Pazartesi, Temmuz 04, 2011

QVGA ekran ne demek?

QVGA nedir? QVGA, 320x240 piksel çözünürlüktür. Quarter VGA (çeyrek VGA) anlamına gelir. Eski tip Windows Mobile tabanlı çoğu cihaz bu çözünürlüktedir. E63 gibi bazı Nokia telefonlar da QVGA ekran çözünürlüğüne sahiptir. Küçük ekranlı cihazlarda pikseller daha küçük bir alana sıkıştırıldığından görünüm çok kötü olmazken Pocket PC'ler, portatif medya oynatıcılar ucuz e-kitap okuyucular gibi daha büyük ekrana sahip cihazlarda pikseller kendini belli etmeye başlar.

Günümüzde QVGA ekranlar daha çok uygun fiyatlı akıllı telefonların ekranlarında kullanılmaktadır. Örneğin Nokia E63 QVGA ekrana sahipken, 2011 yılında çıkan Nokia E6 modeli 640x480, yani VGA ekrana sahiptir. Aynı ekran boyutuna daha fazla piksel sıkıştırıldığı için, E6 modelinde görüntü daha nettir ve web sitelerinin en küçük fontlarını görmek mümkün olur, elbette gözleriniz seçebilirse. iPhone 4 ise 3,5 inç ekrana sahip olduğu halde 960x640 piksel "Retina Display" ekran çözünürlüğüne sahiptir. 960x640 piksel, bu boyuttaki bir ekran için son derece yüksek bir çözünürlüktür.

Normal masaüstü bilgisayarlarda, notebooklarda, tablet bilgisayarlarda ya da 4 inçten büyük cihazlarda genellikle QVGA çözünürlük kullanılmaz, kullanıldığı taktirde görüntü son derece kötü olur. QVGA ve VGA ekranlar arasındaki farkı görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Mobil Yazılar olarak elbette daha yüksek çözünürlüklü cihazları tavsiye ediyoruz, ancak küçük ekranlı telefonlarda QVGA ekran çözünürlüğü uygun fiyatlı telefonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır ve pek çok kişi için yeterli olacaktır, bunu da belirtelim.

İlgili bir diğer yazı: VGA kamera ne demek?

QVGA ve VGA ekranlar arasındaki farkı anlatan resim.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: