Tatile çıkmadan arabanıza bakım yaptırıyorsunuz. Çantalarınızı hazırlıyorsunuz. Ya telefonunuz? Telefonunuz da bir bakıma ihtiyaç duyuyor aslında. Peki nelere dikkat etmeli?
Hafızadaki gereksiz şeyleri ve özel bilgilerinizi temizleyin: Tatile çıkmadan telefonunuzda yeni fotoğraflara yer açmanız önemli. Ancak bir de şu durum var: Ya telefonunuz çalınırsa? Allah korusun. Olabilir ama. Yola çıkmadan mutlaka telefonunuzun tam bir yedeğini alın ve özel dosyalarınızı silin.
Parola koruması ekleyin: Yukarıda bahsettiğim gibi, tatilde telefonunuzun başına bir şey gelme ihtimaline karşı önlem almalısınız. Biliyorum, çoğumuz telefonumuza parola koruması koymak istemiyoruz, çünkü her seferinde parola yazarak açmaya üşeniyoruz. Ama bu çok önemli. Telefonunuza mutlaka parola koruması koyun.
Bileklik takın: Tatilde telefonunuzu suya düşürmek ya da kapkaççılara çaldırmamak için bir bileklik takarak kullanmanızı tavsiye ederim. Bileklik kullanmaya bir kez alıştınız mı vazgeçemeyeceksiniz.
Kılıf kullanın: Bilekliğin aksine, telefonlarımı kılıfla kullanmayı hiç sevmem. Ancak ben pahalı telefonlar kullanmıyorum. Şu anda kullandığım Sony Xperia Sola telefonumu da birkaç kere düşürdüm ve hiçbir zarar görmedi çok şükür. Ancak hassas ve pahalı bir telefonunuz varsa mutlaka bir kılıf almanızı tavsiye ederim. Tatilinizi geçireceğiniz yere bağlı olarak, sadece düşmelere karşı değil, toza, kuma karşı da etkili kılıflar da düşünebilirsiniz.
Yedek batarya ya da Sony CycleEnergy: Eskiden tüm telefonların bataryası değiştirilebilirdi. Ne yazık ki iPhone bunu değiştirdi. Telefon üreticileri bu kötü alışkanlığı çabucak kaptılar. Bu yüzden şarj aletine bağlı yaşamaya başladık nerdeyse. Telefonunuz bataryası değişen nadir cihazlardan ise, bir yedek batarya almanızı tavsiye ederim. Böyle bir seçeneğiniz yoksa, harici bataryaları düşünebilirsiniz. Örneğin daha önce bahsettiğim Sony CycleEnergy telefonunuza bir şarjlık enerji daha sağlayabiliyor. Özellikle de elektrikten, prizden uzağa gidiyorsanız, hayat kurtarıcı olabilir.
Araç şarj aleti alın: Tatile otomobiliniz ile gidiyorsanız mutlaka bir araç şarj aleti almalısınız. Ancak araç şarjınız olsa bile bir yedek batarya ya da harici şarj cihazı tavsiye ederim.
USB kablosu: Tatile gidip de USB kablosunu yanınıza almayı unutmazsınız muhtemelen, ama ben yine de hatırlatayım. Eğer hafıza kartı takılmayan bir telefonunuz varsa hafıza dolduğunda fotoğraflarınızı ve videolarınızı bilgisayara atabilmek için lazım olabilir. Ayrıca artık çoğu telefon USB'den de şarj olduğu için, ekstra önemli.
Büyük bir hafıza kartı alın: Eğer tatil fotoğraflarınızı ve videolarınızı telefonunuzla çekecekseniz, 16 ya da 32 GB kapasiteli, hızlı bir MicroSD kart almanızı öneririm. Özellikle de 1080p Full HD videolar hafızanızı kolayca tüketebilir.
Kart okuyucu alın: Hafıza kartları bir süre sonra dolacak. Peki karttaki fotoğraf ve videoları bilgisayarınıza nasıl aktaracaksınız? Bir kart okuyucu imdada yetişebilir.
Mobil internet paketinizi kontrol edin: Mobil internet paketiniz yoksa geçici bir paket almanızı, varsa kalan kullanım hakkınızı kontrol etmenizi öneririm.
Gideceğiniz yerlere ait bilgileri kaydedin: Mobil internetiniz olsa da, gideceğiniz yerle ilgili bilgileri internet çekmediğinde de erişebileceğiniz şekilde kaydedin. Örneğin yurt dışına gidiyorsanız Türkçe konuşulan en yakın yerlerin bilgisi önemlidir (Bunu bir deftere de not etmenizi öneririm).
Sahibi bilgisi ekleyin: Telefonunuzu bir yerde unuttuğunuzda belki vicdan sahibi biri bulur da size geri vermek isteyebilir diye, telefonunuzun kılıfına, kapağının içine ya da kilit ekranındaki resme, alternatif iletişim bilgilerinizi ekleyin.
Pusula yazılımı kurun: Pusulasız yola çıkılır mı? Ne olur ne olmaz, bence bir pusula yazılımı kurun. Daha önce Tatile çıkmadan telefonunuza yüklemeniz gereken 12 program başlıklı bir yazımda bahsetmiştim.
Led ışık yazılımı kurun: Eğer telefonunuzda zaten yoksa, kameranın led flaşını ışık olarak kullanabileceğiniz ücretsiz yazılımlardan birini kurun.
Google My Tracks kurun: "Şu yol ayrımından sağa mı dönmüştük, yoksa sola mı?" Tatilde sık karşılaşılan problemlerden biri de, gittiğiniz yere yabancıysanız, bir kere gittiğiniz yere bir daha nasıl gideceğinizi bulamamaktır. Google My Tracks ya da benzeri bir yazılımla gittiğiniz yolları harita üzerinde çizgi halinde görebilirsiniz. Google Play'den indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yazı sizin için Mobil Yazılar tarafından yazıldı. Mobil Yazılar %100 orijinal içerik üreten bir blog. Bu yazıyı beğendiyseniz, sağdaki bağlantılardan birine de tıklayarak diğer yazılarıma göz atmanızı rica ederim. Tatil yolunda otomobilinizi dikkatli kullanın. Güneşten korucuyu kreminizi, güneş gözlüğünüzü ve kitabınızı unutmayın. Mobil Yazılar mutlu tatiller diler!
Fotoğraflar: Boudewijn Berends, Capt Kodak, nicadlr. Creative Commons.
Pazartesi, Ağustos 05, 2013
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İlginizi çekebilir:
-
Pocket PC world is flooded by devices with QVGA screens. But what is the difference between VGA and QVGA screens? Word Mobile on the lowe...
-
Yeni bir telefon alınca karşılaşılan önemli problemlerden biri eski telefondaki verilerin yeni telefona aktarılmasıdır. Bu verilerin başında...
-
Sony Xperia telefonunuz açılmıyorsa ya da takıldıysa açma kapama düğmesi ile sesi yükseltme düğmelerine aynı anda 5-10 saniye boyunca basıl...
-
Bir klavyeli telefon sever için Nokia'nın pek çok çeşidi var. Son dönemde satışta olan ve ikinci el olarak bulunabilecek modellerden bi...
-
Nokia C3 , klavyeli, uygun fiyatlı, ama "akıllı" değil. Yani Symbian işletim sistemine sahip değil, bu yüzden "akıllı telefon...
-
720p, 1080p, HD, Full HD nedir, aralarında ne fark vardır? Bu ifadeler çözünürlük belirtir. Farklı yerlerde kullanılabilir: Video çekim çöz...
-
MacBook Air' de bazı tuşlar eksik mi? Mesela Delete tuşu nerede? Ya da Home tuşu, ya da End tuşu? Windows yüklü laptoplardan MacOS yüklü...
-
Calibro Touch Lux, Türk girişimciler tarafından piyasaya sürülen, uygun fiyatlı, aydınlatmalı bir e-kitap okuyucu. Adı üstünde, dokunmatik ...
-
"Genişleme yuvası" terimini mobil dünyada sıkça duyabilirsiniz? İyi ama nedir bu genişleme yuvası? Genişleme yuvası nın İngilizce...
-
Kindle , “İyi ki satın almışım” dediğim nadir cihazlardan. Daha önce Kindle incelemesi yapmış, e-kitapların Türkiye’de nasıl satabileceğin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder