Pazartesi, Şubat 07, 2011

Nokia E7: Bekleyiş sona erdi (mi?)

Nokia E7, klavyesiz yapamayanların uzun süredir beklediği bir telefon. İlk bakışta N8'in klavyeli versiyonu gibi gözüküyor ama klavyeden başka farkları da var. Birkaç kere çıkış tarihi ertlenmişti E7'nin. Artık bekleyiş sona erdi.

Nokia E7 fotoğrafı: Klavyeli, Symbian^3 işletim sistemli akıllı telefon

Doğrusu Nokia E7'nin sadece dış görünüşü bile insanda satın alma isteği oluşturuyor. Can sıkan tek problemi ise kamerasının otofokus özelliğinin olmaması. Hadi MicroSD kart yuvasının bulunmamasını, pilinin değiştirilemiyor olmasını kabul ederim ama, kendini iş makinesi olarak konumlandıran bir cihaz ile dokümanların fotoğraflarını çekemeyecek olmak gerçekten rahatsız edici.

Nokia fanatikleri "Yer yok, nasıl yapsın, yazık Nokia'ya" diyorlar ama ben bu bahaneleri kabul etmiyorum. Çünkü istediği zaman istediği şeyi istediği gibi sığdırıyor. Muhtemelen ürünler arasında farklılaşma sağlama stratejisi bu. Yani N8'in satışlarına zarar vermesini istemiyorlar. Bir de yakında tam donanımlı başka bir cihaz duyurabilirler, onunla da farklılaşmasını sağlamak istiyor olabilirler. Ancak bu yol hoş bir yol değil. Palm da böyle yapardı, hiçbir mantıklı gerekçesi olmadığı halde bazı özellikleri eklemezdi bazı modellerine.

All About Symbian sitesinde Nokia E7 incelemesi yapmaya başlamışlar bile. Birinci bölümde okuyuculardan birinin bıraktığı enteresan bir yorum var:
"32 GB'lık değiştirilebilir hafıza mı istiyorsunuz? %30 daha fazla ekran çözünürlüğü mü istiyorsunuz? Dokümanları kolayca tarayabilen bir kamera mı istiyorsunuz? Daha büyük bir pil? Değiştirilebilir bir pil? Sayıların ayrı tuşlarda bulunduğu tam bir klavye? Filmleri tam genişliklerinde izlemek? Buna E90 deniyor!"
E90, Nokia'nın Communicator serisindeki son telefondu. 2007 yılında piyasaya çıktı. N97 ve E7 bir anlamda bu serinin devamı. Ancak E90'ın bazı özellikleri E7'den daha iyi. Elbette, E90'nın daha büyük, daha ağır ve dokunmatik ekrandan yoksun olduğunu belirtmek lazım.

Nokia N8'lerde "ufak tefek" sorunlar olduğunu duymuşsunuzdur. Galiba E7 için alım kararı vermeden önce de biraz beklemek gerekiyor. Bakarsınız bu arada Nokia özellikleri kırpılmamış, gerçek bir "mobil bilgisayar" ile çıkagelir.

Nokia'nın son dönemdeki klavyeli telefonları hakkında bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili yazımıza göz atmayı unutmayın.

İlgili linkler:
Otofokus (AutoFocus) özelliğinin önemi
Engadget'da Nokia E7
All About Symbian'da E7 incelemesi
PocketLint İlk Bakış
SlashGear E7 İncelemesi
Nokia'ya dair diğer yazılar

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: