diye ters ters bakılanları, dışarı atılanları hatırlarsınız. Google Glass’ın toplum tarafından kabul edilmesi için zaman geçmesi gerekiyor. Bir diğer konu, olası sağlık problemleri. Daha cep telefonlarının ne kadar sağlıklı olduğunu tartışmayı bitiremedik. Sürekli başınızda duracak bir cihazın ne gibi etkileri olacağı belirsiz. Bir de, “özel hayat” meselesi var. Google hayatımıza yeterince girmedi mi ki her anımızı onunla paylaşmak isteyelim?

Mert'e görüşlerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum. Bu arada, benden duymuş olmayın, Mert bir sonraki yazısında Xperia Go'yu inceleyecekmiş diyorlar :)

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: