Cuma, Ağustos 03, 2007

Mobil cihazlar... Ah bir de pilleri bitmese!

Bazen çok güzel özelliklerde mobil cihazlar çıkar. Ama pil ömürleri biraz kötüdür. "Bu özellikler, bu fiyata... pili de her gün şarj ederim canım!" diye düşünerek alırsınız. Sonra ne mi olur? Benim gibi buna çok pişman olursunuz!

Bir kere, normal kullanım sonrası her akşam şarj etmeyi gerektirecek bir alet, biraz yoğun kullandığınızda gün içinde pes edecektir. Yanınızda sürekli bir şarj aleti taşımak ister misiniz? Ben denedim ve hiç hoş olmuyor.

İkincisi, böyle bir aletin hiç beklenmedik problemleri olacaktır. Hadi beraber bir senaryo yazalım. Gün içinde çeşitli notlar aldınız, cihazı cebinize attınız, akşam da alete hiç bakmadınız. Ertesi sabah alarmı çalmadığı için geç kalkmanıza sebep olan PDA'nız açma girişimlerinize karşı sessiz kalma hakkını kullanıyor. Ne oldu acaba?

Anlatayım. Siz notları alıp kapattıktan sonra, cihaz bir şekilde kilitlendi. Ne bileyim belki alarm çaldırmaya çalışırken yüreğine indi de kitlendi, belki başka bir yazılımsal problem oldu, ama sonuçta cihaz kitlendi. Kitlenince de otomatik kapanma devreye giremedi, ve cihaz saatlerce çalıştı. Tabi burada pil ömrü zayıf bir PDA'dan bahsediyorsak, bu "saatler" sadece 2-3 saat olabilir. Bir süre sonra cihazın pili bitti. Hem de ne bitiş, köküne kadar bitti! Kalıcı hafıza sistemine sahip olmayan cihazlar belli bir miktar pili verileri korumak için saklarlar. Ama yazılım hatası ya bu, cihaz kitlenince o koruma da devreye girmedi, ve pil köküne kadar tükendi!

Cihazı şarj edip tekrar açınca size "Hello, stranger!" diyerekten pil bitince içindeki tüm verilerin silindiğini, yani hard-reset yapmış gibi bir hale geldiğini bildirdi. Ama sizin yedekleme programınız vardı! Hemen programı çalıştırdınız ve verilerinizi kurtardınız... mı? O da ne? DÜN ALDIĞINIZ NOTLAR YOK! Nasıl olur?

Şöyle ki, cihaz kitlenince sizin o 20 dolara aldığınız back-up programı da her gün yedekleme yaptığı saatte devreye giremedi tabi. Geçmiş olsun, siz o notların üzerine bir bardak su için en iyisi. Artık onları geri getirmenin hiçbir yolu yok.

Alınacak dersler:
  1. Pil ömrü az olan bir cihaz satın alma.
  2. Kalıcı hafıza sistemine sahip olmayan bir cihaz satın alma.
Bunun yaşanmış bir hikaye olduğunu da belirteyim ki, dersimizi daha iyi alalım!

Pil ömrü kısa olan öyle cihazlar var ki, gece alarmı çalarken pili bitebiliyor. Hele de önceki gece günlük şarj seansına sokmadıysanız. Alarmı çalarken pili bitip kapandığı için sizi uyandıramayan bir PDA-Kişisel Dijital Asistan. Çok saçma, öyle değil mi?

Bir diğer konu da pili değiştirilemeyen cihazlar. Hani, değiştirebilir olanları çok mu değiştiriyoruz, orası tartışılır, ama PDA'nızın uzun süre sizlerle olmasını istiyorsanız pili değiştirilebilen bir PDA almalısınız, elbette bir de yedek pil. Tabi şunu da belirtelim. Kimi cihazlar var, pil ömrü kısa olduğu için yanında yedek pil geliyor. Kanmayınız efendim. Yedek pili şarj etmekle uğraşmak da o kadar hoş bir şey değil. Hele de cradle'da pili şarj etmek için ek bir yuva yoksa.

Ne o, sizin PDA cradle'sız mı geldi? Olabilir. Şimdi fiyatları düşürmek için yeni moda bu. Cradle'sız PDA'lar. İlk başta öyle kötü bir fikir gibi gelmemiş olabilir ama inanın bana, berbat birşey. Cradle olmayınca hem şarj etmek zorlaşıyor, hem de senkronizasyon sıklığı düşüyor. PDA'nın masanın üzerinde çirkin bir şekilde durması, masanın kenarından düşme tehlikesi geçirmesi vesaire de cabası.

Kısacası alacağınız PDA'ya ya da telefona bebek bakıcılığı yapmak zorunda kalmayın. Pil ömrü iyi olan bir alet alın. İkide bir kitlenmeyen bir PDA alın. Çabuk karar vermeyin, iyi araştırın!

Özetle:
  • Özelliklerin cazibesine kapılıp pili gün içinde biten bir cihaz almayın.
  • Kalıcı hafıza sistemine sahip olmayan cihazlardan uzak durun. *
  • Pili değiştirilemeyen cihazlara şüphe ile yaklaşın.
  • Kutusundan cradle'ı çıkmayan cihazları almadan önce iki kere düşünün.
* Kalıcı hafıza sistemine sahip olan bazı PDA'lar: Windows Mobile 5.0 ve üstü işletim sistemine sahip olan cihazlar. Palm cephesinde ise: Treo 650 ve üstü, T5, TX, TE2, Z22, LifeDrive. Almak istediğiniz Palm burada yoksa özellik listesinde NVFS yazmasına dikkat edin. Ben Mobil Yazılar'da NVFS yerine "kalıcı hafıza" demeyi tercih ediyorum.

Yazının devamı »

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: