Çarşamba, Mart 28, 2007

Eski -ikinci el- bir PDA satın almak

İkinci el bir PDA ya da akıllı telefon almaya karar verdiniz. Hele son gördüğünüz klavyeli PDA, biraz eski olsa da çok güzel görünüyor. Almalı mısınız?

Almadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler var.
  • Eski PDA'lara yazılım bulmak zor olabilir. Önce almayı düşündüğünüz modele uygun yazılımlar var mı, ne kadar var, araştırın.
  • Eski PDA'larla ilgili destek bulmak zor olabilir. Bu model ile ilgili forumlar ya da başka topluluklar var mı, araştırın.
  • Eski PDA'ların "eski" olduğunu unutmayın. Bu model Windows XP ya da Vista ile sorunsuz çalışıyor mu? Bu model bilgisayara nasıl bağlanıyor? Sizin bilgisayarınızda uygun bağlantı noktaları var mı? Laptop'unuzun kızılötesi (IrDA) portu ile bağlantı kurmayı düşünüyorsanız, iki cihazın da aynı standartları desteklediğinden emin misiniz?
  • Alacağınız PDA'nın masaüstü yazılımı kullandığınız işletim sistemi ile uyumlu mu?
  • Alacağınız PDA ile ilgili forumları ve siteleri araştırın. En son mesaj tarihlerine bakın. Son yazılan sorunlar, çözülebilmiş mi? Örneğin Windows Vista ile sorun yaşan var mı, varsa çözebilmiş mi?
  • Alacağınız PDA'nın genişleme yuvaları tarihi geçmiş standartları mı destekliyor? Bu PDA için hafıza kartı bulabilecek misiniz? Örneğin CF kart desteği varsa, CF Type II kartları destekliyor mu? Kaç megabyte'a kadar kart takılabiliyor? SD kart yuvası varsa, kaç GB'lık kartları destekliyor?
  • Alacağınız PDA'da daha önce ne gibi teknik sorunlar görülmüş, ve bu sorunlar nasıl çözülmüş? Örneğin bir süre sonra ekranı bozuluyor olabilir. Bu sorunu diğer kullanıcılar nasıl çözmüş?
  • Özelliklere ve sorunlara dikkat edin. Pili bugün itibari ile ne kadar dayanıyor? Ekranı renkli mi, siyah beyaz mı? Kaç renk? Çözünürlüğü nasıl? Ölü ya da soluk piksel var mı? Dokunmatik ekranda hassaslık kaybı var mı? Klavyesi varsa tüm tuşlar sorunsuz çalışıyor mu? Yanında kalemcik (stylus) geliyor mu, yoksa kayıp mı? Pilini şarj etmek için adaptörü geliyor mu?
  • En büyük sorunlardan biri: Türkçe desteği var mı? Türkçeleştirme nasıl yapılıyor? Ayrı bir ücret ödeyip satın almak mı gerekiyor?
  • Eski PDA'larda kalıcı hafıza sistemi olmadığını unutmayın. Pilini değiştirirken, ya da şarjlı pile sahipse pili bittiğinde, eğer "backup battery" denilen yedek pili de bittiyse, içindeki tüm veriler silinir.
  • Eğer bu PDA'nın bilgisayarınız üzerinde çalışabilen bir emülatörü var ise, yükleyip yazılımını test edin.
  • İnternet üzerinden satın alacaksanız size PDA'yı satacak kişiden mutlaka satın alacağınız ürünün kaliteli (büyük ve net) fotoğraflarını isteyin. Sağından solundan çeksin, beraberinde yollayacağı aksesuarları çeksin. Ürün çalışırken çeksin. Dikkat edin size başkasının çektiği fotoğrafarı göndermesin, kendisi çeksin.
  • Alacağınız PDA yıllar önce PC Magazine dergisinde denildiğini gibi "Palto cebine sığar" türden mi? Kaç gram, eni boyu kaç? Bu PDA yı cebinize atıp çıkabilir misiniz? Ya da el çantanıza koyduğunuzda çantanız 1,5 kilo ağırlaşacak mı?
Bu PDA'yı ne amaçla kullanmayı düşünüyorsunuz?
  • Müzik ve video için ise, bu işler için yeterli işlem gücüne sahip mi? Takılmalar oluyor mu? Müzik ve video dosyaları için yeterli kapasite var mı, ya da kapasitesi bugün bulabileceğiniz bir hafıza kartı ile arttırılabiliyor mu?
  • Ofis işleri için kullanırım diyorsanız, şu an kullanıdığınız ofis programı ile uyumlu olduğuna emin misiniz? Dosyaları PC'de açmak için bir çevirici gerekiyor mu? Bugün kullandığımız ofis programlarındaki temel işlemlerin eski PDA'lar için karmaşık işlemler olabileceğini unutmayın.
  • İnternet için ya da doküman okumak için ise, içindeki web tarayıcı ya da doküman görüntüleyici yazılımların günümüz dokümanlarını açabildiğinden emin olun. Örneğin eski bir web tarayıcısı için bugünün web siteleri anlaşılmaz olabilir.
  • Web sayfalarını çevrimdışı (offline) olarak görüntülemek istemiyor musunuz? Peki alacağınız PDA internete nasıl bağlanıyor? Kızılötesi modem ile internete bağlanmayı unutun. Mobil Yazılar olarak tavsiyemiz internete bağlanmak için WiFi özellikli modern bir PDA almanız yönünde.
  • Oyun için ise, bir hamle yaptıktan sonra çay molası vermenizi gerektirmeyecek güce sahip olduğundan emin olun. Eski bir PDA'dan çok fazla oyun keyfi beklemeyin.
Bir PDA en azından nasıl olmalı?
  • Taşınabilir olmalı, çünkü olmazsa yanınıza almaya üşenir, ve bir süre sonra hiç almamaya başlarsınız.
  • Bol yazılım çeşidi olmalı, çünkü bilgisayarlar yazılımlar sayesinde vardır. Yazılım yoksa, o platform ölmüş demektir.
  • İnternete bağlanabilmeli, çünkü internetsiz bir bilgisayar yarım bir bilgisayardır. Hiç değilse güncel internet sayfalarını offline olarak görüntüleyebilecek kapasitede olmalı!
  • Genişleme yuvası olmalı, çünkü kapasitesi dolduğunda yapabilecekleriniz de bitecektir. Tabi bulunabilir türde kartları desteklemeli. Örneğin Handspring cep bilgisayarınızın Springboard genişleme yuvası bugün bir işe yarar mı? Yaramaz.
Ayrıca bugün multimedyanın ve internetin ne kadar önemli olduğunu düşünün. Yoksa alacağınız eski PDA'dan kısa bir süre sonra sıkılacak mısınız?

Bu noktaları ve ihtiyacınızı dikkate alarak seçiminizi yapın. Uygun fiyata alacağınız ikinci el bir Palm Zire 71 ya da Palm T|E'den güzel bir müzik/video oynatıcı elde edebilirsiniz. Ya da daha eski bir PDA, eğer uygun yazılım bulabiliyorsanız, güzel bir sözlük olabilir.

Yazmayı unuttuğum bir nokta varsa lütfen yorum olarak belirtin.

Güncelleme [Ağustos 2007]

Gittigidiyor'dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta, "iade kabul edilmeyecektir" diyenler. Gittigidiyor'a sordum:
Birçok ürün açıklamasında satıcıların "iadesi yoktur", "iade kabul edilmeyecektir" vs yazdıklarını görüyorum. Sorunlu ürünü iade edebilmek, Gittigidiyor'un Güvenli Ticaret Döngüsü'nün önemli bir parçası değil mi? Bu satıcılar iade kabul etmeyerek bu döngüyü zedelemiyor mu?
Bana verilen cevap da şöyle oldu:
Satıcıların ürün açıklamalarında belirttiği, "ürün iade alınmayacaktır" vb. ibarelerin, GittiGidiyor üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde bir geçerliliği bulunmamaktadır. Ancak, belirli ürünler ve şartlar için bu kural geçerliliğini yitirebilir (iç çamaşırı, yazılım satışı vb).

Bu durumda bizimle ve ürün satıcısıyla irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Bilginize!

Yazının devamı >>

5 yorum:

Adsız dedi ki...

yorumunuz için teşekkürler. çok bilgilendirici.

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler benimde kafam baya karışıktı pda için. bilgilerin için tşkrler.

z dedi ki...

Rica ederim, beğendiğinize sevindim :)

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim.tam da 2. el bi pda alacaktım. bilgilendirici oldu bu yazı. sağolun. peki ben şunu sormak istiyorum. bilgisayardaki gibi daha iyi bir işletim sistemi kurulması için özellikler tamam fakat işletim sistemleri cihaza özel mi? yani hp 6815 almayı dusunuyorum. fakat içindeki windows 5.. simdi 6 kusuru cıktı.. onu kuramaz mıyım?

z dedi ki...

Merhaba delvirina,

Mobil cihazlar ne yazık ki normal bilgisayarlardan daha farklı, istediğimiz işletim sistemini kuramıyoruz. Özellikle Windows Mobile (Pocket PC) türü cihazlar bu konuda daha da kötü, üretici firma elinizdeki modele güncelleme çıkarmadıysa işletim sistemini yükseltmeniz zor (ve yasadışı).

Buna ek olarak, Windows Mobile 5 işletim sistemini destekleyen yazılımların sayısının giderek azaltığını da belirtmek isterim.

Yorumunuz için teşekkürler.

İlginizi çekebilir: