Perşembe, Kasım 26, 2009

E63'de QR Code

QR Code (Quick Response Code), en kısa ifadeyle gelişmiş barkod sistemi. Barkodları her yerde görmeye alıştık, yakında QR Code'ları da görmeye alışacağız muhtemelen. Resimde de gördüğünüz gibi şekilleri olan QR Code'lar çeşitli veriler içerebiliyorlar. Bu veri, çok kısa bir metin olabileceği gibi, internet adresleri, SMS mesajları, telefon numaraları da olabiliyor.

Peki bizim ne işimize yarıyor bunlar? Çeşitli basılı materyallerde, örneğin dergi reklamlarında, ilan panolarında, film afişlerinde QR Code'lar bulunabiliyor. Siz de cep telefonunuzdan ilgili programı açıyorsunuz, telefonun kamerasını kullanarak QR Code'un görüntüsünü yakalıyorsunuz ve şekilde gizli olan eylem anında yerine getiriliyor. Bu eylem yukarıda bahsettiklerimden biri olabilir, ancak çoğunlukla bir web sitesine yönlendiriliyorsunuz.

QR Code'lar eğlenceli olabilir. Nokia E63 ve E71 için QR Code okuyucusu isterseniz, cep telefonunuzun indirme yöneticisini kullanarak UpCode isimli programı aratmanızı tavsiye ederim. Programı kurup çalıştırdıktan sonra tek yapmanız gereken telefonun kamerasını şekle doğru tutmak, herhangi bir düğmeye basmanız gerekmiyor. Kendi QR Code'larınızı oluşturmak için de qrcode.kaywa.com sitesini deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: