Perşembe, Eylül 06, 2007

iPod Touch

Ben Macy Gray'i görmekten bıktım, onlar her yere onu koymaktan bıkmadılar.
Apple iPod Touch, kısaca söylemek gerekirse, iPhone'un telefonsuz hali. 8 ve 16 GB'lık modelleri var. Bir müzik/video cihazından fazlası, çünkü WiFi özelliği var ve Safari ile internete girebiliyor, YouTube videolarını izleyebiliyorsunuz.

Apple'dan bahsediyoruz. Apple'ı pazarlama konusunda çok başarılı bulduğumu söylemiştim. Ürünleri rakiplerinden 10 kat daha az özelliğe sahip olsa bile insanlara ürettiklerini satmayı başarıyorlar. Ben iPod Touch'ı da böyle bir hamle olarak görüyorum. iPod Touch'a baktığınızda, iPhone'dan çok daha az özelliği olduğunu görüyorsunuz. Hatta birkaç programı çıkartmışlar. WiFi özelliği olmasına rağmen e-posta programı yok. Aslında, cihaza bolca müzik ve video atacağınızı düşünürsek, 16 GB'da çok fazla bir alan değil.

Peki ne diye böyle bir ürün çıkardılar? Dedik ya, pazarlama hamlesi! Apple iPod Touch'ı henüz iPhone'u götüremediği her yere götürecek. Amerika'da iPhone'u AT&T ile anlaşmalı satıyor biliyorsunuz. Zaman zaman iPhone'un nerede kiminle anlaşmalı satılacağına dair söylentiler geliyor. Bildiğim kadarıyla teknoloji firmaları operatörlerle uğraşmaktan pek hoşlanmıyor. Yani ne olacak? Apple hiç kimse ile uğraşmadan her yerde rahat rahat satacak iPod Touch'ı.

İyi de, iPhone almak varken insanlar neden iPod Touch alsınlar? Eğer iPhone'un gelmesine daha çok zaman varsa neden almasınlar ki? Hele de "marka" almayı sevenler için? Hem bence bu Apple için "daha fazla satış" anlamına gelecek. iPod Touch'ı satın almış olsa bile bazı insanlar ülkelerinde iPhone satılmaya başlayınca ona geçecekler.

iPod Touch ile iPhone arasında fazla fiyat farkı yok diyenlere de iPhone'un AT&T ile anlaşmalı satıldığını, böyle cihazların unlocked versiyonlarının daha pahalıya satıldığını hatırlatayım.

Bu arada, tahmin edebileceğiniz gibi iPhone ile iPod Touch aynı altyapıya sahip; yani muhtemelen iPhone için yazılan yazılımlar Touch'da da çalışacak. Zaten eksik uygulamaları iPhone'dan Touch'a aktarma çalışmaları şimdiden başlamış. (Aslında bu da bizi başka bir noktaya getiriyor: Sizce de Apple PDA işine geri dönmüş gibi durmaya başlamadı mı? Bir süre sonra bu yönde yeni adımlar atarlarsa şaşırmayın!)

Güncelleme: iPod Touch/iPhone programlarına ulaşmak için buraya, oyunlara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: