Perşembe, Kasım 13, 2014

Calibro'da PDF dosyalarını görüntülemek

Calibro, Kindle gibi e-ink ekranlı cihazlar kitap okumak için iyiler. Peki PDF dosyalarını gösterme konusunda nasıllar? PDF zor bir format. EPUB ve MOBI gibi e-kitap okuyuculara özel formatların aksine, PDF dosyalarında font değişimi sıkıntılı. Ancak pek çok doküman PDF formatında bulunabiliyor sadece. Peki, e-ink ekranlı cihazlar, özellikle de Calibro Basic ve Calibro Touch Lux, PDF dosyalarının üstesinden gelebiliyor mu? Bu incelemede siz Mobil Yazılar okurları için çeşit çeşit PDF dosyalarını, farklı PDF görüntüleme ayarlarıyla test ediyorum.



Öncelikle, beklentilerimizi doğru ayarlayalım:
  1. Önceliğiniz PDF'lerin mükemmel görünmesi ise, bir tablet alın: E-ink cihazlar PDF görüntülemek üzere tasarlanmamışlar. Özellikle de 6 inç gibi standart (yani küçük) ekran boyutlarına sahip olanlarda PDF görüntülemek bir "ekstra" özellik. Her türlü PDF dosyası mükemmel görünsün, ekstra işlemler yapayım vs diyorsanız, bir tablet alın.
  2. Önceliğiniz PDF'lerin gözünüzü az yorarak okunması ise, e-ink ekranlı cihazları düşünebilirsiniz: Tabletler PDF görüntülemekte e-ink ekranlı cihazlardan daha iyi dedik. Ama e-ink ekranlı cihazların da birkaç avantajı var elbette. Gözü az yoran, güneş ışığında okunabilen, pil ömrü uzun ama PDF'leri de -biraz zahmetli de olsa- gösterebilen bir cihaz arıyorsanız, Calibro'ya ve benzeri cihazlara bir bakın.
  3. E-ink cihazlarda PDF okumak zahmetli: Çeşit çeşit PDF dosyası var. Her PDF dosyasının kendine göre sıkıntısı var. Her birine kendine göre ayar yapmak gerekiyor.
  4. E-ink ekranlı cihazlar taranmış görüntüler için çok uygun değil: Taranmış kitaplar için tablet kullanmak daha uygun olacaktır.
  5. PDF'ler yavaş çalışır: Tamam, Kindle ya da benzeri cihazlarda performans daha iyi olabilir. Ama yine de bir tablet performansı alamazsınız. Calibro'da ise sayfa çevirme hızı, açılan sayfanın grafik yoğunluğuna bağlı olarak değişiyor. Bol bol beklemeye hazır olmalısınız.
  6. Yazıcı da bir seçenek: Ara sıra iki-üç PDF dosyasına bakacaksanız, e-ink ile hiç uğraşmayıp, makaleleri yazıcınızdan çıkartarak da okuyabilirsiniz. Kağıdın e-kitap okuyuculara göre bir avantajı, zeminin daha beyaz olması, dolayısıyla kontrastın çok daha yüksek olması. Tabi okumak istediğiniz şeyler yüzlerce sayfa ediyorsa, yazıcıyı kullanmak çok iyi bir fikir olmayabilir.

Solda, bir lazer yazıcıdan "ikisi bir sayfaya" ayarında alınmış PDF çıktısı. Sağda aynı PDF'in Calibro'daki görünüşü (zoom ayarından sonra).



Calibro'da PDF ayarları

Calibro'yu PDF okumaya elverişli yapan şey, menüdeki "Mod" başlığı altında listelenen seçenekleri.
  • Sayfanın tamamı: Adı üstünde, sayfanın tamamını gösteriyor, ama bu seçenek en az kullanacağınız seçenek. 
  • Genişliğe sığdır: Sayfanın biraz daha yakın görünmesini sağlıyor.
  • Kenar kırpma: Otomatik kenar kırpma ayarı sayfanın kenarlarındaki beyaz boşlukları yok ederek sayfanın daha yakın görünmesini sağlıyor. En çok kullanacağınız seçenek bu olacaktır.
  • Sütunlar: İki ya da daha fazla sütunlu sayfalarda çok işe yarıyor.
  • Yeniden akış: PDF içindeki metni çıkartıp normal metinler gibi (EPUB gibi) göstermeye çalışıyor. Şahsen pek beğenmiyorum ama son çare olarak denenebilir.
  • Yakınlaştır: İstediğiniz zoom ayarını yapabilmenizi sağlıyor.
Bunlara ek olarak, yine menüde "Döndür" seçeneği var. Pek çok PDF dokümanında sayfayı yan çevirmek çok daha iyi sonuç veriyor.


Farklı düzenlerdeki PDF dosyaları için ayar tavsiyelerim:

PDF formatında kitap

PDF formatlı kitaplarda, kitap sayfası çok büyük değilse sadece kenar kırpma modunu kullanmanız yeterli olabilir. Böylece gereksiz beyaz alanlar gösterilmemiş olur. Ancak çoğu kitapta ekranı yan çevirmeniz gerekebilir.

PDF formatında ders kitabı

Ders kitaplarında sayfa boyutu büyük olur, metnin etrafında bolca beyaz alan bulunabilir. Bu tarz kitaplar için en iyi seçenek, ekranı yan çevirme + kenar kırpma.



Yakından bakarsak:



Yan çevirdiğimizde:




Tek sütunlu makale

Tek sütunlu makaleler, sayfa boyutları genellikle bir dergi sayfası kadar olduğu için, Calibro gibi 6 inç ekranlı cihazlara büyük geliyorlar. Bu tarz kitaplar için iki seçenek var: Ekranı yan çevirme + kenar kırpma ya da yeniden akış. Yeniden akış seçeneği bazı PDF'lerde iyi çalışmıyor, bunu da hatırlatalım.



Kenar kırpmadan sonra:



İki sütunlu makale

Calibro'nun iki ya da daha fazla sütunlu makaleler için güzel bir özelliği var. Sütun sayısını seçiyorsunuz ve Calibro makaleyi size bölüm bölüm gösteriyor. Sayfa çevirir gibi bölümler arasında gezebiliyorsunuz.



Sütun modunda:



Ekranı yan çevirince:



Üç sütunlu makale

Yukarıda bahsettiğim şekilde üç sütunlu makaleler de okunabilir. Ancak bu durumda yazıların çok büyük olduğunu belirtmeliyim. Bunun yerine ekranı yan çevirerek okumayı da seçebilirsiniz.

Taranmış görüntülerden oluşan PDF

Bu tür PDF'ler daha yavaş yükleniyor ve zemin tam olarak beyazlaştırılmadıysa okumak zor oluyor. Bu tür PDF'ler için tablet kullanmak daha mantıklı.

Sonuç

Eğer arada sırada birkaç PDF dosyasına bakacaksanız, onlar da iyi gözüksün ve hızlı açılsın istiyorsanız, tablet alın. Eğer çok okumanız gerekiyorsa, tablet ekranları gözünüzü yoruyorsa, biraz da zahmete katlanmaya razıysanız, e-ink ekranlı bir cihazı düşünebilirsiniz.

İlgili linkler
Calibro Basic incelemesi
Calibro Touch Lux incelemesi
Calibro Basic ve Touch Lux'ün karşılaştırması
Calibro Basic ipuçları
E-kitaplarla ilgili yazdığım her şey

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: