Cumartesi, Ekim 06, 2007

VGA ekranlarla QVGA ekranlar arasında ne fark vardır?

Pocket PC dünyasını eski moda QVGA ekranlar işgal etmiş durumda. Az sayıda da VGA ekranlı Pocket PC var. Peki ikisinin arasındaki fark nedir? VGA ekranlar gerçekten işe yarar şeyler mi, yoksa abartılıyor mu? Sizin için bol resimli bir test yaptım.

Word Mobile'da zoom ayarını en düşük seviyeye getirdiğinizde, QVGA ekrandaki yazı okunamaz hale gelirken VGA ekrandaki yazı mükemmel bir şekilde görüntüleniyor:




Google Maps programında VGA ekran daha geniş bir alanı gösterebiliyor:





Pocket Internet Explorer high-res modunda sayfanın daha büyük birbölümünü gösterebiliyor:





Aynı resmin daha büyük bir alanı görüntülenebiliyor:



En küçük font ayarı QVGA ekranlarda görüntülenemiyor. VGA ekranlarda ise sorunsuzca görüntüleniyor.





Diyelim ki Pocket PC'niz ile nereye gitseniz yanınızda taşımak, her yerde okuyabilmek istediğiniz bir kitabınızı taradınız. QVGA ekran ile sonuç ne yazık ki hüsran. VGA ekran ise neredeyse kağıt kalitesinde sonuç veriyor. Farkı daha iyi farkedebilmek için resme tıklayıp büyük halini görmenizi öneririm.



Bu arada, aklınıza gelebilecek bir soruya da cevap vereyim. Diyebilirsiniz ki, "minicik minicik yazılar, gösterebiliyor olsa bile okunabilir olmaz ki!" Aslına bakarsanız okunuyor! Belki yolda giderken falan göremezsiniz ama birşeyler okumak için bir yere oturduğunuzda görmekte sorun çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle de Dell Axim gibi ekranı büyükçe bir cihaz ile (küçük ekranlı telefonlarda en küçük font okunabilir olmayabilir). Zaten göremezseniz büyük font ayarı da elinizin altında!

Güncelleme:
Bir web sitesine girdiniz. Sitede bazı diagramlar var. QVGA ekranda nasıl, VGA ekranda nasıl gözükecekler? İşte fark:


Görüldüğü üzere QVGA ekranda diagram okunamıyor bile.

Karşılaştırmaya bir de Palm Zire 72 eklersek:



Kullandığım cihaz Axim x50v. HP hx2490'a göre yavaş ve pil ömrü de kötü. Ama bu demek değil ki her VGA cihaz yavaş ve düşük pil ömürlü olacak. Siz yine de satış görevlisini zorlayın, almak istediğiniz cihazı test edin. İpucu: Bazen çalışmıyormuş gibi görünsün diye cihazların pillerini çıkartıp saklıyorlar.


Yazının devamı »

3 yorum:

Adsız dedi ki...

abi bi ton fayda gösterip sonunda eksileri sadece ingilizce bilenlere anlatmışsın. ne anladık bu işten :S

z dedi ki...

Faydalar hakikatten bi ton da o yüzden :) ve yazdığım olumsuzluklar da muhtemelen benim eski Axim'ime özgü. Ayrıca ingilizcesini yazıma yabancı sitelerden link verildiği için ekledim. Türkçesine de eklemeler yapıp konuyu iyice karıştırmak istemedim doğrusu.

Belki de ingilizcesini ayrı bir yazı haline getirsem daha iyi olacak.

Haklı eleştirinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

rica ederim.

bu arada taze bir htc touch kullanıcısı olarak 320x240 çözünürlük idare ediyor beni. ama vga'ya da hayır demezdim tabi :)

İlginizi çekebilir: