Pazar, Mayıs 31, 2009

Eksik parça nedir?

Bir mobil cihaz düşünün. 800x480 WVGA ekranı fotoğrafları mükemmel netlikte görebilmenizi sağlıyor. WiFi'si ve Bluetooth'u var. 128 MB RAM'i, 256 MB ROM'u var. Genişleme yuvası standart SDHC, hem de iki tane. 3,5 mm kulaklık çıkışı istediğiniz kulaklıkla müzik dinleyebilmenizi sağlıyor. Ön yüzündeki çift hoparlörleri pek çok mobil cihazın yoksun olduğu ses kalitesini sağlıyor. Web kamerası görüntülü video konferans olanağı veriyor. Web tarayıcısı Flash destekli, kes-kopyala-yapıştır özelliği var, Skype desteği var, işletim sistemi açık kaynaklı.

Bugün, hatta birkaç yıl öncesinde piyasada olan pek çok mobil cihaz için geçerli olabilicek özellikler bunlar. Kağıt üzerinde herşey süper. Ama kağıda yazılamayan bir şey eksik oluyor genellikle: UX Design, yani kullanıcı deneyimi tasarımı.

Windows Mobile'da da, başka mobil platformlarda da donanımsal olarak çok az sorun var, asıl sorun yazılımda ve yazılımların tasarımında. İyi bir kullanıcı deneyimi ortaya koyamayan cihazlar, onca güzel özelliklerine rağmen bir çekmecenin içinde kalmaya mahkum oluyorlar. Dışarı çıkarken "Bunu mu alsam, bunu mu?" dediğinizde, daha kötü donanımsal özellikleri de olsa daha kullanışlı olanı tercih edersiniz.

Eskiden olsa, eksik olan şey yazılım+kullanıcı deneyimi tasarımı derdim. Ama yazılımın da "özellik için özellik" batağına çok kolay saplandığını gördüm. Ayrıca bir mobil cihazda kullanıcı için gerekli tüm yazılımların bulunması da kullanıcı deneyimi tasarımı başlığı altında değerlendirilebilir gibi geliyor bana.

İşin acı tarafı, güçlü donanımın zayıf yazılımlara mahkumiyeti daha uzun süre devam edecek gibi gözüküyor.


Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: