Cumartesi, Mart 08, 2008

Apple, Palm'ın izinde...

Palm Inc.'de birileri kafasını duvarlara vuruyor olmalı. Apple resmen "Zen of Palm"ı çaldı ve başarılı bir şekilde kullanıyor.

Önce değiştirilebilir pil yok dediler. Palm'ın ürettiği şarj edilebilir pili olan hiçbir palmda olmasada, Treo'larda bile vardı bu özellik. Sonra hafıza genişletilemiyor dediler. Palm TX'de bile vardı bu özellik. Sonra ses kaydı yapamıyor dediler. Tungsten T3'de bile vardı bu özellik. Sonra video çekemiyor dediler. Biliyor musunuz, Zire 72'de bile vardı bu özellik! Sonra yazılım yüklenemiyor dediler. Yazılım yükleme bütün palmlarda bulunan bir özellikti.

Şimdi diyorlar ki, iPhone üzerinde aynı anda iki yazılım çalışamaz! Biri açıldığı zaman, diğerinin kapanması gerekir. Buna alternatifler olamaz mı? Olur, örneğin müzik yazılımı. Ama SDK ile geliştirilmiş resmi iPhone yazılımları arka planda çalışamaz. iPhone'un stabilitesine zarar gelmesini istemiyoruz!

Ah Palm ah. Tek yapman gereken birkaç iyileştirme, biraz daha kaliteli malzeme kullanmak, heyecan verici -pazarlama amaçlı- birkaç özellik eklemek, ve kullanıcılarını dinlemekti. Örneğin MicroDrive'ına ek olarak doğru dürüst flash belleği olan bir LifeDrive geliştirmenin önündeki engel neydi merak ediyorum. Hadi TX'e mikrofon koymama nedenin LifeDrive ile farklılaştırmak, ürünlerin kendi arasında rekabet etmesini engellemekti diyelim. Peki TX şeklinde bir telefon niye çıkarmadın? Şu anda TX şeklinde, TX ile aynı çözünürlükte ve herkes tarafından "çok yüksek çözünürlükte" olarak tanımlanan bir ekrana sahip, Jailbreak olmadan aynı anda iki program çalıştıramayan ve değiştirilemeyen pil gibi benzer sınırlamalara sahip bir ürün var piyasada, adı da iPhone!

Ah Palm ah. Tamam geleneksel PDA satışları düşüyordu, ama sen yeni bir PDA çıkarmayarak Palm ekonomisini de öldürdün! Bazı yazılım firmaları kapandı, pek çokları ise güncellemeleri kestiler. PalmGear bile kapandı yahu! Peki, düşen geleneksel PDA satışları arasında adı iPod olan ama kendisi bir PDA olan iPod Touch nerede acaba?

Apple senin muhteşem kullanım kolaylığını aldı ve modernleştirdi. Senin çözüm yaklaşımını (kağıt ajanda yerine geçecek dijital yardımcı) aldı ve modern problemlere (internet, müzik) uyguladı. Sen de öyle bakakaldın. İnşallah Apple seni kendine getirir!

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Palm TX kullanıcısıydım ergen dönemlerimin sonlarına tekabül ediyor. Ama ben o cihazı kullanırken aldığım hazzı ne Windows mobile'da ne symbian'da aldım. Hey gidi günler. Emulatör yükleyip duke nukem, doom, hexen oyunlarını oynardım:) Little John diye de bi Emulator vardı şimdi hatırladım. Sözün özü çok doğru bir noktaya parmak basmışsın. Çoğu kişi bilmez belki palm'ı ama sevenleri de yok değildi:) şimdilerde varsa yoksa Samsung,iPhone.

z dedi ki...

Merhaba. 2008'de yazdığım bu yazıya yıllar sonra böyle güzel bir yorum almak hoş bir süpriz oldu. Teşekkür ederim.

Yeni nesil Palm'ı bilmez, akıllı mobil cihazların atasını iPhone sanıyorlar. Ancak ben Palm dönemlerini hâlâ özlüyorum. Palm'ın Windows Mobile'dan ve Symbian'dan farkı, gerçekten iyi düşünülmüş, keyifli bir arabirime sahip olmasıydı. Bugün hâlâ Palm'dan alınacak dersler var, nitekim Palm'ın çok da uzun sürmeyen, ancak aynı anlayış üzerine bina edilen WebOS işletim sistemindeki bazı özelliklerin iOS ve Android tarafından kopyalandığını biliyoruz.

Palm'ı batıran, yanlış kararlar alması oldu. Kendini piyasanın sarsılmaz bir oyuncusu olarak gördü, bunun hep böyle gideceğini sandı. Kullanıcısını ve ekosistemini düşünerek adım atmak yerine, biraz daha kâr sıkıştırmaya odaklandı. Yukarıdaki yazıda zamanında bahsetmiş olduğum şeylerin üstüne, bir de HP'ye satılma hatası gelince Palm markası bitti. Gerçekten içim acıyor bu markanın bitmesinden dolayı. HP o dönemde CEO -ve CEO ile birlikte karar- değiştirip duran bir firma idi, Palm'ı bir tablet çıkarmaya zorladı, tabletin raflarda kısa süre bile kalmasına bile izin vermeden piyasadan çekti, Palm'ı yok etti.

Merak ediyoum, Palm'ın kurucuları "bebeklerinin" bu hâle getirilmesi hakkında ne düşünüyordur.

Adsız dedi ki...

Hala hayattalar mı Palm'ın kurucuları bilmiyorum ama bu blogun hala hayatta olmasından ötürü mutluyum. Yanlış hatırlamıyorsam sene 2007-2008 den beri zaman zaman açar okurum yazılarını.2008 senesinde blog takibim daha sık idi çünkü palm üzerine bu denli konuşulan başka bir yerli blog yok idi ve o dönemler sıkı bir palm tx kullanıcısıydım. Palm ve pda devri öncesi de databank dönemi vardı onlar da ilgimi çekerdi ama databank'lara çok hakim değilim:) Şu sıralar mobil olarak Android ve ios kullanmaktayım bir çok kullanıcı gibi. İos'la ilk karşılaştığımda aklıma ilk gelen şey palm oldu. Arayüz olayı, gömülü batarya, galeri ekranı, iTunes( palmda da pocket tunes vardı-iTunes gibi indirme servisi olmasa da ). Yani sanki palm devamı, bir değişik kopyası gibi hissettirdi ios.


Yine yakın bir zamanda arkadaş ortamında teknoloji üzerine hoş sohbetler yaparken palm konusunu açtım ve palmı hortlatmış oldum bu vesileyle. Yine aynı olaydan ötürü mobil yazılar blogunun palm köşelerinde yeniden gezinir oldum. Yazılarınız çok kıymetli. Kimisinin ortak anıları kimisinin el feneri olmuştur bu yazılar. Orijinalitesini kaybetmemesi ve de devamının gelmesi dileğiyle.

z dedi ki...

Merhaba. Güzel yorumlarınız için gerçekten teşekkür ederim. Mobil Yazılar'a başlayalı 10 seneden fazla oldu. Ben yazmaya başladığımda mobil teknoloji üzerine yazan çok az kişi vardı, şimdi herkes yazıyor. Yazdım, yazdım, yazdım... Sonunda yoruldum. Çoğunlukla içimden geldiği için yazdım zaten, ama yine de bunca çabaya değdi mi bilmiyorum. Zira sizin bu güzel yorumlarınız gibi pek fazla geri dönüş almadım. Hatta geçenlerde bir blog yazarı "Türkiye'nin en eski blogları" listesi yapmış. 2005'ten beri var olan Mobil Yazılar listeye giremiyor. Kendisine yazıp "ben de varım" dediğim halde! Biliyorum, biliyorum, bir kişinin kişisel bir listesi, ama blog yazmayı iyice sorgulamama sebep oldu. Elimde incelemesi yazılacak bir sürü cihaz var, hatta bazılarını da yazıp bitirdim. Öylece duruyor yazılar. İçimden gelmedi göndermek.

"Yazılarınız çok kıymetli. Kimisinin ortak anıları kimisinin el feneri olmuştur bu yazılar. Orijinalitesini kaybetmemesi ve de devamının gelmesi dileğiyle."

Teşekkür ederim!

İlginizi çekebilir: