Pazartesi, Temmuz 01, 2013

Mobil cihazlarda şu problemi hâlâ çözemedik!

Mobil cihazlarımız son on yılda ne kadar gelişme gösterdi değil mi? Daha önceden yarı profesyonel fotoğraf makinelerinde bulunmayan megapiksellere, televizyonumuzun ekranından daha fazla piksele, birkaç yıl önceki bilgisayarımızdan daha fazla megahertz’e, eskisinden çok daha fazla megabyte’a sahipler. Ama tüm bu gelişmelere rağmen hâlâ çözemediğimiz bir sorun var: Multitasking!



Biliyorum, Apple’ın kendi multitasking çözümü, Samsung’un aynı anda çalışan uygulamaları falan var. Ama bunlara rağmen, hatta gerçek multitasking olmasa bile bir telefonda, yapılmaması gerektiği halde ısrarla yapılan bir hata var. Nedir? Bir uygulamadan diğerine geçtiğimde eski uygulamanın bıraktığım yerde kalmaması!

Diyelim ki mobil web tarayıcınızdan bir firmanın iletişim bilgilerinin bulunduğu sayfayı açtınız. Şimdi buradaki telefon ve adresi telefon rehberinize kaydetmek istiyorsunuz. Rehbere geçtiniz, yeni kayıt açtınız, firmanın adını yazdınız. Telefon numarasına bakmak için tekrar web tarayıcısına geçtiniz. Sorun 1: Web sayfası baştan yükleniyor. Niye? Neyse, numaraya baktınız, şimdi rehbere dönüp az önce düzenlemekte olduğunuz kayda yazacaksınız. Ama işte karşınızda sorun 2: Açtığınız kayıt ortadan kaybolmuş! Rehber bıraktığınız yerden değil, liste ekranından açılıyor. İşin kötüsü, yazdığınız şeyi de kaydetmeden kapanmış! Niye? Sebebi özensizlik, işte o kadar!

2013 yılındayız, o kadar gelişme kaydettik, kullanıcının yazdığı şeyi yok etmeden kapanıp gitmeyen bir yazılım üretmeyi başaramadık. Halbuki kullanıcının verisinin korunması, yanlışlıkla silinmesinin engellenmesi bir numaralı kural olması gerekirken!

İlle de “gerçek multitasking” olması gerekmiyor. Yeter ki “gerçek resuming” yapılabilsin! Mobil cihazlarda aynı anda iki pencere açık olamıyorsa, en azından programalar arası geçişte programlar nerede olduğunuzu tam olarak hatırlasın. Uzun bir liste varsa programda, listenin başına dönmesin. Bir web sayfası açıksa, sayfayı baştan yüklemesin. Bir metin yazıyorsanız, metni silip sizi sinir etmesin. Zor mu? Sanmıyorum, PalmOS bile daha iyi “resuming” yapıyordu günümüzün “akıllı” telefonlarından. Hatta 1998 yılında çıkan Psion 3mx’te bile programdan çıkarken tam olarak nerede kaldıysanız tekrar açtığınızda oradan devam ediyor.

Bu konu çok mu önemli? Evet! Çünkü kullanıcı deneyimini böyle “ufak tefek” şeyler oluşturuyor. Mobil cihazlarda kusursuz bir kullanıcı deneyimi masa başında kullanılan bilgisayarlara göre çok daha önemli. Mobil yazılım geliştiricilerinden ricam: Lütfen kullanıcısına saygı duyan programlar üretin!

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: